Karbonat

Kimyasal bir bileşim olan ve sodyum bikarbonat olarak adlandırılan karbonat, gündelik yaşamda oldukça fazla kullanılan bir üründür. Karbonat formülü , NaHCO3 şeklindedir. Mutfak alanlarında yaygın olarak kullanılan karbonat, antiasit özelliğine sahip olması ile hamur işlerinde kabartma tozu olarak yerini almaktadır. Ancak sadece hamur kabartma işlevinin dışında pek çok alanda da kullanım alanına sahip olan karbonat, salça, domates sosu ve kahve gibi malzemelerin asit miktarını azaltmasından, et yemeklerinin yumuşak olmasına katkı sağlar. Buna ek olarak kuru cildin yumuşamasından, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşya malzemelerinde oluşan kötü kokuların önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Yağ ve kirlerin giderilmesinde de etkili olan karbonat, araba lastiklerini temizlemek ve parlatmak amacı ile de kullanılır. Temizlik ürünü olarak da kullanıldığı için çamaşırlarınızın yıkanması sırasında yumuşatıcı yerine kullanabilirsiniz. Bu sayede çamaşırlarınız yumuşacık olur. Yemek sonrası fırında oluşan yağ gibi inatçı lekeleri karbonat kullanarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca fayans aralarında biriken lekeleri, duşa kabinlerin temizliğinde yine etkili bir yöntem olmaktadır. Bununla birlikte özellikle banyolarda oluşan küf gibi oluşan lekeleri kolaylıkla çıkarabilecek bir özelliğe sahiptir. Saç fırçalarını ve tarakları temizlemede kullanarak dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz. Genel olarak evde bulunan eşyalardan kendinize ve yaptığınız yemeğe kadar pek çok farklı alanda büyük bir yardımcı olan karbonatın kullanıldığı alanlar dışında sağladığı faydaları da oldukça fazladır. Vücuttaki pH seviyesini dengeler ve yiyeceklerin sindirilmesine olanak sağlar. Ancak rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Hafif su ile ıslatarak saç diplerine masaj yapmak ile kepeklerinizden kurtulabilirsiniz. Yüzünüzde oluşan siyah nokta ve sivilce lekeleri için karbonat maskesi uygulayabilir ve lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Karbonatı kullanarak buzdolabına koyacağınız meyve ve sebzeler üzerindeki kimyasalları arındırabilir ve güvenle yiyeceklerinizi tüketebilirsiniz.

Karbonatın Özellikleri

Karbonatın Özellikleri

Kimya alanında karbonik asidin bir tuzu olan karbonat, antik çağlardan bu yana kullanılmaya devam etmektedir. Kimyasal bir tepkime sonucu üretilen karbonat, doğada beyaz renkte, şeffaf ve taş halde bulunmaktadır. Suda kolaylıkla çözünebilen bazik bir tuz olma özelliğine sahiptir. Bazik özelliği sayesinde suyu yumuşatır. Ayrıca sabunun köpürmesine de yardımcı olan bir maddedir. Yapısı gereği kireç çözücüdür ve yüzeylerde kireç oluşumunu engelleyici özelliği bulunur. Bulaşık ve çamaşır makinelerinin kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Doğal bir temizleyici olması sebebi ile bebek kıyafetlerini temizlemek ve hatta yumuşatıcı olarak kullanmak için oldukça ideal bir malzemedir. Bu özelliği kullanabilmek için çamaşır makinesine 1 bardak karbonat ekleyerek kullanabilirsiniz. Kıyafet dışında tencere ve tava temizliği, mikrodalga ve gümüş temizliği için ideal bir temizlik malzemesinden birisidir. Aynı zamanda karbonat, ateş söndürme özelliğine sahiptir. Küçük bir yangın çıkması sırasında karbonat dökülmesi alevleri söndürme de etkili olabilecektir. Bu özelliklere ek olarak süte biraz karbonat ilave eklemek sütün bozulmasını gerektireceği gibi içimi sırasında sütün daha kolay hazmedilip sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Ev temizliğinden araba temizliğine, meyve sebze üzerinde oluşan bakterilerden cilt temizliğine kadar her alanda mucizevi faydaları bulunan karbonat, birçok evin yardımcı malzemelerinden biri olmaktadır. Karbonat raf ömrüyaklaşık 3 ay olmaktadır. 3 ayın sonunda işlevini kaybetmektedir. Sağlayacağı faydalarından yararlanabilmek için düzenli periyotlar ile karbonatı yenilemek gerekmektedir. Piyasada karbonat, pek çok farklı marka ve miktarda satılmaktadır. Karbonat 1 kg olarak satılabildiği gibi 100 gr, 500 gr, 2 kilogram ila 6 kilogram olarak da bulunabilmektedir. İhtiyacınıza ve bütçenize uygun karbonat miktarındaki ürünleri görmek için gıda ve şekerleme sayfamıza göz atabilir, dilediğiniz ürünü satın alarak bu ürünü kullanmaya ve faydalarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Karbonat Hangi  Alanlarda Kullanılır?

