ÜCRETSİZ KARGO

Huawei Superbox B535-232 300 Mbps 4.5G Modem
(268)
1.699 TL
1.588 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Tenda V12 1200 Mbps 4 Port VDSL2/ADSL2+ Modem
(932)
1.529 TL
1.490 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Zyxel VMG1312-T20B 300 Mbps 4 Port Wi-Fi VDSL2 ADSL2+ Modem Router
(728)
548,16 TL
547,20 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Keenetic Carrier KN-2111-01EN DSL AC1200 Dualband VDSL2/ADSL2+ Modem Router
(119)
1.699 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Huaweı HG658 V2 Modem
Huaweı HG658 V2 Modem
(1)
375 TL
RECTANGLE

ÜCRETSİZ KARGO

Everest SG-V500 2.4 GHz 300 Mbps Kablosuz VDSL/ADSL2+ Modem Router
(19)
819 TL
769 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Netmaster Infinity 401 Docsis 3.0 24 x 8 802.11N/AC Kablosuz VoIP Kablonet/Uydunet Modem
Netmaster Infinity 401 Docsis 3.0 24 x 8 802.11N/AC Kablosuz VoIP Kablonet/Uydunet Modem
(33)
2.100 TL
1.800 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Tenda V300 V3.0 300 Mbps VDSL ADSL2+ 2 x 5 DBi Anten Modem Router
(102)
824 TL
814 TL

ÜCRETSİZ KARGO

TCL MW42V-2ALCTR1 4G Modem
TCL MW42V-2ALCTR1 4G Modem
(14)
1.149 TL
1.068,57 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Mercusys MW300D 300 Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router
(44)
439 TL
438 TL

ÜCRETSİZ KARGO

TP-Link TD-W9960 300 Mbps Wireless N Vdsl-Adsl Modem Router
(182)
1.152,27 TL
1.116 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Keenetic Hopper DSL AX1800 Mesh Wi-Fi 6 VDSL2/ADSL2 Modem
(53)
3.654,84 TL
3.399 TL
RECTANGLE

ÜCRETSİZ KARGO

TP-Link TD-W8961N 300 Mbps 4 Port ADSL Modem
(429)
790 TL
RECTANGLE

ÜCRETSİZ KARGO

Zyxel VMG3312-T20A 300 Mbps 4 Port Wireless N Vdsl2 Kablosuz Modem
(68)
1.625 TL

ÜCRETSİZ KARGO

TP-Link TD-W9970 4 Port VDSL Modem + Router
(8)
1.267,25 TL
1.260,40 TL
RECTANGLE

ÜCRETSİZ KARGO

Zyxel VMG1312-T20B 300 Mbps Vdsl2+-Adsl2 4 Port Kablosuz Modem Router
(255)
904,83 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Huawei HG658 V2 VDSL/ADSL 4 Port 300 Mbps Modem
Huawei HG658 V2 VDSL/ADSL 4 Port 300 Mbps Modem
(80)
424 TL

Modem

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla, ayrıcalıktan öte gerekli bir ihtiyaç haline gelen internete erişiminin önemi her geçen gün artmaktadır. İnternet kullanımı dışında, bilgisayar ağı bulunan alanlarda o ağa bağlanabilmek ve işlem gerçekleştirebilmek, gündelik ve iş hayatının ihtiyacı haline gelmiştir. Modem ve ağ ürünleri; tablet, bilgisayar, televizyon ya da akıllı telefonları internete bağlamak veya bulunulan yerdeki bilgisayar ağına bağlanmak için kullanılan ürünlerin genel adıdır. Bu kategorideki cihazlar internete bağlanmanın yanı sıra; bağlantı alanının genişletilmesi, bağlantının güçlendirilmesi ve kapasitesinin arttırılması gibi hizmetleri yerine getirmektedir. Bu ürünler arasında yer alan ve önemlilerinden olan ağ sağlayıcı, uzak mesafelerdeki bilgisayarların telefon hatları ile bilgi paylaşımı yapılmasını sağlar. İhtiyaç doğrultusuna göre farklı özellikleri bulunan modem çeşitleri bulunur. Bu çeşitliliği sağlayan etkenler arasında internet bağlantısının kablolu ya da kablosuz olması, bağlantı sağlanacak alanın büyüklüğü, cihazların sayısı ve ihtiyaç duyulan kapasite ve hızdır. Bu etkenler ağ sağlayıcı alacak kişilerin dikkat etmesi gereken etkenlerdir. Alınan cihazın ihtiyaca yönelik olması için kullanılacak yer ve diğer etkenler göz önüne alınmalıdır. Modem seçeneklerini ve kullanabileceğiniz farklı ürünleri incelemek için modem ve ağ ürünleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Modem Nedir?

