Tuz, Şeker ve Baharat

Tuz, şeker ve baharat ürünleri yemek yapılırken ve yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerdir. Yemeklere farklı bir tat katmak, yemeğin kıvamını ayarlamak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Şeker, yiyeceklerin içerisinde kullanılan ve çözünen bir karbonhidrat türüdür. Toz şeker olarak bilinen şekerler günlük hayatta kek, pasta kurabiye gibi yiyeceklerin yapımında kullanılır. Tatlı ve pasta yapımı gibi pek çok işlem için toz şeker kullanılmaktadır. Ayrıca çay şekeri tercihinde de toz şeker ve küp şeker kullanılır. Şeker, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir besindir. Bununla birlikte diğer tatlandırıcılardan olan tuz ve baharatlar hem yemek yapımı sırasında hem de yapıldıktan sonra kullanılmaktadır. Himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu gibi ürünlerin yanı sıra iyotlu ve iyotsuz tuz çeşitleri de bulunmaktadır. Kimyon, pul biber, isot, haşhaş, karabiber, zerdeçal, susam, ısırgan otu, hardal, polen, zahter ve daha pek çok baharat hem tedavi hem de tatlandırma amacıyla günlük hayatta kullanılmaktadır. Baharatlar, içerisinde yer alan sağlığa faydalı bitkiler sayesinde çeşitli rahatsızlıkların tedavisine destek olarak kullanılır. Ürünler 2’li set, 3’lü set, 5’li ve 6’lı set gibi çeşitli tiplerde satışa sunulmaktadır. Kaya tuzu, Himalaya tuzu, deniz tuzu, sofra tuzu, limon tuzu ve diğer tuz çeşitleri yemek içerisine eklenerek tüketilebilir. Yemek harçları, yemeklerin hazırlanması sırasında karıştırılarak elde edilen sıvı, pişirme suyu ve içten oluşmaktadır. Yiyeceklere acı bir tat katılması için kullanılan pul biber ve isot; ekşilik amacıyla kullanılan sumak ve limon tuzu yemek yapımında kullanılmaktadır. Küp şekerler, çay ve kahve gibi içeceklerin içerisine atılarak kullanılmaktadır. Şekerin toplu bir halde bulunması ve gramajının ayarlanabilir olması gibi amaçlarla küp şeker tercih edilmektedir. Kullanmak istediğiniz şeker miktarını daha kolay belirleyerek şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Şeker fiyatı, Kimyon fiyatı baharat, tuz gibi çeşitli ürünlerin fiyat incelemelerini yapmak için gıda ve şekerleme seçeneklerine göz atabilirsiniz.

 Mutfakta Kullanılan Tuz Çeşitleri

Mutfakta Kullanılan Tuz Çeşitleri

Sofralarda en sık yer verilen malzemelerden olan tuzlar, sofra tuzu Himalaya tuzu ve deniz tuzu gibi çeşitlere ve kendi içlerinde belirli tüketim alanlarına sahiptir. Balıkların tuzlanması amacıyla çoğu zaman deniz tuzu tercih edilirken, yemeklerin içerisinde tuz oranını arttırmak için sofra tuzu ve Himalaya tuzu çeşitleri kullanılır. Tuz çeşitleri iyotlu ve iyotsuz olmak üzere ikiye ayrılır. İyot içeriğine sahip olan tuzlar, iyot yetersizliğinin tedavisine destek sağlamak amacı ile kullanılır. İyotlu tuz tiroid problemlerinde tercih edilen sağlık açısından olumlu etkilere sahip bir tuz çeşidi olmakla birlikte, vücutta ihtiyaç duyulan tuzun takviyesi, iyot eksikliğinin tedavisi için iyotlu tuzlar kullanılmaktadır. Yemeklerin içerisinde kullanılarak damak zevkinize uygun olarak tüketilmesi sağlanabilir. İyotsuz tuz içerisinde sodyum ve klorür bulunan çeşittir. Himalaya tuzu, koşer tuzu ve salamura tuzu gibi iyotsuz tuz çeşitleri bulunmaktadır. Farklı tatları deneyimlemek için iyotlu ve iyotsuz tuz çeşitlerini kullanabilirsiniz. Turşu yapmak amacıyla iyotsuz tuz tercih etmelisiniz. Ancak diğer baharatlama ve tuzlama işlemleri için her iki çeşidi de kullanabilirsiniz. Et, salata, çorba gibi yiyeceklerin içerisine de sofra tuzu ekleyebilirsiniz. İngiliz tuzu, kabızlığı önleme ve sindirim sistemini hızlandırmak amacıyla kullanılır. Safra ve böbrek taşı düşürme amacıyla da dikkatli bir şekilde tüketilebilir. İngiliz tuzu fiyat ve detaylı ürün özellikleri hakkında gerekli bilgileri ürün seçeneklerinde bulabilirsiniz. Karbonat, içilebilir karbonat gibi asidik tuz çeşitleri kilo verme sürecini destekleme, diş ve kemik sağlığını koruma gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Her evde yer verilen malzemeler, suya döküldüğü zaman çabuk bir şekilde çözünerek tüketilebilir. İçilebilir saf karbonat, küçük kristallerden oluşan ve su içerisinde hızlı bir şekilde çözünen malzemelerdir. Hem gıda hem de kişisel bakım katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Saf İngiliz karbonatı, sodyum bikarbonat, yenilebilir İngiliz tuzu, Çankırı kaya tuzu, kristal kaya tuzu, öğütülmüş sofra tuzu, pembe kaya tuzu, ince kaynak tuzu, rafine edilmemiş iyotsuz kaya tuzu gibi çeşitleri vardır. 1 kg, 5 kg, 500 gr, 250 gr, 10 kg gibi pek çok tuz paketi seçeneği bulunmaktadır. Hemen siz de ürün seçeneklerinde yer alan kaya tuzu, Himalaya tuzu, deniz tuzu, sofra tuzu, İngiliz tuzu, kaynak tuzu, limon tuzu, salamura tuzu, Çin tuzu ve iyotlu tuz gibi çeşitleri değerlendirebilirsiniz.

