Ses Sistemleri

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızda birçok elektronik alet yer alır. Bu aletler zamanla çeşitlenir. Televizyon, bilgisayar, projeksiyon cihazı gibi görüntü cihazlarını seçerken genelde en dikkat edilen unsurların başında ekran çözünürlüğü gelir. Eğlenceden keyif alabilmek için görüntü kadar ses de önemlidir. Video izleme veya müzik dinleme gibi aktivitelerde cihazların ses performansı durumu etkiler. Özellikle dizi veya film izleme gibi eğlence etkinliklerinde cihazların ses kalitesi oldukça önem taşır. Dizüstü bilgisayar ve televizyon gibi cihazların içinde dâhili bir ses verici yer alır. Ancak projeksiyon cihazı veya masaüstü bilgisayar gibi cihazlarda ses verici genelde bulunmaz. Dışarıdan sesin duyulabilmesi için kulaklık veya hoparlör gibi cihazlar kullanılmalıdır. Bir tane ses verici yeterli olabileceği gibi birden fazla cihaz da yer alabilir. Bir taneden fazla ses vericinin aynı sesi çoğaltarak dışarı verdiği düzenekler ses sistemleri olarak adlandırılır. Ev, okul, ofis gibi kapalı mekânlarda kullanılabileceği gibi arabalarda da kullanılır. Hali hazırda bulunan ses sistemlerinin kurulabileceği gibi kişiselleştirilebilir setler de yer alır. Kullanma şekli ve özelliklerine bağlı olarak birçok çeşit sistem vardır. Sistemlerin kullanımındaki temel amaç duyulmayı sağlayan ses dalgalarının daha temiz çıkmasıdır. Bu sayede sesler daha kaliteli bir şekilde kaynaktan çıkar ve dinleyen kişilere net bir şekilde anlayabilecek seviyede ulaşır. Konferans salonlarında sesin eşit ve net bir şekilde yayılması anlaşılırlık açısından önemlidir. Özellikle büyük odalarda birden fazla hoparlöre ihtiyaç duyulur. Siz de net bir ses kalitesi elde etmek istiyorsanız bu cihazları değerlendirebilirsiniz. Ses sistemleriyle birlikte kullanabileceğiniz farklı cihazları ve benzer teknolojik ürünleri incelemek için televizyon ve ses sistemleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Ses Sistemleri Nedir?

Ses Sistemleri Nedir?

Aynı sesin birden fazla ses vericisi tarafından dışarı verilmesini sağlayan düzeneklere ses sistemleri adı verilir. Teknolojik yenilikler bu sistemlere eklenerek günlük hayat ihtiyaçlarına cevap vermeye devam eder niteliktedir. Ofis, okul veya ev gibi ortamlarda isteğe uygun birçok alternatif bulunur. Birçok alanda kullanılma olanağına sahiptir. Sesin kaynaktan çıkıp dinleyicilere ulaşması için birçok aşamadan geçer. Her cihazın kullanım alanı ve görevi bulunur. En yüksek verimi elde edebilmek için doğru ses sistemlerini seçmek ve kurulumu düzgün yapmak gerekir. CD player, DVD, mikrofon gibi cihazlardan çıkan ses önce mikser bölümüne iletilir. Burada sesler karıştırılarak bir denge elde edilir. Mikserden çıkan sesler de ses tonlama ayarlamalarının yapıldığı ekolayzıra ulaşır. Daha sonra fazla sesin çıkmasını engelleyen limiter bölümüne aktarılır. Amfi de bu iletilen sesleri güçlendirerek hoparlörlere gönderir. Ses de en son olarak hoparlör sistemlerinden net ve kaliteli bir şekilde kullanıcılara iletilir. Ses sistemlerinin kullanım alanı oldukça geniştir. Ses çıkaran her türlü cihaz ile bu sistemler kullanılabilir. Bu cihazların başında bilgisayar gelir. Günümüzde temel olarak iki çeşit bilgisayar yer alır. Bunlardan biri masaüstü bilgisayardır. Dizüstünde olduğu gibi bu bilgisayarlarda genelde bir ses verici yer almaz. Masaüstü bilgisayardan dışarıya ses verilmek isteniyorsa harici olarak ses sistemleri bağlamak gerekir. Bilgisayar ses sistemleri özellikle bilgisayar masasında kullanılmaya uygun özelliklerdeki ürünlerdir. Dizüstü bilgisayardan çıkan sesin kalitesini ve ses seviyesini artırmak amacıyla da kullanılabilme imkânı vardır. Bu sistemlerin içeriği kullanıcı ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda çok çeşitlidir. Bir, iki veya ikiden fazla hoparlör sistemde yer alabilir. Bilgisayara bağlanarak kullanılabilenler olduğu gibi kablosuz bağlantı yapılabilenler de yer alır. Bluetooth ses sistemleri kablosuz bağlantı aracılığıyla kullanılabilen cihazların başında gelir. En sık kullanılan kablosuz bağlantı türüdür. Bu sistem ile cihaz arasında kısa mesafe radyo frekansı aracılığıyla bağlantı sağlanır. Böylece ortada duran kablo dağınıklığı ortadan kalkar. Bağlantının net bir şekilde sağlanabilmesi için cihaz ile sistem yakın olmalıdır. Ancak belli bir mesafeye kadar hoparlörler taşınabilir. Müzik dinlemek veya video izlemek gibi durumlarda kolayca taşınabilmeleri sayesinde farklı mekânlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Ses sistemlerinin kullanımı için bilgisayar gibi cihazlarda bluetooth bağlantısı bulunmalıdır.

