Filtre, Bakım, Temizlik

Akvaryumda yaşamını devam ettiren canlıların bakımı ve temizliği için özel üretilmiş aparatlar, temizlik ürün ve aletleri bulunmaktadır. Akvaryum filtreleri, akvaryum temizleme motoru, akvaryum filtre süngeri, akvaryum temizleme pompası, akvaryum cam temizleme aparatı, akvaryum hortumu bu aletler arasında yer almaktadır. Akvaryum filtre süngeri, akvaryumdaki suyun mekanik olarak süzüldüğü kısımdır. Akvaryum temizleme pompası akvaryumun en nadide parçalarından biri sayılmaktadır. Sağladığı basınç sayesinde akvaryum içerisinde havalandırma gerçekleşmektedir. Bu gaz değişiminin su miktarındaki oksijen seviyesinin inip yükselmesinde doğrudan etkisi vardır. İç kısmındaki hava yatay ve dikey olarak geçiş sağlamaktadır. İdeal oksijen oranı bu ürünle sağlanmaktadır. İdeal oksijen oranına yetişen canlılar daha dinç ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmektedir. Akvaryum cam temizleme aparatı sayesinde akvaryum içerisinde yaşayan canlılar temiz bir ortamda yaşamlarına devam edebilmektedir. Bu aparatların başında cam silecekleri gelmektedir. Akvaryum camının hem içerden hem de dışarıdan temizlenmesini sağlamaktadır. Mıknatıslı çalışma tekniğine dayanan bu cam silecekleri çokça tercih edilmektedir. Pratik ve hijyenik temizlik için doğru cam silecekleri tercih edilmektedir. Kir, toz ve özellikle yosun temizliği için oldukça ideal bir üründür. Akvaryum temizliği yapılırken aparatların yanı sıra akvaryum temizleme eldiveni de kullanılabilmektedir. Temizleme eldiveni kullanılarak yapılan bir akvaryum temizliğinde ellerinizi yıpranmaktan sakınmış olmaktasınız.

 Akvaryum Balık Bakımı

Akvaryum Balık Bakımı

Balık bakılması ve üretimi kolay bir akvaryum hayvanıdır. Süzgeçleri ile hareket etmektedir. Birçok çeşidi vardır ve yem ile beslenmektedir. Beslenecek balığın boyutuna göre akvaryum tercih edilmelidir. Balıklar tek başına yaşamını devam ettirebildiği gibi toplu ortamda da rahatça yaşayabilmektedir. Akvaryumu doğal yaşam alanına benzetmek ve balıkların ömürlerini daha kaliteli/daha uzun tutmak adına bakımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Akvaryum balık bakımıiçin bir takım malzemeye/aparata ihtiyaç duyulmaktadır. Her cebe uygun olan bu aparatların kullanım ömrü de oldukça uzundur. Akvaryumun ve balığın hem hacmine hem de ağırlığına uygun aparat seçilmesi gerekmektedir. Hatta bazı aparatlar seçilirken akvaryumdaki balık sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır. Balık bakımı için en önemli unsur akvaryum temizliğidir. Akvaryum temizliği için ise filtreler kullanılmaktadır. Akvaryum filtreleri ithal ve yerli olarak da çeşitlenmektedir. Akvaryum bakım ürünleri içinde sirkülasyon pompası da vardır. Akvaryum sirkülasyon pompası, akvaryumun dibinde bulunan pisliklerin akvaryum içerisinde sürekli hareket etmesine neden olmaktadır. Bir diğer adı da sirkülasyon dalga motorudur. Bu akım balıkların sürekli hareket halinde olmalarını sağlamaktadır. Basınç sayesinde suyu hareketlendirmektedir. Su içerisinde dalgalanmaya da neden olmaktadır. Havuz fıskiyesi de oldukça kullanışlı ve tercih edilen bir bakım ürünüdür. Havuz fıskiyesi filtre işlevi yapabilen ve 4 metreye kadar su basabilen bir üründür. Hem havuz hem de akvaryumlar için ideal kullanımlıdır. Fıskiye, su pompalama gibi çok amaçlı kullanıma açık bir üründür. Hem tatlı hem de tuzlu suda kullanılabilmektedir. Su fıskiyesi aparatları da bulunmaktadır. Hem set hem de tek başına satışa sunulmaktadır. Akvaryum dalga motoru olduğu gibi dalga motoru kontrol ünitesi de bulunmaktadır. Dalgaların ne sıklıkla yayıldığını not alan bu üniteler meraklısı için üretilmiş ve satışa sunulmuştur.