Modem Nedir?

Modem, terim olarak modülatör ve demodülatör kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. İnternete bağlanmak, haberleşmeyi sağlamak ve bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmek amaçları için kullanılır. Ağ sağlayıcı, bilgisayardan aldığı sayısal verileri analog veriye çevirerek karşıya gönderir ve karşıdan gelen verileri tekrar dijital veriye çevirerek bilgisayara iletir. Veri ileten modem, sayısal verileri telefon hattı ile uyumlu analog sinyallere dönüştürür ve bu işleme modülasyon adı verilir. Veri alan ise analog verileri tekrar sayısal hale getirir bu işleme de demodülasyon adı verilir. Kablosuz olan türleri ise dijital verileri radyo sinyalleri haline getirmektedir. Bilgisayarları birbirlerine bağlamak için kullanılan hatlar sayısal verileri taşıyamadıkları için bu yöntem kullanılmaktadır. İnternet hizmeti alabilmek için kullanılan ağ sağlayıcı, aldığı verileri ses sinyallerine ve ses sinyallerini verilere dönüştürme yöntemi ile çalışır. Eğer geniş bir ağ bağlantısı söz konusuysa bulunması gereken ağ elemanları modemlerdir. Bu ürünler içinde en fazla bilinen ve kullanılan ses bant modemlerdir. Ses bant modemler; bilgisayardaki verileri elektriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller de telefon hatları ile taşınarak farklı bir alıcıya aktarılarak veri oluşturur. Modemler; kablosuz, VDSL ya da ADSL gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Bu ayrım sundukları hizmet ve karşıladıkları hız doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bağlantı aracı olarak telefon hatlarını kullanan ağ sağlayıcılar, gün geçtikte gelişerek sabit hatlara olan mecburiyetlerinden kurtulmuşlardır. Telefon hatlarına alternatif olarak geliştirilen uydunet teknolojileri, internet bağlantısını sabit hat olmadan mümkün hale getirmiştir. İnternet kullanım esnasında özellikle indirme ve yükleme işlemlerini kısıtlayıcı olan bazı durumlar bulunur. Bunların başında da hız faktörü gelmektedir. İnternet hızı, kullanım amacına göre değişiklik gösterdiği için, özellikle çok sayıda erişim cihazı bulunan alanlarda yüksek olmalıdır. Hız üzerinde cihaz kadar önemli olan bir diğer etken altyapıdır. Bu nedenle bazı bölgelerde modem arayüz özellikleri ne kadar gelişmiş olsa da hızı artırmak mümkün olmamaktadır. Ağ sağlayıcılar genel olarak belirli bir alanda internet erişimine olanak sağlayan ürünlerdir. Özellikle ofis gibi büyük alanlarda kullanımlarda bazı özel cihazlar ile ağ sağlayıcılarının güçlendirilmesi gerekir. Bu işlem için modem router ürünleri kullanılır. Bu ürünler kablosuz ürünlerin daha geniş alana yayılmalarını sağlayan ve ekstra yerleştirilen cihazlardır.

Modem Özellikleri Nelerdir?

Modem Özellikleri Nelerdir?