Birbirinden Farklı Tasarıma Sahip Ses Sistemleri Çeşitleri

Birbirinden Farklı Tasarıma Sahip Ses Sistemleri Çeşitleri

Ses sistemleri nelerdir sorusu bu konuda merak edilen soruların başında gelir. Temel olarak bu sistemler kullanılma amaçlarına göre çeşitlenir. Hoparlör ses sistemleri denilince akla ilk gelenlerdendir. Amplifikatörden iletilen sesin tek bir yerden dışarıya verilmesini sağlayan cihazdır. Elektrik akımından gelen değişimleri kulağın duyabileceği ses titreşimlerine dönüştürür. Çalışma şekillerine göre de hoparlörler beşe ayrılır. Elektrodinamikler sesi elektromanyetik bir bobin ve diyafram aracılığıyla oluşturur. Günümüzde en sık kullanılan çalışma şeklidir. Kullanım alanı geniş olduğu için birden fazla amaç için tercih edilebilir. Diğer modellerin kullanım alanları ise daha özeldir. Kullanım alanına göre hoparlörler farklı tasarımlarda oluşturulduğu için birden fazla çeşidi vardır. Kabin hoparlör genelde müziğin çalındığı kapalı ortamlarda, anons veya yapılması gereken işletmelerde kullanılır. Fon müziklerinde yüksek verimlilik sunar. Projektör hoparlör ise sesi çift yönlü iletir. Konuşma sesi veya müzik iletimi için uygundur. Hem iç hem de dış mekânlarda kullanılabilme özelliğine sahiptir. Direk veya duvar gibi yerlere monte edilebilir. Küre hoparlör daha çok tavana asılarak geniş alanlara sesin iletilmesini sağlayan kapalı mekân ürünüdür. Sütun modeller ise ayakları sayesinde çeşitli yönlere çevrilebilir özelliktedir. Tavan çeşitleri asma tavanlarda çağrı, anons ve ambiyans müziği için kullanılır. Harici hoparlör günlük kullanımda en sık rastlanan çeşididir. Açık alan gibi yerlerde yüksek ses verimliliği elde edilebilir. Aktif modeller arka tarafında CD veya mikrofon gibi girişler bulunduran taşınabilir cihazlardır. Çalışmak için gerekli enerjiyi bataryadan alır. Dolu şarj ile uzun süre boyunca kullanılabilir. Sabit aktivite alanlarında sıkça kullanılır. Kamp veya plaj gibi açık havada ve bunlara ek olarak açık hava sporlarında da kullanımı yaygındır. Soundbar bir harici hoparlör çeşididir. Uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Uzun olduğu için sesi geniş bir kasadan yansıtır. Güçlü ses ve iyi bir bas tepkisi üretir. Yapısından kaynaklı olarak bilgisayar monitörü üstü, televizyon ekranı altı gibi çeşitli yerlere monte edilebilir. Soundbarda çeşitli ses frekanslarını bir arada yöneltmek için tek bir kasada birden fazla hoparlör çeşidi yer alır. Tek bir hoparlör ile ses sistemleri oluşturmayı isteyen kişilere uygun bir üründür. Kullanım yerine göre farklı boyut seçenekleri tercih edilebilir. Bu sayede ortam için gerekli ses yüksekliği ve kalitesi elde edilebilir.

