Tesisat Malzemeleri

Mekan tasarımın görünmeyen yüzü kuşkusuz o alanın tesisat sistemleri ile ilgilidir. Bir evin, bir iş yerinin, vakit geçirilen bir cafenin ya da başka pek çok farklı formdaki binanın vitrini; mekan tasarımından ileri gelmektedir. Yani başka bir deyiş ile örnek olarak verilen cafeler, evler ya da iş yerleri gibi mekanlarda kişilerin ilk etapta, mekanın dizayn ediliş biçimleri gözlerine çarpmaktadır. Buna istinaden de o mekanlarda yaşayan kişiler ya da o mekanları bir işletme olarak kullanan kişiler; mekanın tasarımı ve dizayn ediliş biçimleri üzerinde defaatle durarak hareket etmektedir. Bu minvalde pek çok yatırım yapılmakta, pek çok farklı parametre üzerine defaatle eğilinmektedir. Ancak kuşkusuz bir mekan tasarımının görünen yüzünün olduğu gibi, görünmeyen bir başka yüzü de yer almaktadır. Yani bir diğer ifade ile dile getirilecek olunur ise tasarımın ilk bakışta göze çarpan vitrin öğelerinin ardı sıra arka planda apayrı bir dünya da kendine büyük önem arz eden bir yer tutmaktadır. Bu arka planda yatan dünya, mekana ilişkin oldukça önemli görevleri de yerine geçirmektedir. Burada örnek olarak doğalgaz sistemlerinden konu açılabilir. Bilindiği üzere doğalgaz sistemi, bir mekanın sıcak tutulabilmesine imkan sağlamaktadır. Bu sayede kış mevsimleri ve ilk ve sonbahar mevsimlerinin bazı soğuk ayları, çok daha konforlu bir şekilde yaşanabilmektedir. Doğalgaz yalnızca ortamın sıcaklığına ilişkin bir görev görmemektedir. Ortam sıcaklığının istenen derecelerde tutulmasının yanı sıra aynı zamanda, ortamda kullanılan suyun sıcaklığının da elverişli kılınmasına, yine doğalgaz sistemi kapı aralamaktadır. Yukarıda açıklanan mekan tasarımının vitrin öğeleri arasına, elbette ki doğalgaz girmemektedir. Doğalgaz, arka planda yer alan ve mekana ilişkin majör etmenlerden olan unsurlar arasında kendine yer bulmaktadır. Arka planda yer alıp mekanı majör bir şekilde etkilemeyi başaran başka bir etmen ise, pek tabii su tesisatı sistemi olarak ele alınabilir. Su tesisatı sistemi başlığında ele alınabilmesi mümkün olan sistem bütünü de, mekanın arka planında yer almasına karşın mekana ilişkin önemli ayrıntıları tesis etmektedir. İçerisinde yer alınan mekanın konsepti ne olursa olsun, her halükarda ilgili mekanda farklı farklı amaçlar doğrultusunda su tüketimine gereksinim duyulmaktadır. Bu gereksinim kapsamında da tesisat sisteminin kurtarıcı bir rol üstlenişi de defaatle dile getirilebilir. Tesisat sistemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve algılanabilmesi için, su tesisat malzemeleri titizlikle ve incelikli bir şekilde masaya yatırılabilir.