Telefon hatları ile internete ulaşmasını sağlayan modem ürünleri, sayısal tüm verileri cihazların anlayabileceği şekle dönüştürmektedir. İnternet kullanımı için olmazda olmaz ürünlerden olan modemler, farklı özelliklere sahiptir. Bunlardan biri voice özelliğidir. Bu özellik sayesinde bir telesekreter olarak kullanılabilir. Oldukça işlevsel olan ve bir santral görevi gören bu sistemin kullanılması için özel yazılımlara ihtiyaç duyulur. Huawei modem cihazları gibi gelişmiş ürünler üzerinde bu yazılımlar kullanılabilir. Keenetic modem seçenekleri arasında ADSL ve VDSL modelleri yer alır. Ayrıca markanın 4 portlu ve fiber modelleri de bulunur. Ağ sağlayıcıların özelliklerinden bir diğeri de veri sıkıştırmadır. Veri sıkıştırma özellikle .text uzantılı dosyaların gönderimi için kullanılır. Sıkıştırılan dosyaların gönderim hızı arttığı için işlemler daha kısa sürede tamamlanabilir. Bu tür dosyalar 4 kata kadar daha hızlı gönderim sağlar. Bu özellik ağ sağlayıcılarının yazılım ve donanım sistemlerinde genel olarak bulunmaktadır. Donanımlar tarafından desteklenen veri sıkıştırma işlemi, yazılım sistemi tarafından desteklenene göre daha yüksek performansa sahiptir. Bu özellik Zyxel modem arayüz şifresi ile aktif hale getirilebilir. Bu şifre bilinmiyor ise genel olarak 1 2 3 4 kullanıldığı belirtilebilir. Ağ sağlayıcılar üretilmeye başladıkları dönemden sonra sürekli bir gelişim içine girmiş cihazlardır. Gelişimleri sayesinde kazandıkları özelliklerden bir diğeri faks alma ve göndermedir. Bazı modemlerde bulunmayan bu özellik genel olarak şirketlerde kullanılan ürünlerde yer alır. Windows gibi işletim sistemlerinde kendi faks sürücüleri yazıcı haline dönüştürerek yüklenir. Bu nedenle işlemcinin yapması gereken tek şey faks programı olarak ayarlanmasıdır. Kablolu modem cihazlarına daha kolay yüklenebilen bu özellik diğer çeşitlere de eklenebilmektedir. Ağ sağlayıcılarının en önemli ve gelişmiş özelliklerinden bir tanesi de hata düzeltme işlevlerinin olmasıdır. Hat kalitesi ya da arızasından kaynaklı olan durumlarda, ağ ürünleri sistemi takip ederek hatanın nedenini araştırır. Hatta meydana gelen bir hata tüm verilerin silinmesine yol açabilir. Bu nedenle sistemin denetlenebilmesi için hata düzeltme özelliği yüklenmektedir. Sorunlar kullanıcıya iletilerek, çözüm aşamaları hakkında bilgi verilir. Ağ sağlayıcıların özellikleri arasında sinyal kapasitesini arttırmak için kullanılan bazı faktörler de bulunur. Modem anteni olarak adlandırılan ve cihazın üstünde yer alan bölüm sayesinde sinyal gücünü arttırıcı özellik sağlanmaya çalışılır. Genel olarak ağ sağlayıcıların içinde bulunan antenler, daha fazla kapasiteye ulaşmak için dışarıda ve farklı sayılarda olabilir. Evlerde tek antenli kullanılan cihazlar, çoklu kullanım alanlarında üç farklı antene sahip olabilmektedir. Ağ erişimi gereken alan ne kadar büyük ise anten sayısı ve gücü farklılaşmaktadır.

Modem Nasıl Kurulur?

Modem Nasıl Kurulur?

İhtiyaca yönelik olan ağ sağlayıcı satın aldıktan sonra, modem kurulum işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Kurulumdan önce cihazın bu işleme hazırlanması gerekir. Bazı ürünler nadir de olsa farklı internet şirketleri ile eşleştirildiğinde sorun yaratabilir. Bu durumun yaşanmaması için cihaz satın alınırken internet aboneliği ile karşılaştırılarak uyumluluğu kontrol edilmelidir. Eğer satın aldığınız ağ sağlayıcı mevcut internet aboneliğiniz ile uyumlu değil ise, cihazın değiştirilip uygun hale getirilmesi gerekir. Modemin kuruluma hazırlanması aşamasında bulunan bir diğer durum kablo çıkılarının kontrol edilmesidir. Modemin kullanılacağı oda içindeki kablo çıkışının bulunması gerekir. Ağ sağlayıcı kurulmadan önce gerçekleştirilmesi gereken işlemlerden bir diğeri de kullanılacak kabloların hazırlanmasıdır. Modem bağlantıları genel olarak kablo çıkışı ve güç girişi için 2 farklı kablo ile gerçekleştirilir. Ayrıca ürün bir yönlendiriciye bağlanmak isteniyor ise bunun içinde Ethernet kablosu satın alınmalıdır. Tüm bu kabloların yeterli uzunlukta ve uygun girişlere sahip özelliklerde olması gerekli ve önemlidir. Asus modem cihazları kutu içerisinde bu kabloları da bulundurdukları için kullanıcıya avantaj sağlar. Hazırlık işlemleri gerçekleştirildikten sonra modemin kurulumuna başlanır. Kurulum için öncelikle yönergeler okunmalıdır. Marka ve modele göre ağ sağlayıcılar birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle cihazın kullanım kılavuzu okunduktan sonra işlemlere başlanır. Cihaz ve kablo çıkışı arasına eş eksenli kablolar takılır. Bağlantının sağlam olabilmesi için eş eksenli kablo çıkışlarının vidalanması gerekir. Bu işlemden sonra ürünün güç kablosunun prize takılması gerekir. Güç kablosu önce prize daha sonra modeme takılmalıdır. Önce modeme takmak cihazda arızaya neden olabilir. Ağ sağlayıcının birlikte kullanılması gereken bir Wi-Fi yönlendiricisi var ise Ethernet kablosu internet girişine takılmalıdır. Güç kaynağı açıldığında modemin ışıkları yanacak ve çalışmaya başlayacaktır. İnternet bağlantısından önce modem ve yönlendiricinin tamamen hazır olması için birkaç dakika beklenmelidir. Bu işlemler sırasıyla gerçekleştirildiğinde modem kurulumu tamamlanmış ve cihaz çalışır hale gelmiş olmalıdır. Kurulum süreci genellikle benzerdir. TP Link modem kurulumu için de aynı aşamalar izlenebilir.