Müzik Dinleme Eğlencesini Zirveye Çıkaran Ses Sistemleri

Müzik Dinleme Eğlencesini Zirveye Çıkaran Ses Sistemleri

Eğlence sektöründe müzik önemli bir yere sahiptir. İnsan hayatına bağışıklık sistemini güçlendirme, ağrıları dindirme ve odaklanmayı artırmak gibi önemli faydalar sağlar. Ruhun gıdasıdır. Günlük yaşamın stresini ve yorgunluğunu atmak için iyi yöntemlerden biri müzik dinlemektir. Çeşitli ortamlarda farklı amaçlar ile müzik kullanılır. Kafe veya disko gibi eğlence mekânlarında müziğe sıkça rastlanır. Ses sistemleri müzik keyfini artıran önemli aletlerin başında gelir. Doğru ses sistemleri aracılığıyla müziğin ses kalitesi arttırılabilir. Hi-fi sistemleri müzik dinlemek için kullanılan cihazlardan biridir. Yeni nesil müzik sistemlerinin vazgeçilmezleridir. Bu sistemlerin hata payı normal müzik sistemlerine kıyasla büyük ölçüde azaltılmıştır. Villa, rezidans, yat, konut gibi çeşitli kapalı mekânlarda kullanıma uygundur. Temel amacı müziğin kaydedildiği yerde ortaya çıkan sesin bu cihazlar aracılığıyla birebir aktarılmasıdır. Orkestra veya solistten çıkan sesin sanki hemen yanınızda çalıyormuş gibi hissetmenizi sağlar. Sistemlerin içeriğinde kullanım yerine göre değişiklik göstermekle birlikte tipik olarak 8-15" çapında büyük woofer yani bas hoparlörleri yer alır. Bunlara bas, mid ve tiz frekanslarını belli bir frekansta ayırarak yönlendiren crossover eşlik eder. Bu ses sistemi cihazlarının birbiriyle uyumu aracılığıyla analog sese en yakın kalitede müzik zevki elde edilir. Orijinal kayıttan sonra dinlenen cihazda oluşabilen sinyal bozulmalarının hi-fi ses sistemlerinde oluşma ihtimali düşüktür. Ancak bu ses sistemlerini kullanmadan önce ortama uygun bir ürün seçimi yapılmalı ve düzgün yerleştirilmelidir. Daha sık dinlenen müzik çeşitlerine göre uygun frekans çeşitleri tercih edilmesi de iyi bir tercih olabilir. Pikap müzik için kullanılan ses sistemlerinden bir diğeridir. Plak çalar olarak da bilinen bu alet geçmişten günümüze ilgi görür. Müzik plak üzerine gözle görülemeyecek kadar küçük şekilde işlenir. Pikap üzerinde yer alan iğne aracılığıyla plağı döndürerek bu sesleri titreşime dönüştürür. Günümüzde daha çok plağın motor aracılığıyla döndürülen modeller yer alır. Pikap tablasının kayış aracılığıyla döndürülen çeşitleri de vardır. Tasarım olarak hem modern hem de nostaljik modeller vardır. Bu çeşitlilik sayesinde kullanıcılar isteklerine ve ev tasarımlarına uygun ses sistemleri modeli seçimini yapabilir. Eski veya modern pikaplarda çıkan ses bazı nedenlerden dolayı farklı ortamlarda yetersiz kalabilir. Hoparlör gibi diğer ses sistemi ürünlerine bağlantısı yapılabilenler de bulunur. Bu ses sistemlerine yapılan bağlantı sayesinde pikaptan çıkan ses daha net ve kaliteli bir şekilde duyulabilir hale gelir. Bu özellikle kalabalık ortamlarda pikap ile müzik çalmak isteyen nostalji severler için önemli bir özelliktir.