Tesisat Malzemesi Çeşitleri

Tesisat Malzemesi Çeşitleri

Tesisat kategorisinde yer alan araç ve gereçlerin çok daha iyi ve de kolaylıkla anlaşılabilmesi adına, birtakım kategorizasyonlara başvurarak yol almak, çok daha fayda sağlayıcı bir ilerleyişe tekabül edebilecektir. Bu minvalde yapılan kategorizasyon; çeşit çeşit farklı malzemenin, kişilerin kafalarında daha makul yerlere oturabilmelerine kapı aralamaktadır. Bu bağlamda ilk olarak tatlı su temini hususundan konu açmak isabetlidir. Bilindiği üzere bir tesisat sisteminin ana amaçlarından biri, kişilere su temini yapmaktır. Ancak bu söz konusu suyun, belirli standartların üstüne çıkmış vaziyette olması beklenmektedir. Bu minvalde beklentinin sağlanabilmesi amacı doğrultusunda da arka plandaki sistem şekillenmektedir. Beklenen kalite, şehirden şehire olacak şekilde farklılık göstermektedir. Örnek olarak kimi şehirlerde çeşme suyunu içmek halkın büyük çoğunluğu tarafından tercih edilse de, kimi şehirlerde bunun tam aksine böyle bir tercihte bulunulmamaktadır. Bu durum, elbette ki kişilerin bulundukları mekanlardaki tesisat sistemi ile ilintili olmaktan ziyade, bilakis barajlar ile ilintili olacak şekilde ortaya konmaktadır. Yani başka bir deyiş ile tesisat sistemi, ancak suyun belli bir seviyeye kadar temizlenmesine ya da tatlı su haline büründürülebilmesine olanak sunmaktadır. Çeşme suyunun içilmesi yoğun popülasyonlar tarafından tercih edilmeyen şehirlerde, bu suların yeterince içilebilir bir temizlik seviyesine ulaştırılabilmesi için ek sistemlere gereksinim duyulur. Tesisata eklemlenen bu arıtma sistemi, çeşmeden akan suyun eğer öyle değilse, içilebilir bir hale kavuşturulabilmesine ortam hazırlar. Tatlı su temininin ardı sıra kategorizasyon çizgisindeki bir sonraki durağımız, atık drenajı olmaktadır. Söz konusu bu drenaj, sistemin devamlılığının tesis edilebilmesi adına son derece büyük önem arz eden bir husustur. Bu minvalde ancak ilgili atıkların bu drenajlar ile ayrıştırılıp sistemden atılması sayesinde, tesisat kapsamında yaşanabilecek pek çok farklı ve çeşit çeşit aksaklığın da önüne, bütünlüklü bir şekilde geçilmiş olur. Atık drenajının ardı sıra bir diğer mühim malzeme grubu, sulama pompaları bağlamında karşımıza çıkmaktadır. Tesisatın bu bölümü, sistem içerisindeki su aktarımının problemsiz ve gayet tabii beklenen hızda olacak şekilde gerçekleştirilebilmesine imkan sağlar. Sulama pompalarının beraberinde son olarak ele alınmaya değer bir sonraki bölüm ise gaz borularıdır. Gaz borularının düzgün ve nizami bir şekilde döşenmesi, özellikle söz konusu mekan içerisinde yaşamakta olan ya da vakit geçiren kişilerin can güvenliği adına epeyce önem arz etmektedir. Bu sebeple de, kişiler bu durumun üzerine defaatle eğilmeli, mutlak surette göz önünde bulundurulmalıdır. Tesisat malzemeleri bu tür bir kategorizasyon ile daha anlaşılabilir ancak bahsedilen pek tabii kabataslak bir tanımlamadır, konu çok daha ayrıntılı bir şekilde aktarılabilir.

