Yakıt Sistemleri
Yakıt sistemleri araçların düzgün çalışabilmesi için kurulan düzeneklerdir. Bu sistemlerle birlikte tarımsal faaliyetlerin yapılma işlemi kolaylaşmaktadır. Düzenekle birlikte aracın çalışması için yakıt sürekli olarak motora aktarılmaktadır. Yakıt sisteminin çalışabilmesi için yakıt sistemi elemanları vardır. Bu elemanlar içerisinde yakıt deposu, yakıt pompası, gösterge, yakıt borusu gibi parçalar bulunmaktadır. Bu parçaların birleştirilmesiyle birlikte en uygun şekilde bu sistemlerin çalışması sağlanmaktadır. Bu sistemler aracın işini en doğru şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktadır.Yakıt sistemleri doğru kurulmalıdır çünkü araç için gerekli olan bir sistemdir. Özellikle aracın çalışması için bu sistemlere oldukça fazla ihtiyaç vardır.
Yakıt Enjeksiyon Sistemleri
Yakıt enjeksiyon sistemleri araca yakıt pompalama işlemini yapmaktalardır. Geçmişte karbüratör bu sistem yerine araçlarda kullanılmaktaydı. Teknolojilerin gelişmesiyle birlikte bu sistem oluştu ve yakıt motora daha kolay ulaştırıldı. Yakıt dağıtımı için en bilindik sistem olmaya başlamıştır. Karbüratör gibi mekanik bir sisteme değil elektronik bir sisteme sahiptirler. Tüm ayarlamalar otomatik olarak yapılmaktadır. Yakıt enjeksiyon sistemi çeşitleri bulunmaktadır. İkiye ayrıldığı söylenebilir ilk olarak port enjeksiyon sistemi bulunmaktadır daha düşük basınç uygulanıp yakıtın iletilebileceği araçlarda kullanılmaktadır. Bu araçlara örnek olarak bazı benzinli araçlar gösterilebilir. Diğer sistem ise direkt enjeksiyon sistemidir. Bu da port sisteme göre daha yüksek basınçlar uygulamaktadır. Bu sistemle birlikte yakıt direkt olarak silindir içerisine gönderilmektedir. Bazı benzinli ve çoğu dizel araçta kullanılan sistem bu sistemdir. Özellikle yeni araçlarda oldukça çok tercih edilmektelerdir. Direkt sistemlerin maliyeti biraz daha yüksektir ama buna rağmen portlara göre son zamanlarda daha fazla tercih edilmektedir. Oldukça karmaşık bir sistemdir. Dizellerde kullanılan bu sistem benzinlilerde kullanıma göre biraz daha basınçlı uygulanmaktadır. Yakıt enjeksiyon sistemi parçaları yakıt deposu, yakıt pompası, yakıt filtresi, borular, yakıt enjeksiyon pompası, enjektörler gibi elemanlardan oluşmaktadır. Genellikle püskürtme işlevinin gerçekleşmesiyle birlikte yanma gerçekleşmektedir. Her bir parçanın sistem için önemi oldukça fazladır. Bakım konusuna oldukça dikkat edilmelidir ki herhangi bir sorunla karşılaşılmasın. Bu sistemler araçlar için vazgeçilmez olmaktadırlar.yakıt enjeksiyon sistemleri aynı zamanda basınçlara da dayanıklı olmak zorundalardır ki sistemdeki herhangi bir parça hasar görmesin. Sistemler çeşitlere ayrılıp farklılıklar gösterseler bile hepsinin genel olarak amaçları aynıdır. Gelişmiş teknolojiyle birlikte araçlarımızda kolaylık sağlayan bu sistemler yakıt tasarrufu da sağlamaktadırlar. Bu olay özellikle dizel araçlarda görülmektedir çünkü daha fazla basınç uygulanıp yakıtın daha küçük parçalara bölünüp gönderilmesi yakıt tasarrufu için önemli bir işlemdir. Ayrıca traktör yedek parçaları sağlam olması araçların güvenlikleri açısından da gereklidir. En önemlisi ve başlıca amacı yakıtın motora iletilmesi ve çalışmaya başlamasıdır. Bu işlevleri gerçekleştirmek için bu sistem elektronik sistemlerin şimdilik son halidir.