 Şeker Çeşitleri

Şeker Çeşitleri

Şeker, insan vücudu için gerekli bir besindir. İçerisinde glukoz, fruktoz ve galaktoz yer alan besinler, insan vücudu için önemli bileşenleri taşır. Yiyeceklerin ve içeceklerin hazırlanmasında kullanılan toz şeker, çabuk dağılabilir ve çözünebilir yapısıyla mutfakta kolaylık sağlar. Tatlandırıcı olarak da kullanılan şekerler, şeker hastalarının tercih ettiği ürünlerdendir. Şeker kamışı, şeker pancarı gibi besinlerden toz şeker oluşturulmaktadır. Yapısında doğal içeriklerin yer aldığı şekerleri paketler halinde farklı ürün miktarlarında satın alabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz şeker miktarına göre farklı paketleri değerlendirebilirsiniz. 1 kg, 500 gr, 100 gr, 250 gr, 200 gr, 30 gr, 4 kg gibi ürün miktarı seçenekleri içerisinden toz şeker veya küp şeker tercihinizi yapabilirsiniz. Kristal toz şeker, toz şeker, tatlandırıcı toz şeker, stick beyaz şeker, esmer toz şeker gibi pek çok çeşit bulunmaktadır. Kilo verme ve sağlıklı beslenme döneminde esmer şeker tercih edilebilir. Esmer şeker, toksin atmaya yardımcı ve sindirimi güçlendirici bir yapıya sahiptir. Güzellik ve cilt bakımı amacıyla da kullanılan şeker çeşidi, nemlilik sağlayarak cildi besler. Tatlandırıcı toz şekerler, şeker hastaları için üretilmektedir. Şekere yakın bir tada ve kıvama sahip olan tatlandırıcı toz şekerler besin değeriyle diyabetik bir tatlandırıcı olarak doktor tavsiyesiyle tüketilebilir. Farklı şeker miktarına, kıvam ve tatlandırıcı içeriklerine sahip toz ve küp şekerler ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilir. Çoklu paket seçeneklerini inceleyerek, ihtiyaç duyduğunuz miktarda şeker satın alabilirsiniz. Kafe, lokanta gibi yerlerde hijyenik bir kullanım sağlamak amacıyla stick şekerler kullanılır. Tek seferlik olan bu şeker çeşidi, toz şekerin paketlenmiş halidir. Doğal şekerler sağlığa pek çok fayda sağlamaktadır. Kilo bazında satışa sunulan ürünler, farklı ağırlıklara sahiptir. Hijyenik bir üretim aşamasından geçerek tüketiciye ulaşan şekerler kalitesine, doğallığına ve içeriklerine göre farklı fiyatlandırmaya tabi tutulmaktadır. Hijyenik bir kullanım amacıyla küp şeker kullanabilir, paketlenmiş şekerleri veya stick halinde üretilen tek kullanımlık şekerleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