Tesisat Malzemesi Özellikleri

Tesisat Malzemesi Özellikleri

Genel bir kategorizasyonun ardı sıra bu noktada, su tesisat malzemeleri adları ile defaatle ve kapsamlı bir şekilde mercek altına alınabilir. Bu minvalde öncelikli olarak, galvaniz ile başlanabilir. Galvaniz, sistemin ana parçalarından biridir ve de sistemin kusursuz ve sorunsuz bir şekilde yürüyebilmesi adına, büyük önem arz eden bir rol oynamaktadır. Belirli bir sıcaklık derecesinin üstüne varan çeliğe çinkonun daldırılması sonucunda bu malzemenin oluşturulmasına olanak sağlanabilmektedir. Bu minvaldeki söz konusu minimum sıcaklık derecesi, 450 derece olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra maksimum sınırın kaç olduğuna bir göz gezdirilecek olunur ise de burada, 500 derecelik bir ölçü ile karşı karşıya gelindiği defaatle dile getirilebilir. Tarif edilen ya da başka bir deyiş ile konusu açılan bu işlemin ana katkısı, paslanmanın ya da çürümenin önüne geçmekten ileri gelmektedir. Bilindiği üzere tesisat sisteminin bağlamında, paslanma ya da aşınma problemleri ile sık sık karşı karşıya gelindiğine şahit olunmaktadır. Bu tür çürümeler, sistemin aksamasına ve de son derece kısa süre zarflarında iş göremez bir vaziyete bürünmesine, yani başka bir deyiş ile tümüyle bozulmasına kapı aralayabilmektedir. Bunun önüne geçmek amacı kapsamında ise sözü edilen araç ve gerece başvurulduğu ifade edilebilir. Tüm bunlara ek olarak sistemin önemli bir diğer tarafı, pek tabii bağlantı sisteminden ileri gelmektedir. Sistem kapsamında pek çok farklı fonksiyonel ve biçimsel taraf, defaatle kendisini göstermektedir. Kendisini göstermiş olan bu taraf bağlamında sistem, birtakım bağlantılara ve de iletim mekanizmalarına gereksinim duyarak iş görmektedir. Görülen bu gereksinimin karşılanması adına; çeşit çeşit ve farklı farklı özellikteki malzemelerin kullanımına başvurulmaktadır. Tam da bu noktada ilgili malzemeler, araç ve gereçler bir mercek altına alınacak olunur ise; ilk etapta manşon ile karşı karşıya gelinmektedir. Manşon sistemin problemsiz yürümesi adına elzem bir araç ve gereç olarak ele alınabilir. Manşon sayesinde kişiler, tesisat babında sık sık profesyonel destek arayışına girme zorunluklarından büyük ölçüde kurtulmaktadır. Konusu açılan eleman, iki farklı boru arasında kurulmuş olan bağlantıyı tesis etmektedir. Tesis edilen bu bağlantı, bir bölgeden bir başka bölgeye hızlı ve sorunsuz şekilde su aktarımının yapılmasının kapılarını aralar. Bir sonraki araç ise ikili dirsek olarak isimlendirilir. İkili dirsek de sistemin sağlamlığı babında önem arz etmektedir.

Tesisat Malzemesi Türleri

Tesisat Malzemesi Türleri

Belirtildiği üzere iki boru, ancak manşonların sunmuş olduğu katkının neticesinde bağlanabilmekte, bu şekilde bir çözüm yolu oluşturulabilmektedir. Söz konusu alet, iki borudan birinin bağlantı için kısa gelmiş olduğu koşullar bağlamında devreye girmekte, gerekli uzunluk bu araç ve gereçten sağlanan fayda sayesinde bütünlüklü bir şekilde tesis edilebilmektedir. Dirsek ise yine bağlantının sağlanması amacı doğrultusunda iş gören bir diğer materyal olarak ele alınabilir. Ancak dirseğin kullanımına başvurulduğu konjonktürlere ya da pozisyonlara bir göz gezdirilecek olunur ise, birtakım evrimli ve kıvrımlı yapılar ile karşı karşıya gelinmektedir. Bilindiği üzere tesisat sisteminin tamamen düz bir yapıdan ileri geldiğinden söz edilemez. Ya da bir başka deyiş ile sistem, salt lineer bir çizgide ileri gelen bir pozisyona sahip değildir. Bilakis, yani başka bir ifade ile bunun tam aksine sistem; kıvrımlı bir yapıda uzanarak iş görmektedir. Tarif edilen kıvrımlı yapı, süreçteki iletim hususunun daha komplike bir şekilde sağlanmasına zemin oluşturmaktadır. Tam da bu aşamada ise, dirsekler ile karşı karşıya gelinmektedir. Dirsekler, tüm çaprazlıkların veya kıvrımlı yapıların ortasında boruların birbirleri ile bağlanabilmesine olanak hazırlar. Görüldüğü üzere dirsekler, mutlak surette göz önünde tutulması gerekli olan, pek tabii son derece kıymetli bir rol üstlenmektedir. Bağlantının kurulabilmesinin ardı sıra bir başka büyük önem arz etmekte olan husus ise, suyun akış yönü ile ilintili olacak şekilde ileri gelmektedir. Suyun akış yönünü, istenen bağlama ve parametrelere uygun ve elverişli olacak şekilde dizayn edebilmek; bir tesisat sisteminin başlıca işlevine tekabül etmektedir. Bu gerekçe ile de kişiler, evlerinin yapısal özelliklerine ve yine evlerinde kendine yer bulan çeşmelerin konumlandıkları alanlara göre bir yol haritası belirlemelidir. Söz konusu bu yol haritası, tesisat sistemiyle ilintili olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Yani başka bir dile getiriş şekli ile, uyumluluk boruların uzanışındaki kıvrımlılıkta yakalanmalı, uyumluluğun yakalanmasında ise evin mimari özellikleri ve de çeşmelerin ev içerisinde konumlandıkları bölgeler defaatle mercek altına alınmalıdır. Tüm bu süreçlerin sonunda suyun akış yönün tayin edebilme amacı doğrultusunda ise, dirseklere rahatlıkla başvurulabilir. Yani başka bir ifade kullanılacak olunur ise, dirsekler en elverişli şekilde suyun akış yönlerini istenen doğrultuda tayin edebilme fonksiyonuna kapı aralamaktadır. Tam da bu noktada, dirseklerin birbirleri arasındaki farklılaşmalardan bir konu açılabilir. Dirsek dereceleri, dönüş beklentisine ya da alanın kıvrımlılık biçimselliğine bağlı olarak farklı derecelerde ortaya konmuştur. Bu minvalde örnek olarak 45 derecelik dirsekler ile karşı karşıya gelmek mümkündür. Bunun tam aksine daha keskin kıvrımlar için ya da başka bir ifade ile daha net dönüşler için ise 90 derecelik yapıdaki dirsekler de piyasaya sürülmüş durumdadır. Görüldüğü üzere tesisat malzemeleri isimleri ile oldukça kapsamlıdır.