Modem Çeşitleri Nelerdir?

Modem Çeşitleri Nelerdir?

İnternet bağlantılarında yaşanan gelişmeler 3G ya da 4G gibi ağlar ile internete bağlanmak mümkün hale gelmiştir. Bu ürünler özellikle seyahat esnasında konforlu bir erişim için kullanılan taşınabilir modem cihazlarıdır. Dizüstü bilgisayarlarda USB girişlerine takılarak internet bağlantısı sağlayan bu ürünler, herhangi bir yerden erişime olanak sağlar. İnternet üzerinde alışveriş yapılmasına imkan sağlayan gelişmeler, güvenlik önlemlerini de önemli hale getirmektedir. Bu durum da internet sağlayıcılarının bu alanda çalışmalar gerçekleştirmesine ortam hazırlamıştır. Bu doğrultuda bazı ürünlerde bulunan firewall özelliği ile güvenlik önlemleri yüksek seviyeye çıkartılmaya çalışılmaktadır. Ağ sağlayıcılar genel olarak aktarım yaptıkları veri miktarları ile sınıflandırılır. Bu miktarlar bit/s olarak ölçülmektedir. Diğer sınıflandırma şekilleri ise baud ile ölçülebilen simge hızlarıdır. Modemler; harici, çevirmeli ağ ve dahili olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Harici (external) modeller, genel olarak evlerde kullanılan cihazlardır. Bu ürünler bir kablo aracılığıyla, bilgisayar ağ kartına bağlanır. İnternet erişimini en hızlı şekilde bilgisayara aktaran yöntem olması sebebiyle en çok kullanılan model çeşitlerindendir. Harici modellerde ısınma problemleri oldukça az yaşanır. Bu nedenle ısınma kaynaklı performans sorunları ile karşılaşılmaz. Bu modellerin bir diğer özelliği ise kolay sökülüp takılabilmesidir. Herhangi bir arıza durumunda, kasaya monte olmadığı için sökülerek tamire götürülebilir. Bu cihazlar sabit ev telefonlarına ya da direkt hatta bağlanabilir. Ön taraflarında ışıklı göstergeler bulunan bu modeller kendi arasında 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki kablosuz modem (wireless) olanlardır. Kablosuz ağ sağlayıcılar, standart olanların tüm özelliklerini kablo gereksinimi olmadan kullanıcıya sağlar. Bu ürünlere sadece kablosuz alıcılı cihazlar bağlanabilir. Tabletler, akıllı telefonlar ve bilgisayar gibi ürünlerin hepsi günümüzde kablosuz bağlantı özelliklerine sahiptir. İşyerlerinde ve evlerde en çok kablosuz modeller tercih edilmektedir. Harici modem çeşitlerinden bir diğeri ADSL modem olanlarıdır. Asymmetric Digital Subscriber Line (asimetrik sayısal abone hattı) kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulan ve bu teknolojiye sahip olan ağ sağlayıcı türüdür. ADSL ağ sağlayıcılarda veriler, sabit ev telefonlarından gelir ve birlikte çalıştırılır. Bu nedenle yüksek hızlı paket kullanımı gerektiren durum var ise bu model türünün kullanılması uygun olmamaktadır. Harici modellerden sonuncusu ise VDSL olanlardır. Açılımı, Very High Data Rate DSL (çok yüksek hızlı sayısal abone hattı) olan bu modem, ADSL'e gelişmiş bir ağ teknolojisidir. Gelişkin ağ teknolojinin desteklendiği alanlarda kullanılır. Yüksek hızlı internet erişimine olanak sağlayan VDSL modemler özellikle hızlı internet paketlerinin kullanımı için önerilir. Bir diğer ürün çeşidi olan dahili (internal) modemlerdir. Dahili modemler, bilgisayar kasaları içerisine yerleştirilen, küçük boyutlu ürünlerdir. Özellikleri nedeniyle oldukça fazla ısınan bu modeller, düşük güce sahiptir. Az yer kaplar ve kasa içinde yer alır. Bu modeller anakarttan beslenir. Anakartın gücünü düşürerek bilgisayarın performansını da etkiler. Bunların yanı sıra GSM firmaları tarafından belirli paket kapasitesine sahip taşınabilir modemler de bulunmaktadır. Ayrıca yeni nesil ağ sağlayıcılar üzerinde son dönemde delikli konnektör ürünleri de kullanılmaktadır.