Evde Sinema Keyfini Yaşatan Ses Sistemleri

Evde Sinema Keyfini Yaşatan Ses Sistemleri

Ses sistemleri aracılığıyla evde konser veya resital ortamı oluşturulabileceği gibi sinema keyfi de yaratılması mümkündür. Bazı ürünler her iki amaca da hizmet eder özelliktedir. Tek bir ürün ile ev ortamında hem müzik hem de sinema keyfi çıkarılabilir. Sinemayı evde dizi veya film izlemekten ayıran birkaç özellik vardır. Bunlardan ilki görüntüdür. Büyük ve kaliteli görüntüler insanlara sinemada keyiflendirir. Görüntü kadar ses de önemli ayırıcı özelliklerdendir. Ses sistemleri kullanılarak bunlar evde yaşanabilir. Ev sinema sistemi sinemada bulunan özelliklerin ev ortamında yaratılmış küçük halidir. Gerekli ses sistemleri kullanılarak benzersiz bir deneyim için ortam yaratılabilir. Kişisel değişiklikler yapılabildiği için herkese uygun bir sistem kurulabilir. Bu sistem sayesinde tek bir dokunuş ile istenilen izleme moduna geçilebilir. Sinemadaki ortamın yaratılması için birden fazla farklı özellikteki hoparlörler kullanılır. Ses sistemi modellerinin farklılaşabileceği göz önünde bulundurulmakla birlikte temel olarak bazı özelliklere sahiptir. Televizyon gibi cihazlar ses sistemi olmadan izlenildiği zaman ses tek bir noktadan dağılır. Bu da videonun içine girme duygusunu veremez. Evdeki bu ses sistemlerinde genelde ekranın her iki tarafında hoparlör bulunur. Bu sayede konuşmalar ve ses efektlerinin hem sağ hem de soldan gelmesi sağlanır. Arka ve yan hoparlörler ise çevre seslerinin aktarılmasında önemli bir yere sahiptir. Sesin eşit yayılmasını sağlamak için ses sistemleri ev yerleştirilmesi doğru yapılmalıdır. Arka hoparlörler oturulan yerin biraz gerisinde olmalıdır. Ekran yanına koyulan hoparlörlere paralel şekilde yerleştirilirse seslerin kulağa doğru ulaştırılması sağlanmış olunur. Eğer duvara kurulum yapılacaksa kulağa çok fazla yakın olmamasına dikkat etmek gerekir. Bu ses sistemlerine ek olarak AV alıcılar ve amfiler de sinema keyfi için önemlidir. AV alıcı, ses ve video alıcısı anlamına gelir. Temel kullanım amacı birden fazla kaynaktan çıkan ses ve video sinyallerini almaktır. Sinyalleri aldıktan sonra kendi içerisinde bunları işler ve hoparlörleri çalıştırır. Videoyu da televizyon veya monitör gibi ekranlara yönlendirmek amacıyla güç amplifikatörleri sağlar. Sinyalleri uydu alıcısı, DVD oynatıcı, radyo, Blu-ray, VCR ve oyun konsolu gibi çeşitli kaynaklardan alabilir. Amplifikatörler yani amfiler ise ses sistemlerinde önemli göreve sahiptir. Elektronik sinyalleri artırmak için kullanılır. AV alıcı başta olmak üzere çeşitli yerlerde kullanılır. Sesi yükseltmenin yanı sıra farklı şekillerde ses özellikleriyle oynama gibi işlemlerin yapılmasını da sağlar.