Dayanıklı ve İşlevsel Tesisat Malzemeleri

Dayanıklı ve İşlevsel Tesisat Malzemeleri

Bir tesisat sisteminin nitelikli ve kaliteli bir yapıya bürünmüş şekilde olması elzem bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Tesisat sistemindeki pek çok farklı aksaklık giderilmeye muhtaçtır. Eğer ki bu aksaklıklar giderilmez ise, söz konusu durum ev içerisinde başka pek çok istenmeyen vaziyetin ortaya çıkmasına da kapı aralayabilir. Bu minvaldeki yaşanması muhtemel olaylara bir göz gezdirilecek olunur ise, birtakım su baskınları örnek olarak verilebilir. Bilindiği üzere borularda ya da tesisatın herhangi bir noktasında kendine yer bulan bir aksaklık, sonrasında kendi bölgesinden ya da kaynağı olduğu başka bölgelerden su sızıntılarının yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu bağlamda su sızıntıları, sebebiyet verme ihtimali taşıdığı olası sonuçlar bağlamında büyük ölçüde tehlike arz etmektedir. Arz ettiği bu tehlikeden ötürü de durumun ne denli kritik olduğu adeta gözler önüne serilmektedir. Ya da bir başka deyiş ile bu perspektiften yaklaşıldığı vakit, tesisatın malzeme kalitesinin ne denli mühim olduğu çok daha iyi algılanabilmektedir. Olası su baskınları, öncelikli olarak evin zemini açısından ciddi zararları doğurabilmektedir. Bunun beraberinde eğer ki evin zemini parke ise, doğan bu riskin büyüklüğü de adeta katlanarak bir artış göstermektedir. Parke zemini, su ile temas ettiği vakit son derece hızlı bir şekilde yıpranabilmekte, bu minvalde beklenmedik süratte zarar görebilmektedir. Bunun yanı sıra olası su baskınları evin içerisinde kendine yer bulan elektronik eşyalar açısından da büyük önem arz etmektedir. Eğer ki su sızıntıları elektronik araç ve gereçler ile temas eder ise, sonucunda vahameti son derece büyük olan vaziyetler ile karşı karşıya gelmek mümkün kılınabilmektedir. Sıralanan tüm bu olumsuz vaziyetlere maruz kalmamak amacı doğrultusunda ise yapılması gereken şey ya da başka bir ifade ile atılması gereken adım; tesisat kapsamında kullanımına başvurulacak olan tüm malzemeleri, araç ve gereçleri mercek altına alarak hareket etmektir. Bu sayede kişi, evine döşenmiş tesisatın kalitesinden emin olabilecektir. Bu durumda tek tek malzemeler mercek altına alınırken, bu malzemelerin sağlamlık düzeyinin de defaatle masa yatırılması, sonucunda kişiler açısından avantaj sağlayıcı olabilir. Sağlamlığı yüksek olan araç ve gereçler ile döşenmiş bir tesisat, öncelikli olarak sorunsuz bir kullanım deneyimine olanak verecektir. Kullanım deneyiminin olumsuzluktan uzak olmasının yanı sıra bir başka avantajlı nokta da, ürünlerin kullanım ömrü ile ilintili olacak şekilde açığa çıkmaktadır. Malzeme sağlamlığına dikkat edildiği takdirde aynı şekilde tesisat sisteminin kullanım ömrü de, açık ve net bir şekilde uzama gösterecektir Görüldüğü üzere tesisat yapı malzemeleri büyük önem arz ediyor. Sizler de ekipman ihtiyaçlarınız için Eskavalve tesisat sayfamıza göz atabilirsiniz!