Dizel Yakıt Sistemleri
Yakıt sistemleri çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitlilikle birlikte her yakıt sisteminin sistemlerine uygun olarak parçaları bulunmaktadır. Bazı araçlar dizel yakıt sistemleri ile çalışmaktadır. Bu sistem de aracın en iyi şekilde çalışmasını ve işlevleri yerine getirmesini sağlamaktadır. Hava ile enjektörden yakıt iletilerek çalıştırılan bir sistemdir. Bu yakıt sistemi parçaları yakıt deposu, yakıt pompası, yakıt filtresi, borular, yakıt enjeksiyon pompası, enjektörler, yakıt göstergesi, bujiler ve hava filtresinden oluşmaktadır. Enjektörlerin sıkışması sonrası püskürtmeyle birlikte yanma işlevi gerçekleşir aracın çalışma sistemi harekete geçmiş olur. Bu sistemlerde herhangi bir arıza oluştuğunda bakımları çok önemlidir çünkü bakımları yapılmayıp eski hallerine döndürülmezlerse sistemler düzenli bir şekilde çalışmaz. Bu sistemler içerisinde buluna her parçanın bir özelliği vardır ve bu parçaların işlevleri de farklılık göstermektedir. Birlikte bir düzen içerisinde çalışarak sistemi kurarlar. Mesela yakıt deposu adından da anlaşılacağı gibi işlevsel olarak yakıtın depolandığı yerdir. Bu depo su boşaltma pompası ile organizedir. Sırasıyla işlevler gerçekleşir ve sistem çalışır hale gelir beslenme pompası ile depodan alınan motorin enjeksiyon pompasına gönderilir. Pompaya gitmeden önce filtrelerden geçerek yakıt temizlenmektedir. Enjeksiyon pompasına gelen yakıt basınç ile birlikte borular yardımıyla enjektörlere gönderilmektedir. Basınçla birlikte gelen motorini sıkıştırır ve yanma odasına sıcak havaya göndererek sistemi ateşler ve çalışmayı sağlar. Sistem bu şekilde tıkır tıkır işlemektedir. Bunların dışında olan bazı parçalar daha vardır onlarda sistemin daha kolay çalışmasını sağlarlar ve depodaki yakıt miktarını haber vermektelerdir. Dizel yakıt sistemlerinin genel olarak çalışma şekli ve parçaları bu şekildedir. Birçok araçta da tercih konusu olmaktadır. Bu sistemde bir sorun yaşandığı zaman yakıt güvenlik sistemi devreye girmektedir. Bakımları ve güvenlik sistemi olduktan sonra çalışma sisteminde bir aksaklık yaşanmamaktadır.
Hidrojen Yakıt Sistemleri
Yakıt sistemleri arasında en doğa dostu olan sistem hidrojen yakıt sistemi olmaktadır. Araçlara yerleştirilen bu sistemle birlikte sudan hidrojen üreterek yakıtın ateşlenmesi sağlanmaktadır. Aracın yakıt tasarrufu yapmasını sağlamaktadır. Saf su yardımıyla yapıldığı için maddi olarak pek fazla zarara uğratmamaktadır. Yakıt tasarrufunu gerçekleştirirken motoru da güçlendirmektedir. Emisyonunun sıfıra yakın olmasıyla birlikte araçtaki motor sağlığını korumuş olur. Bu şekilde araçta hasara yol açacak sorunları ortadan kaldırarak ek bir masraf yapılmasının önüne geçebilir. Aynı zamanda tamir işlemleri de gerçekleşmeyeceği için kar elde edilebilmektedir. Tüm yakıt türlerinde kullanılan bir sistemdir. Depolara su eklenip. Eklenen sular elektroliz edilerek hidrojen ve oksijene ayrılmaktadır. Hidrojen yanma odalarına giderek yakıtla beraber yanar ve çalışmayı sağlamaktadır. Oksijen de dışarıya geri verilmektedir. Bu sistem genellikle araca monte edilmektedir. Sistem içerisinde kullanılan suyun saf su olması durumunda uzun yıllar herhangi bir sorun yaşamadan ve bakım ihtiyacı olmadan kullanılmaktadır. Fakat saf su dışında başka bir maddenin kullanılmasıyla sistem zarar görebilir. Hidrojen yakıt sistemi fiyatları farklı çeşitlerdedir. Aynı zamanda bu sistemlerin bakım ihtiyacının olmaması da maddi açıdan farklı bir tasarruf yöntemi elde edebilmenizi sağlar. Bu sistemlerin doğaya zarar vermemesi ve doğa dostu olmaları da çevreyi koruma açısından oldukça büyük bir avantajdır. Çevreyi kirletmeyen özelliğiyle birlikte gelecek için de oldukça büyük yarar sağlamaktadır. Aynı zamanda motorlarını temizleyip zarar vermediğinden ek herhangi bir harcama ihtiyacı çıkarmamaktalardır. Emisyonun sıfıra yakın olmasıyla birlikte kurum oluşumunu engeller ve araçları arızalardan da koruyabilir. Diğer tüm sistemlerle aynı amacı olsa ve yakıtı ateşleme görevi görse de diğer sistemlerden her anlamda daha yararlı bir sistemdir. Her özelliğiyle kendine hayran bırakan bu sistemle birlikte araçları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.