 Baharat Çeşitleri

Baharat Çeşitleri

Yemeklerin yapımında kullanılan baharatlar, bitki türlerinden elde edilerek toz haline getirilmektedir. Dünya üzerinde bulunan binlerce baharattan belli başlı olanları yemeklerin fırınlanma, pişirilme işlemlerinde tatlandırma amacıyla kullanılmaktadır. Hem tedavi hem de beslenme sürecinde kullanılan baharatların içerisinde daha az yağ ve karbonhidrat bulundurmaktadır. Pul biber, karabiber, tarçın, toz biber, kekik, kimyon, sumak, zencefil, zerdeçal, çörek otu, susam, karanfil, nane, limon tuzu ve diğer pek çok baharat bulunmaktadır. Kimyon içerisinde magnezyum ve sodyum gibi çeşitli mineralleri bulundurur. Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıkların tedavisine destek olarak kullanılmaktadır. Şişkinlik ve kabızlık gibi pek çok rahatsızlıkta besinlerin içerisinde veya sıcak suya eklenerek gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Zahter kekik bitkisine benzeyen ve kahvaltılık olarak tüketilen bir ot çeşididir. Zahter fiyatları hakkında bilgi alarak ister çay halinde ister baharat veya bitki şeklinde satın alabilirsiniz. Dağ kekiği hem çay olarak hem de baharat olarak tüketilir. Genellikle kansızlık ve iştahsızlık gibi rahatsızlıkların tedavisine destek olarak kullanılmaktadır. Sağlığa olumlu etkilerinin yanı sıra yemeklere tat vermesi için de tercih edilmektedir. Yemeklere hafif bir tat katmak, farklı aromalarla tadında değişiklik yapmak için çeşitli baharatları kullanabilirsiniz. Metabolizmayı hızlandırma, enerjik hissetme gibi amaçlarla kullanılan baharatlar hem kilo vermenize hem de çeşitli hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olur. Çeşitli et yemeklerinde, çorbalarda kullanılan baharatlar E ve C gibi vitaminlerle insan vücuduna olumlu etkilerde bulunur. Ekşilik sağlamak amacıyla limon tuzu, sumak gibi baharat çeşitleri kullanılır. Zeytin yaprağı, Karabaş otu, Demirhindi, balık otu, Anason tohumu, Açlık otu ve daha pek çok baharat hem bitki çayı olarak hem de toz halinde tüketilebilir. Kabızlık sorununa karşı tüketilen açlık otu, pul biber ve tarçın gibi baharatlar bu sorunun çözülmesine yardımcı olur. Yiyeceklere acılık katmak amacıyla isot ve pul biber tercih edilebilir.

 Tuz, Şeker ve Baharat Çeşitleri

Tuz, Şeker ve Baharat Çeşitleri

Sütlaç gibi sütlü tatlılara eklenerek tüketilen tarçın yemekleri tatlandırmak amacıyla da tercih edilmektedir. Toz tarçın ve çubuk tarçın çeşitleri bulunan besin, mutfakta tatlı ve tuzlu yemeklere aroma katılması amacıyla kullanılabilir. Çay gibi içeceklerin içerisine eklenerek de tatlandırma sağlanabilir. Vücuttan toksin atmaya yardımcı olmasının yanı sıra metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını da destekleyen baharat çeşidi, yeterli miktarda tüketildiğinde pek çok fayda sağlar. Sağlıklı beslenme veya diyet sürecinde olan bireylerin tarçın kullanarak tatlı ihtiyaçlarının önüne geçmesi ile de çok sık tercih edilen bir baharat türü olmaktadır. Karabiber sindirim sistemini düzenleyici etkisi, solunumu rahatlatma ve kilo kaybını destekleme gibi etkileriyle sağlık açısından önemli faydalar taşımaktadır. Karabiber yemeklerin yapımı sırasında veya yaptıktan sonra tatlandırma amacıyla kullanılmaktadır. Sofralarda da yaygın şekilde kullanılan baharatlardan biri olan karabiber çorba, et, pilav, salata gibi yemeklerin içerisine eklenerek yemeklere farklı bir aroma ve lezzet katar. Himalaya tuzu bir kaya tuzudur ve içerisindeki minerallerle hem yemeklere tat verir hem de sağlığa olumlu etkilerde bulunur. Yemeklerin tuzunu ayarlarken kullanılabilir ve yemeklerin pişirilmesi sırasında eklenerek farklı bir tat sağlanabilir. Solunum sistemi açısından olumlu etkilere sahiptir. Fesleğen, kalp hastalığı ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Kurutulmuş fesleğen sağlığa olumlu etkiler sağlama ve yemeklere lezzet katma amacıyla tercih edilmektedir. Çay halinde de içilebilen fesleğen, yeterli miktarda tüketildiğinde insan vücuduna olumlu etkilerde bulunur. İngiliz karbonatı, saf içilebilir karbonat gibi karbonat çeşitleri bulunmaktadır. Kemik, diş sağlığı ve cilt bakımı amacıyla kullanılan karbonatlar; dişleri beyazlatmaya yardımcı olur. Yemek yapmak amacıyla kullanılan harçlar, yemeğin türüne göre değişiklik gösterir. Sebzeli klasik çeşni, baharatlı çeşni, sucuk yapımı seti, sucuk harcı, deniz mahsulü baharatı, sarımsak çeşni, patates baharatı ve çok daha fazlası tüketicilerin kullanımına sunulur. Çeşniler sebzelerin kurutulmuş hali olduğu için yemeklerin yapılması ve tatlandırılması sırasında oldukça sık tercih edilir. Maydanoz, soğan, havuç, sarımsak granül, kırmızıbiber bulunduran çeşniler makarna, pilav ve et gibi yemeklerde kullanılabilir. Evde sucuk, tavuk ve köfte gibi yemekleri yaparken farklı miktarlarda harç kullanabilirsiniz. Baharatları, harç ve tuz şeker gibi malzemeleri karanlık ve soğuk alanlarda muhafaza etmelisiniz. Bu sayede kullanım ömrünü arttırabilir ve uzun süre taze bir kullanım sağlayabilirsiniz. Kabartma tozu, hamur işlerinde pasta ve kurabiyelerde kullanılan bir karışımdır. Pişirme sırasında kabartma tozu kullanarak pastalarınızın ve keklerinizin kabarmasını sağlayabilir ve daha yumuşak besinler elde edebilirsiniz.