 Filtre Ve Çeşitleri

Filtre Ve Çeşitleri

Akvaryum bakımı için önem arz eden aparatlardan biri de akvaryum filtreleri olarak bilinmektedir. Akvaryum iç filtre ve akvaryum dış filtrediye iki çeşit filtre bulunmaktadır. Akvaryum iç filtre olarak adlandırılan filtrelerin akvaryumdaki canlı yaşamını tehlikeye sokmaması için belirli süre zarfında değiştirilmesi gerekmektedir. Filtre, akvaryum tankınızdaki suyun belirli bir miktarını, belirli bir süre içerisinde süzmekte ve tankın içerisine geri vermektedir. Balık beslemeye yeni başlayanlar için hem dış filtre hem de iç filtre kullanmaları önerilmektedir. Dış filtre, iç filtreye göre daha güçlü ve temizlik konusunda daha etkilidir lakin tek başına takılan bir iç filtre de tek başına takılan bir dış filtre de tek başına yeterli olamamaktadır. Bu nedenle dış filtre ,iç filtre ile beraber/aynı zamanlı çalıştırılırsa şayet daha verimli bir akvaryum temizliği yapılmış olunur. Balıklarınızın daha uzun süre yaşaması için dış ve iç filtreler, ışıklar, ısıtıcı ve hava pompalarının daima açık kalması gerekmektedir. Dikey pipo filtre de akvaryum temizliği ve bakımı için piyasaya sürülen ürünler arasında yer almaktadır. Süngerli olan çeşitleri de bulunmaktadır. Diğer adı akvaryum pipo filtre olan akvaryum üretim filtresi, hava motoruna bağlanarak kullanılabilmektedir. Akvaryumda oluşan hava kabarcıklarının yarattığı hareketlilik ile çalıştırılan basit süngerli bir mekanizmadan ibarettir. Ebat olarak akvaryumlarda kullanılmaya müsaittir. Hacim ve litre olarak her tip akvaryum için akvaryum pipo filtre kolayca temin edilebilmektedir. Akvaryum ısıtıcı camı, akvaryumdaki suyu ısıtan basit bir elektrikli cihazdır. Akvaryumda yaşayan balık türlerinin çoğu tropikal iklim hayvanı olduğundan dolayı hemen hemen her akvaryuma bir tane ısıtıcı alınması gerekmektedir. Deniz ve akvaryum kiti ise su içerisindeki karbonhidratları, lipidleri, amino asitleri almaya yaramaktadır. Denitratör de akvaryum suyundaki fazla nitratın dışarı atılmasını sağlamaktadır.

 Akvaryum Temizliği

Akvaryum Temizliği

Akvaryum hava motoru Akvaryum temizleme motoru adı verilen ürünün amacı akvaryumun basıncını sağlamaktır. Akvaryumun içindeki oksijen dengesi akvaryum temizleme motoru sayesinde oluşmaktadır. Bu motorlar güç ve yüksek derecede basınç ile çalışmaktadır. Filtre ile eş zamanlı ve dayanışma içerisinde çalışan bu motorlar oldukça kuvvetlidir ve hava ile soğurlar. Çalışma prensibini açmak istersek/daha detaylandırmamız gerekirse eğer motor içinde bulunan körükleri mıknatıs sayesinde titreterek hava akımını sağlayan bir akvaryum yardımcı ürünü şeklinde tanımlayabilmekteyiz. Bu tekniğin adı da elektro mıknatıs tekniğidir. Akvaryum hava motorları sessiz ve sesli çalışan olarak da kategorileştirilmektedir. Sessiz çalışan daha tercih edilmektedir. Mekanik filtreleme, biyolojik filtreleme ve kimyasal filtreleme şeklinde çalışan üç çeşit akvaryum hava motoru bulunmaktadır. Hava motorları ve filtre malzemeleri tek başına satılabildiği gibi set halinde de satılabilmektedir. Bu setin içerisinde akvaryum hava motoru, hortum, hava taşı, vana, vantuz ve T bağlantı bulunmaktadır. Hava motoru akvaryum seviyesinin üst seviyesine yerleştirilmelidir. Akvaryum kafa motoru ( kafa pompası) ise akvaryumdaki su devir daimi için kullanılmaktadır. Bir tür pompa çeşitidir. Suyun dönüşümünü sağlar. Potansiyeli akvaryum içindeki suyun hacmine göre değişkenlik göstermektedir. Bu su hacmine göre belirlenmelidir. Bu ürünün üretilme gayesi balıkların daha uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamalarına katkıda bulunmaktır. Bu motorlar su devir daimi sırasında su içerisindeki atıkları filtreye gönderme odaklı çalışmaktadır. Basınç ve güç ilkesine dayalı çalışmaktadır. Motorun baş kısmı suya daldırılır ve su filtreden çekilir. Çekilen su daha sonra akvaryuma geri gönderilir. Akvaryumun büyüklüğü, balık çeşiti, akvaryumun hacmi akvaryum kafa motoru seçimini etkilemektedir. Kafa motorları fiyat bakımından farklılık göstermektedir. Yapıldığı madde, renk, kaç watt gücünde olduğu kriterlerine bakılarak fiyatlandırma yapılmaktadır. Ayrıca, Hopar filtre bakım ve temizlik ürünlerine de sayfamızdan ulaşabilirsiniz.