Yelken 

için sonuçları listeledik.

Yelken

Deniz tutkunlarının vazgeçilmezi su sporlarıdır. Yelken kullanarak yapılan çeşitli sporlar son zamanların en popüler aktivitesi haline gelmiştir. Yaz veya kış fark etmeksizin, deniz tutkunları için hobi haline gelmiş pek çok aktivite için gerekli malzemeler vardır. Tekne, kano veya windsurf yaparken kullanılan ana malzemelerden biri yelkendir. Rüzgâr gücü ile teknenin veya kanonun yol almasını sağlayan kumaş olan yelken su sporlarında kullanılmaktadır. Yelkencilik sporu adrenalin seviyesini yükseltir. Rüzgârın şiddeti ile adrenalin yükselmesi doğru orantıda artar. Suyun üzerinde gerçekleştirilen bu sporu yaparken belirli ekipmanlardan faydalanmak gerekir. Yelkenler kullanılacak araca göre çeşitlilik gösterirler. Kano yelkeni ve flok yelkeni gibi ürünler bulabilmeniz mümkündür. Yelkencilik yaparken hava şartlarının kontrol edilmesi gerekir. Aynı zamanda belirli teknikleri öğrenmek için iyi bir eğitim almak şarttır. Ülkemizde bu sporu gerçekleştirebileceğiniz en popüler yerlerden birisi Alaçatı’dır. Bunun yanı sıra Gökova, Bodrum ve İstanbul’da da yelkenciler her sezon suyun üzerinde bu adrenalin dolu sporu icra etmektedirler. Yelkencilik yaparken dikkat edilmesi gerekilen hususlardan biri yelken malzemeleri seçimidir. Herhangi bir kaza yaşamamak adına kaliteli malzeme kullanılmalıdır. Bu sporu tutku haline getirmiş kişiler ulusal ve uluslararası düzenlenen yarışmalara katılmaktadırlar. Denizi seven herkesin ilgisini çekebilecek çeşitli su sporları için malzemeler ve yelken fiyatları için sayfamızdaki ürünlere göz atabilirsiniz.

Yelken Çeşitleri

Yelken Çeşitleri

Yelkenli tekneler rüzgâr gücü sayesinde yelken kumaşının yardımıyla desteklenerek hareket etmektedirler. Teknelerde yelken kullanımı eski Mısır tarihine dayanır. O dönemlerde uluslararası ticaret için yelkenli tekneler kullanılıyordu. Günümüzde yalnızca rekreasyon amaçlı kullanılıyor. Seyir veya yarışmalarda kullanılan yelken tekne çeşitleri için pek çok farklı seçenek mevcuttur. Üç farklı özellikte yelkenli türü vardır. Tekne tipi, salma tipi ve direk konfigürasyonu olarak ayrılırlar. Günümüzde modern yelkenli tipleri; küçük olimpik sportif tekneler, yarış yatları, yelkenli gezi yatları ve özel amaçlı tekneler olarak sınıflandırılabilirler. Yelkenin kullanılacağı araca uygun olarak seçilmesi gerekiyor. Diğer yelken modelleri dört köşe, latin, praçıra, randa, açavela, bermuda olarak adlandırılır. Dört köşe yelkenler halatlarla bir serene bağlanır. Latin tipinde alt köşesi olabildiğince aşağıda tutulur. Direkteki bölümü bu sayede yukarıda kalan 3 yakalı yelken tipidir. Praçıra; yelkeni taşıyan direğin önüne çekilen yelken çeşididir. Randa ise giz denilen çubuğun üzerine açılmış olan, yelkenin üst köşelerini bağlamak üzere direğe geçirilen yelkendir. Açavela teknede bulunan bir çubuk ismidir. Direkte çapraz olarak açılan bu çubuğa geçirilmiş olan çeşidine açavela ismi verilir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ürün tipi bermudadır. Alt yakası bumba üzerine açılan üçgen bir yelken türüdür.