Modem Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Modem Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Modem seçimi yapılırken öncelikli olarak hız ve kapasite gibi etkenler göz önüne alınmalıdır. Bu etkenler hem ürüne hem de kullanım alanına göre değişiklik gösterebilir. Ağ sağlayıcı satın almadan önce, kullanılacak alandaki elektronik cihaz sayısı dikkate alınmalıdır. Çünkü her cihazda belirli cihaz giriş sayısı bulunur. Eğer satın alınacak olan ağ sağlayıcı yeterli cihaz girişini karşılayamıyor ise ağ çoğaltıcı da birlikte edinilmelidir. Modemlerde bağlantılı cihaz sayısı kadar önemli bir diğer etken de hız faktörüdür. Hız, ağ sağlayıcının özellikleri tarafından gerçekleştirilse dahi bulunulan alanın altyapı özellikleri son derece önemlidir. Everest modem ürünlerinde de çift bantlı modeller, yüksek hızda internet sağlamak amacıyla üretilmektedir. Ancak internet sağlayıcısının sunduğu hizmet düşük hızlı ise bu tür ürünler işlevini yerine getiremez. Ürün satın alırken, bölgede bulunan internet hızı da göz önüne alınmalıdır. Ağ sağlayıcılarda bulunan bazı teknik özellikler, istenilen işlevleri yerine getiremediği için aksaklıklara neden olabilir. Bu nedenle ağ sağlayıcı alınmadan önce teknik özellikleri detaylı olarak incelenmelidir. Modemin sahip olduğu internet hızı Mbps olarak isimlendirilir. Modem 300 Mbps hız sağlıyorsa bu maksimum kapasitesini ifade eder. Bu kapasitenin altındaki bütün hızları sağlayabilir ancak üstü için yetersizdir. Bundan dolayı sahip olunan internet hızı alınacak modemin kapasitesini geçmemelidir. 250 Mbps internet hızınız varsa ancak modem 200 Mbps kadar hız veriyorsa alınan verim düşer. Bu durumda alınan hız en fazla modemin sağladığı kadar olur. Modemlerin kullandığı frekans ise 2.4 ve 5 GHz olarak isimlendirilir. Bazı modemler tek bir frekansı kullanabilir ancak her ikisi arasında geçiş yapabilen modeller de bulunur. Kullanılan ağ trafiği yani hızı etkiler. Ağ sağlayıcı kabloları da cihaz kadar önemli elemanlardır. Kabloların şekilleri ve konumlandırılması önem arz eder. Kablolar zamanla zarar görmeyecek şekilde ve çevresel etkenlere maruz kalmayacak düzende yerleştirilmelidir. Çünkü ağ sağlayıcı kablosunda meydana gelen herhangi bir tahribat internet bağlantılarında sorunlara yol açabilir. Ağ sağlayıcılar kullanım esnasında kablo kısımlarından herhangi bir darbeye maruz kalır ise jak noktalarında bozulma ya da kırılma meydana gelebilir. Ayrıca uygun ölçüde seçilmeyen kablolarda sürekli gerilmeye neden olabileceği için giriş bölgelerine zarar verebilir. Bu nedenle modem jak bölgeleri dikkatli korunması gereken alanlardandır. Ağ sağlayıcı özellikle sinyal kalitesi açısından evin en doğru noktasına konumlandırılmalı ve önüne herhangi bir cisim koyulmamalıdır. Yüksek bir alana önü boş olarak yerleştirilen ağ sağlayıcılar daha hızlı ve güçlü sinyal sağlamaktadır. Modem fiyatları markalara ve özelliklere göre değişiklik gösterir. Kablosuz ve son güncellemeler ile üretilmiş olanlar diğerlerine göre farklı fiyatlandırılmaktadır. Cihaz giriş sayıları fazla olan ve yayılma hızları yüksek olan modemlerin ücretleri de diğerlerinden farklıdır. Kendinize uygun modem çeşidini sepetinize ekleyebilir ve yüksek internet hızı kullanmanın tadını çıkarabilirsiniz