Tesisat Takımları

Tesisat Takımları

Tesisat takımlarına ilişkin olarak göz önünde tutulmaya değer bir başka bağlam, ana yakıt malzemesinden ileri gelmektedir. Bu bağlamda örneğin mekanik tesisat malzemeleri ile karşı karşıya gelinmektedir. Adlarından da anlaşılacağı üzere mekanik yapıları ile dikkatleri üzerine çeken bu aletler, oldukça fonksiyonel olmaları ile de ön plana çıkmaktadır. Bu gerekçe ile sık sık tercih edildiğine rast gelmek olasıdır. Tüm bunlara ek olarak havuz tesisat malzemeleri de ayrı bir türdür. Bu türdeki tesisat sistemlerinin kapsamları ve de içermiş olduğu öğeler, diğer sistemler ile kıyas edildiği vakit birtakım farklılaşmalar gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra hidrolik tesisat malzemeleri de yer almaktadır. Bu sistemler de ana güç kaynakları ve işlem görüş biçimlerindeki farklılaşmalar temelinde, diğer sistemler ile arasında bir ayrışma gösterebilmektedir. Metal su tesisat malzemeleri ise, güç kaynağından ziyade içermiş olduğu malzemelerin yapımında kullanılan araç ve gereçler bağlamında, birbirleri arasında farklılık gösterebilmektedir. Burada gözetilmesi gerekli olan husus, bu tür ürünlerin içermiş oldukları malzemelerin, sık sık gözden geçirilmesine ilişkin olarak karşımıza çıkmaktadır. Tesisat yalıtım malzemeleri de içermiş olduğu fonksiyon ile, kullanıcısına büyük hizmetler sunmaktadır. Daha önceki paragraflarda da sözünün açıldığı üzere sıhhi tesisat malzemeleri listesi geniş bir çeşitlilikte, geniş bir dünyaya tekabül edecek şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu liste mercek altına alındıktan sonra öncelikli olarak, kişilerin kafalarında fiyat hususuna ilişkin bir kafa karışıklığı meydana gelebilmektedir. Su tesisat malzemeleri fiyatları modellerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tesisat hususu, elbette ki yalnızca su ile sınırlı kalmamaktadır. Suyun yanı sıra elektrik tesisat malzemeleri ayrıca önemli bir nokta üzerinde kendine yer bulmaktadır. Elektrik tesisatının kurulumu esnasında da aynı şekilde modellerin malzeme kaliteleri, defaatle masaya yatırılarak bir karara varılmalıdır. Siz de arayışınıza ve çalışmalarınıza en elverişli olan tesisat malzemelerine erişim sağlamak için nalburiye ve hırdavat sayfamıza göz atabilirsiniz.