 Rüzgar Yelkeni ve Rüzgar Sörfü

Rüzgar Yelkeni ve Rüzgar Sörfü

Son zamanların en popüler su sporlarından biri olan rüzgar sörfü ülkemizde ve dünyada pek yaygın hale gelmiş durumda. Tutkunluk yaratan adrenalin dolu bu spor su severlerin vazgeçilmez aktivitelerinden biri haline gelmiştir. Tahta üzerinde yelkenle rüzgarın akışına kendinizi kaptırıp hem adrenalin yaşayıp hem kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Rüzgar sörfü için bir yelken alacaksanız bu spora uygun bir ürün seçmeniz gerekiyor. Rüzgar sörfü iki ila beş metre boyutlarında yüzer bir tahta üzerinde gerçekleştirilir. Hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir su sporudur. Bu sporda rüzgar yelkeni hacmi önemlidir. Yelkenin hacmine göre rüzgarın etkisi artar veya azalır. Rüzgar yelkeni rüzgarı kullanarak istenilen yöne hareket edilmesini sağlar. Yelkenin büyüklüğü, bulunulan bölgede ki rüzgarın seviyesine göre değişmektedir. Başlangıç seviyesindeki rüzgar sörfçüleri için 3 metrelik bir ürün yeterli olacaktır. Rüzgar sörfü malzemelerinin başında board (tahta) gelir. Bu parça bizim su üzerinde durmamıza yarar. Direk ise yelkenin iskeletidir. Ayakta durmasını sağlar. Çatal (boom) yelkenin elle tutulup yön verilebilen parçasıdır. Uzatma direk boyunu yelkene göre ayarlamaya yarar. Mafsal yelken ise tahtayı birleştirmeye yarayan parçadır. Yelken rüzgarı kullanarak yön vermeye yarar. Yüzgeç tahtanın rotasında gitmesine yardımcı olur. Trapez ise yelkeni vücut ağırlığını kullanarak tutmayı sağlayan parçadır. Rüzgar sörfü yapmak isteyen sporcular için ilkbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Ancak ileri seviyede ki sörfçüler kış aylarında da rüzgar sörfü yapabilirler. Sağlam ve yüksek kalitede sörf yelkeni ürünleri için sayfamızdaki seçenekleri inceleyebilirsiniz. Kurulumu ve taşıması kolay, yüksek performans alabileceğiniz sörf yelkeni fiyatları modellerine ve boyutlarına göre değişmektedir. Çeşitli boyutlarda yelken modelleri ve yan ürünlere ulaşabilirsiniz.

 Flok ve Kano Yelkeni

Flok ve Kano Yelkeni

Flok teknenin başından direk tepesine bağlanan istralyaya çekilen üçgen bir yelkendir. Yelkenin ıskota köşesi direğin hizasını geçmeyecek şekildedir. Eğer direk hizasını geçerse cenova adını alır. Rüzgar artarsa küçültülerek flok halini alır. Dümen başında iken istenildiği zaman rahatlıkla açılıp kapatılabilen bir türdür. Ana yelkenin yanı sıra kullanılan küçük yelken olan flok yelkeni teknenin rüzgara doğru seyrini daha kolay bir hale getirir. Flok yelkeni kullanan kişiye ise flokçu adı verilir. Ön saha yelkeni olarak geçen flok ve cenova arasında ki fark alansaldır. Ön saha yelkeni teknenin çarmıh ayakları ile baş ıstralya arasında kaldığı zaman flok adını alır. Eğer çarmıh ayaklarını geçiyorsa cenova olarak adlandırılır. En keyifli su sporları arasında yer alan kano bireysel veya grup halinde yapılabilmektedir. Kanolar durgun su, akarsu veya deniz kanosu olarak sınıflandırılırlar. Şişirilebilen veya solid kano çeşitleri vardır. Kürek ile kullanılan kanoların yanı sıra yelkenli kanolarda kullanılabilir. Kano seçerken kanonun derinliği, uzunluğu ve genişliğine dikkat edilmelidir. Kanoyu grup halinde kullanmak amacınız varsa maksimum kaldırabileceği ağırlığı kontrol etmeniz gerekir. Kano sporuna yeni başlayacak olanlar durgun su kanolarını tercih edebilirler. Kolay şişirilebilir, kullanımı kolay gezi kanoları işinizi görecektir. Orta seviyede kano kullanıcısı olanlar için ise yüksek performanslı ve denizciliğe uygun olarak tasarlanan kanoları tercih etmek uygun olacaktır. Bu modeller uzun mesafelere rahatlıkla götürebilir. Uzak mesafeler için oturma kısmı konforlu, dayanıklı ve yüksek kayma kalitesine sahip kanoları tercih etmek gerekir. Kano küreği seçerken eğer başlangıç seviyesindeyseniz fiber glass kürekleri tercih edebilirsiniz. Akarsu yarışçıları için ise karbon akarsu kürekleri daha uygun bir seçim olacaktır. Kano maceranızı daha heyecanlı bir hale getirmek istiyorsanız kano yelkeni ile daha ileri gitmek ve suyun keyfini çıkarmanız mümkün. Katlanabilir kayak yelkeni olarak da anılan kano yelkeninin kurulumu ve kullanımı çok basittir. Şişme ve solid kanolar, tandemler ve keşif tekneleriyle de kullanabileceğiniz bu ürün çok hafif ve kolay katlanabilir özelliklere sahiptir. Kolay taşınabilen ve az miktarda yer tutan bu ürünü her yere kolaylıkla götürebilirsiniz. Hafif kano yelkeni modelleri saniyeler içinde katlanır ve açılır. Yüksek kalitede dikişleri sayesinde güçlü rüzgarda bile kullanabileceğiniz pratik ürünler arasında yer alır. Kano ile keşif maceranızı bir üst noktaya taşımak için sayfamızdaki ürünlere göz atabilirsiniz.