 Tuz, Şeker ve Baharat Kullanımı

Tuz, Şeker ve Baharat Kullanımı

Deniz tuzu kaya tuzu ve Himalaya tuzu gibi farklı tuz çeşitleri tatlandırma amacıyla kullanılmaktadır. Yemeklerin içerisinde pişirme sırasında veya sonrasında kullanılarak farklı bir aroma verilebilir. Balıkların tuzlamasında veya turşu yapımında kullanılabilir. İngiliz tuzu safra ve böbrek taşı düşürülmesine ayrıca sindirim problemlerinin giderilmesine de yardımcı olur. Şişlik ve kabızlık için etkili olan tuzlar yemeklerin yapılması sırasında kullanılmaktadır. Mutfakta kullanılan diğer ürünlerden olan harçlar et, tavuk, sebze, köfte, çiğ köfte, pizza, sucuk, balık, barbekü, patates gibi besinlerin içerisinde kullanılır. Garnitürlerin yapımı sırasında, çeşitli et ve tavuk gibi farklı yemeklerin hazırlanmasında kullanılan harçlar; bir kapta ayrı bir şekilde hazırlanarak eklenmektedir. Soslar, iç veya pişirme suları gibi farklı malzemelerden oluşan harçları yemek yapmak için kullanabilirsiniz. Aradığınız tadı tükettiğiniz besinlerde bulabilmek amacıyla malzemeleri değerlendirebilirsiniz. Küp şeker, toz şeker ve esmer şeker gibi çeşitleri kullanım alanınıza uygun şekilde tüketebilirsiniz. Pasta, kek ve kurabiyelerde kullanılan kabartma tozu, hamur işlerinin yeterince kabarmasına ve daha iyi pişmesine yardımcı olur. Hamur işi yapılması sırasında kullanılan kabartma tozları farklı gramajlarda satışa sunulur. 10 gr, 1 kg, 2 kg, 100 gr, 50 gr gibi farklı ürün miktarlarında kabartma tozları bulunmaktadır. 15’li set, 10’lu set ve 5’li set gibi farklı ürün seçeneklerinde kabartma tozlarını ihtiyacınız doğrultusunda tercih edebilirsiniz. Tatlı ve börek yapımında pudra şekeri de kullanılmaktadır. Vanilin, kek ve kurabiye gibi tatlıların yapımında kullanılan ve tatlı bir aroma sunan malzemedir. Kurabiye, sütlü tatlı ve diğer şekerli tatlı çeşitlerinde kullanılan vanilinler, dondurma yapımında da tercih edilmektedir. Mutfak içerisinde kullanılan tuz, şeker ve baharat çeşitleri, yemek harçları ve daha fazlası ürün çeşitlerinde yer almaktadır. Mutfakta yemek yapmayı daha zevkli hale getiren, baharatların eşsiz kokusu ile yemeklerinizin lezzetine lezzet katan, çeşitli hastalıkların tedavisine destek sağlamak amacıyla kullanılan baharat ve tuz çeşitlerini değerlendirebilirsiniz.