Ses Sistemleri Seçerken ve Kurulumunu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ses Sistemleri Seçerken ve Kurulumunu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ses sistemleri kullanım yeri ve amacına göre farklı özelliklere sahiptir. En yüksek verimin elde edilebilmesi için ürünlerin doğru yerlere yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi birkaç nokta yer alır. Bunlardan ilki sesi bozmaması için mümkün olduğunca gürültüyü engellemektir. Mümkünse ses sistemi alternatifleri sessiz bir odaya kurulmalıdır. Oda köşeleri ek kaplamalar yapılarak sesin daha iyi dağılması da sağlanabilir. Pencerelerde kalın bir perde kullanılırsa ses kaybı ve gürültü gibi engelleyici etkenler ortadan kaldırılır. Hoparlörün önü ve arkası açık bırakılmalıdır. Diğer bir detay ise cihaz gücü ve sayısıdır. Küçük odalarda gereğinden fazla yüksek güçteki ürünleri kullanmak ses kalitesinin düşmesine neden olur. Büyük mekânlarda ise tam tersi olarak ses iletilmesinde sorunlar yaşanır. Ses sistemlerinde yer alan her bir ürünün gücü incelenmelidir. Cihaz sayısı da bir diğer önemli unsurdur. Büyük açık veya kapalı ortamlarda bir hoparlör yeterli olmaz. Sesin her yere dengeli ve net bir şekilde yayılması için birden fazla ürün kullanmak gerekir. Yetersiz ürün sonucu ses ulaşmayabilir. Bunun için birbirini tamamlayıcı setler tercih edilebilir. Bu ses sistemleri setleri tasarımsal olarak birbirlerine benzedikleri için tamamlayıcı bir görüntü ortaya çıkarır. Setlere ek olarak gerekli görülen alanlarda ek cihaz takviyesinde bulunulabilir. Ses sistemlerinin kurulumu oldukça kolaydır. Kablolu cihazlarda yeterli sayıda kablo bulunması gerekir. Kaynak bağlantısının yapılacağı cihazla uyumluluk da önemlidir. Eğer kablo uyumunda sorun yaşanıyorsa dönüştürücü gibi ek parçalar kullanılarak bağlantı yapılabilir. AV alıcı gibi cihazlarda da sistem parçalarının doğru bağlanması gerekir. Her bir hoparlör veya ürün için ayrılan yer farklıdır. Sesin doğru bir şekilde aktarılması için kablo yerlerinin doğru olduğundan emin olunmalıdır. Kablosuz ses sistemlerinin kurulumu kablolu olanlara göre daha basittir. Bağlantının yapılması için müzik veya videonun verileceği kaynakta bir kablosuz bağlantı özelliği olması gerekir. Bluetooth ses sistemlerinde en sık kullanılan bağlantı türüdür. Her iki cihazda da bluetooth bağlantısı açıldıktan ve buradan bağlantı yapıldıktan sonra kullanıma rahatça başlanabilir. Doğru ürün seçimine ek olarak istenilen ortamın yaratılabilmesi için doğru marka tercihi de önemlidir. Ses sistemleri markaları geniş ürün yelpazesine sahiptir. Her markanın kendine özgü tasarımsal özellikleri barındıran pek çok modeli bulunur. Kullanıcılar istekleri ve ihtiyaçlarına uygun ürünleri bu seçenekler arasında kolayca yapabilir. Ses sistemleri fiyatları; her bir cihazın teknik özellikleri, sistemde yer alan cihaz sayısı, cihaz türü gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Cihaz sayısı veya RMS (hoparlör gücü) gibi durumlara göre fiyatlar artış gösterebilir. Siz de her kullanım yerine uygun farklı tasarımlardaki ses sistemleri çeşitlerini sayfamızda inceleyebilirsiniz. Daha sonra beğendiğiniz modelleri hemen sepetinize atıp sinema ve müzik keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.