Karbonat Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kimyasal bir bileşim olan sodyum bikarbonat karbonat hammaddesi olarak geçer. Halk dilinde karbonat olarak çok sık kullanılmaktadır. Anti asit özelliğine sahiptir ve mutfakta çok fazla kullanılan bir üründür. Hamur işlerinde hamuru kabartmak amacı ile kabartma tozu yerine oldukça fazla kullanılır. Hamurun daha çıtır ve lezzetli olmasını sağlayan karbonat, ölçü konusunda dikkat edilmediğinde hamurun tadını bozabilir. Mutfak dışında da hemen hemen her alanda karbonattan yararlanılmaktadır. Diş ve ağız bakımında diş temizliği ve beyazlığı oldukça önemli bir konu olmaktadır. Karbonat bu noktada çok iyi bir diş temizleyicisidir. Çay, kahve ve sigaranın dişlerde yol açtığı sarı lekeleri temizlemede kullanılan karbonat sayesinde sarı lekelerden kurtulmak mümkündür. Ancak ölçüsünde ve kullanımında dikkatli olunmalıdır. Uzun süreli bir kullanım diş minesine zarar verebilir. Ayrıca ağız kokusunu da gidererek ağız içinde temizlik yapar. Yaşam alanlarında temizlik ve hijyenin sağlanabilmesi için de karbonat kullananlar çok fazladır. İçinde antibakteriyel özellikler barındırır. Mikrop öldürücüdür ve kokusu sayesinde böcekler de uzak durur. Karbonat sayesinde aynı zamanda kıyafetler üzerinde oluşan lekeler de giderilmektedir. Karbonat kararmalara karşı oldukça etkili bir parlatıcı olmaktadır. Özellikle gümüş gibi takılarınızı hafif nemli bir beze dökerek ovalama işlemine tutarsanız gümüşleriniz pırıl pırıl olacaktır. İnsan sağlığı ve kötü koku giderici olma özelliğine de sahiptir. Terleme sonucu oluşan ter ve ayak kokusunu giderebilecek niteliktedir. Alkalik etkisi sayesinde ayakta oluşan bakteriler ile savaşır. Mide yanması ve şişkinlik rahatsızlığı yaşayanlar için de son derece etkili bir üründür. Yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Tıkanan lavabolar için bir mucize ve pratik bir çözüm olan karbonat, kireçten arındırılması için çaydanlık, termos gibi aletlerde de çok kullanışlı bir temizleyicidir.

Karbonatın Faydaları

Karbonatın Faydaları

Vücut içinde oldukça faydalı olan karbonatın faydaları çok fazladır. En bilinen faydaları arasında, sindirime yardımcı olması ve şişkinlik ve karın ağrısını geçirmeye yardımcı etkisi gelmektedir. Aynı zamanda yemeklerden bir saat sonra iki bardak suya yarım çay kaşığı katılan karbonat, mide yanması, ekşimesi ve hazımsızlığa karşı da iyi gelmektedir. Alkali bir madde olması vücuttaki pH seviyesini dengede tutmaya yardımcıdır. Bu özelliği sayesinde böbrekleri desteklemektedir. Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları için tedavi edici özelliği vardır. Egzersiz sonrası kaslarda biriken laktik asidi emme gücüne sahiptir. Bu özelliği ile kas ağrısını ve yorgunluğu azaltır. Mantar, küf ve parazitleri yok etmektedir. Bu faydaların yanında karbonat, yüz ve cilt konusunda bakım etkisi ile de bilinmektedir. Su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilen karbonat, doğal deodorant olarak da kullanım alanına sahiptir. Ayak ve el bakımı için de tercih edilmektedir. Su ile karıştırılarak yapılacak olan bakım sonrası el ve ayakları yumuşak yaparak tırnak mantarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kurumuş cilt için peeling görevi de görmektedir. Bu özelliklere ek olarak karbonat, böcek ısırıkları sonrası meydana gelen kaşıntılar, güneş yanıkları ve deri rahatsızlıklarının azaltılmasında yardımcı olabilmektedir. Şampuana eklenen bir çay kaşığı karbonat ile saçta oluşan kir, yağ ve saç bakım atıkların temizlenmesinde büyük katkı sağlamaktadır. Diş plağı temizlemesi konusunda da çok faydalı olan karbonat, diş macun ürünlerinde de kullanılmaktadır. Plak temizliği dışında dişleri beyazlatma özelliğine de sahiptir. Ancak karbonat, aşındırıcı bir etkiye sahip olduğu için diş minesine zarar verebilir. Bu bakımdan haftada en fazla iki kez dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir.