Günümüz koşullarında her alanda pratikleşmek ve işlerimizi en kolay şekilde tamamlamak oldukça önemli bir hale gelmiştir. Gün içerisinde yemek yeme ihtiyacını hızlı bir şekilde giderebilmek için birçok elektrikli mutfak eşyası kullanılır. Son yıllarda popülerliğini oldukça arttıran mikrodalga fırınlar da bu eşyaların başında gelir. Normal ocak ya da fırınlar ile pişirilen yemekler, bu cihazlar kullanılarak da çok daha hızlı bir şekilde hazırlanabilir. Bu ürünler, içerisinde bulunan yiyecekleri, ısıtma ya da pişirme işini çok kısa sürelerde yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Küçük porsiyonlu yiyeceklerin hızlı bir şekilde ısıtılması için mikrodalga kullanmak, ocak ya da diğer fırınlara göre oldukça ekonomiktir. Normal fırın yerine bu aletlerin kullanımı sayesinde büyük oranda enerji tasarrufu da sağlanmış olur. Boyutlarına ve özelliklerine bağlı olarak farklı fiyat aralıklarında, her kesime uygun modelde ürün bulunabilmektedir.
Mikrodalga Fırınların Teknik Özellikleri
Mikrodalga nedir diye sorulduğunda, elektromanyetik dalgaları mikrodalgalara dönüştüren bir mekanizma bulunduran fırınlardır cevabı verilebilir. Bu dalgalar, cihaz içine eşit bir şekilde dağılır. Ortaya çıkan ısının, fırın içerisindeki gıdanın her yerine aynı oranda nüfus etmesi ile ısıtma ya da pişirme grubu ile işlem gerçekleştirir. Bu cihazlar hızlı, pratik ve sağlıklı yemekler hazırlayabilmek için kullanılır. Normal fırınlara kıyasla çok daha hızlı pişirme ve ısıtma işi yapabilir. Ayrıca buz çözücü özelliği ile donmuş yiyeceklerin çok kısa sürelerde çözünmesini sağlar. İçerisinde bulunan su molekülleri sayesinde, bu aletlerden yayılan yoğun radyasyon etkisini kaybeder. Böylece yiyecekler zararlı ışınlara maruz kalmadan ısıtılmış olur. Mikrodalga fırınlar oldukça güçlü ısılar üretebilir. Birçok farklı güç ayarı seçilerek, pişirilmek istenen yemeğe uygun programda ve güçte çalıştırılabilmektedir. Ortalama 700 watt ile 1400 watt arasında güç tüketimi sağlayan ürünler, günlük kullanım için yeterli olmaktadır. Bu fırınların gücü pişirme süreleri ile her zaman doğru orantılıdır. Mutfak dekorasyonunuza ve kullanabileceğiniz alana göre farklı mikrodalga ölçüsü bulunan modeller üretilmektedir. 7 – 23 litre arasında değişen iç hacimleri ile istenen porsiyonlarda yemekler pişirilebilir. Yüksek hacme sahip alternatifler aynı oranda fazlaca enerji harcayacağı için ev kullanımlarında çok fazla tercih edilmeyebilir. Solo tipte ankastre modellerin bazılarına ızgara da takılabilmektedir. Takılan ızgara aparatı ile birlikte kullanılan mikrodalga patates kızartması gibi pratik yemekler için kolaylıkla kullanılabilir. Fiyat performansı açısından ankastre alternatiflerine göre çok daha uygun modeller bulunmaktadır. Mikrodalga fırınlarda dijital ya da analog olacak şekilde iki farklı kontrol tipi bulunmaktadır. Ayarlamaları son derece kolay olan bu fırınların, buz çözücü ve yemek pişirme/ısıtma olmak üzere iki farklı ayarı bulunmaktadır. Zamanlayıcı ayarı sayesinde mikrodalga kullanımı oldukça kolay olmaktadır. Isıtmak istenen yemeğe ya da buzunun çözülmesi istenen ürün çeşidine göre zamanlayıcı kurularak, belirli bir süre fırının çalıştırılması sağlanır. Bu cihazların bir önemli özellikte içerisinde bulunan döner tabladır. Döner tabla fırına konan yemeğin döne döne her yerinin eşit şekilde pişirilmesini sağlar.
Mikrodalga Fırın Nasıl Kullanılır?
Mikrodalga fırınlar son yıllarda pratik yemekler hazırlamak için oldukça sık kullanılır. Yeni nesil fırınlar arasında olan mikrodalga özellikleri ve doğru kullanım şekli ile oldukça verimli mutfak eşyalarından biri olmaktadır. Bu fırınlarda oluşan mikrodalgaların, yemeğe ulaşması sonucu pişirme işlemi gerçekleşir. Doğru bir pişirme ya da ısıtma için yemeğin konduğu kabın bu ışınları geçirmesi gerekir. Bu ışınlar porselen, cam, karton, plastik gibi malzemelerden daha kolay geçer. Bu nedenle, metal ve metal içeren kapların kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü metal mikrodalgaları geri yansıtır ve fırın içerisinde kıvılcım oluşmasına neden olabilir. Bilinenin aksine ortaya çıkan mikrodalgalar, gıda tarafından emilemez. Mikrodalgalar uygun kaptan geçerek doğrudan yiyeceğin içine nüfuz eder. Ortaya çıkan ısı, su molekülleri yardımı ile yemeğin ısınmasını ya da pişirilmesini sağlar. Temel olarak bir üründe kumanda paneli, döner tabla, cihaz kapağı ve kapak olmak üzere 4 parça bulunur. Kumanda paneli üzerinde açma kapama tuşu, zamanlayıcı tuşu, buz çözme işlemi, pişirme ya da ısıtma için kullanılacak tuşlar bulunmaktadır. Yapılacak işleme uygun şekilde seçilen zaman ayarı ve program seçeneği ile mikrodalga kek pişirmek, çorba ısıtmak ya da donmuş ürünleri çözdürmek gibi pek çok amaç için kullanılabilir. Mikrodalga içerisinde yiyecekler, çok az su ve yağ eklenerek pişirilebilir. Tercihen susuz ya da yağsız olarak da pişirme işlemi yapılabilmektedir. Birçok model ile sunulan mikrodalga kapağı, içerisine konan yiyeceklerin üzerini kapatmak için kullanılır. Bu kapak pişirme işlemi sırasında yiyeceklerin kurumasını engeller. Ayrıca fırın içerisinin kirlenmesini de önleyici özelliğe sahiptir. Mikrodalga kullanımı için kapak aksesuarı olmazsa olmaz parçalardan olmasa da kullanım sağlığı ve kolaylığı için tercih edilebilir. İstendiğinde ürün modeline bağlı olarak sonradan da alım yapabilirsiniz. Bu cihazlar ev, ofis, otel ve pansiyon gibi yerlerde kullanıma uygun olacak şekilde üretilmektedir. Temizlik ya da onarım işleri yapılmadan önce Arçelik mikrodalga fırının tamamen kapalı olduğundan ve elektrik bağlantısının kesilmiş olduğundan emin olmak gerekir.
Mikrodalga Fırın Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mikrodalga fırın doğru kullanıldığında gıdalara zarar vermez. Günlük hayat için son derece pratik bir çözümdür. Verimli bir kullanım için mikrodalga tavsiye ve önerilerine dikkat ederek kullanmak gerekir. Bu aletler, güvenlik açısından kesinlikle boş çalıştırılmamalıdır. Mikrodalga içerisine konan yiyeceklerin her zaman yeterince ısıtılmasına dikkat etmek önemlidir. Yemeğin tam pişmesi için miktarına bağlı olarak gerekli süre, sıcaklık ayarı, türü gibi faktörlere uygun pişirme yapılması gerekir. Mikrodalga yemek ısıtma ve pişirme işlemi için kullanılırken, fırın içerisindeki yemeğin sıcaklığının eşit dağılması ve yeterince yüksek olması önemlidir. Cihazın içerisinde konan yemeği eşit sıcaklıkta ve sürelerde karıştırarak pişirmeye dikkat etmek gerekir. Bu nedenle içerisine konacak yiyeceğim çukur bir tabak yerine, yayvan düz bir tabak kullanılarak ısıtılması ya da pişirilmesi doğru olur. Bu yöntemle ile ısıtma, pişirme ve buz çözme süreleri klasik ocak ya da geleneksel fırınlara göre daha kısadır. Bu durumu dikkate alarak yiyecekleri uygun sürelerde fırın içerisinde tutmak gerekir. Aksi durumda ısıtılacak ya da pişirilecek yiyecekler kuruyabilir. Bazı yüksek sıcaklıklarda ise yanma gibi istenmeyen durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu ürünlerin içerisine bütün olarak konacak yiyecekler üzerine mutlaka delik açılarak hava akışının eşit olması sağlanmalıdır. Eğer mümkünse büyük parçalı yiyecekler küçültülüp, yuvarlak şekilde dizilerek fırın içerisine yerleştirilmelidir. Ayrıca fırın içerisine döner tabla aparatını koymadan çalıştırmak da doğru değildir. Yemeklerin eşit şekilde ısıtılması ya da pişirilmesi isteniyor ise, döner tablalı modeller alınması mikrodalga önerisi arasındadır. Ateşe dayanıklı cam, cam seramik ve porselen malzemeden üretilen kaplar mikrodalga kullanımı için çok uygundur. Yiyecekleri bu kaplar ile birlikte fırın içerisine koyabilirsiniz. Bu cihazların başlıca aksesuarlarından olan ve pişirme sırasında yiyeceklerin üzerini kapatmak için kullanılan kapakların da doğru kullanılması önemlidir. Kap ile birlikte fırın içerisine konan kapağın, yiyeceğin üzerini tamamen kapatmamasına dikkat etmek gerekir. Tost ısıtmak gibi gıdaların gevrekliğini koruyarak ısıtmak istediğinizde ise kapak kullanımına gerek kalmayabilir. Sayfamızdan Samsung mikrodalga modellerine de bakabilirsiniz.
Mikrodalga Fırın Çeşitleri
Mikrodalga özellikleri, boyutları ve kullanım şekline bağlı olarak farklı çeşitlerde üretilir. Bilinen pek çok beyaz eşya markasının ürettiği, farklı özelliklere sahip modeller bulunmaktadır. Mikrodalga ankastre ya da solo fırın olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedir. Ankastre tipte üretilen alternatifler, yüksek raflara da asılabilecek şekilde tasarlanır. Her iki yöne de açılabilen kapak tasarımları ile kullanımları son derece rahattır. Solo olarak adlandırılan standart modelleri taşımak oldukça kolaydır. Mutfak içerisinde uygun alanlara göre yerini değiştirerek kullanabilirsiniz. Bu tarz fırınlar, temel mikrodalga görevi olan ısıtma ve buz çözme işlemleri için sıkça kullanılır. Dondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında çözülmesini beklemek için zamanınız olmadığında, bu cihazları kullanarak gerekli gıdanın tümünü buz çözme programları sayesinde çok kolay bir şekilde servise hazır hale getirebilirsiniz. Mikrodalga boyutları da çeşitlerine göre farklılık gösterir. Klasik fırınlara göre çok daha kolay temizlenme özelliğine sahip bu ürünler bu özellikleri sayesinde de tüm yemek hazırlama işlemlerinde tercih edilebilir. Mutfak eşyalarının her birinde kullanılan son teknolojiler mikrodalga fırınlarda da görülmektedir. Dirençli ve zamanla rengini kaybetmeyen seramik iç yüzeye sahip fırınlar oldukça öne çıkıyor. Mikrodalgayı sadece pratik işlemler için değil çeşitli yemekleri pişirmek için de kullanacağınız zaman ızgaralı modelleri tercih edebilirsiniz. Hem standart mikrodalga özelliklerini hem de ızgaralı ve fanlı olarak kullanılan normal fırın özelliklerinin bir arada olduğu kombi tipi fırınlar vardır. Izgaralı olan bazı modeller, çoklu yemek pişirme özelliğine de sahiptir. Özellikleri arasında mekanik zamanlayıcı bulunan alternatifler ile belirli zaman ayarı yapılarak, pişirme süresi korunabilir. Estetik ve son derece şık tasarımlara sahip mikrodalga fırınlar, her mutfağa uyum sağlar. Bu ürünşerin Inox, beyaz ya da siyah gibi her mutfak dekorasyonuna uyum sağlayabilecek renk seçenekleri bulunur. Farklı renklerde ve uygun hacim ölçülerine sahip birçok mikrodalga fırın seçmek mümkündür. Mikrodalga fırınlar, yemek yapmayı sevenler için vazgeçilmez eşyalar arasındadır.
Mikrodalga Fırın Avantajları ve Tasarımları
Mikrodalga nasıl çalışır dendiğinde bilinenin aksine, fırın içerisinde yer alan su molekülleri sayesinde, oluşan radyasyon saklanır ve yiyecekler zararlı ışınlardan etkilenmeden ısıtılabilir. Fırın içerisinde ısıtılan yiyeceklerin mikrodalga ışınlarına maruz kalması sağlık açısından zararlı olmamaktadır. Klasik fırınlarda dıştan içe doğru ısı iletimi yapılarak yiyecekler pişirilir ya da ısıtılır. Bu cihazlarda ise tam tersi bir durum söz konusudur. Bu da ilk olarak yiyeceklerin ısınmasını sağlar. Fırında ısıtıp çıkardığınız bir yiyeceğin tabağının daha soğuk yiyeceğin ise sıcak olmasının sebebi budur. İçten dışa ısıtma sayesinde örneğin fırın içerisinde pişirilen kek benzeri yiyeceklerin kenarları yanmadan oldukça hızlı ve kolay bir şekilde pişirilebilir. Önceden fırın ısıtma işlemine de ihtiyaç duyulmayacağı için enerji tasarrufu da sağlanmış olur. Enerji tasarrufu sağlaması ve çok fonksiyonlu çalışma özellikleri mikrodalga fiyat performansını da etkileyen faktörler arasındadır. Büyük fırınlara kıyasla çok daha az yer kaplaması, hızlı ve kolay kullanımı ile bu ürünler yemek pişirme işlemini oldukça kolay bir hale getirir. Mikrodalga cam tabaklar kullanılarak ısıtma ya da pişirme işlemi için oldukça uygundur. Camın ısıyı yansıtan özelliği sayesinde her evde bulunabilen bir malzeme olması da bu aletlerde avantajlı bir kullanım sağlar. Fırın için ekstra bir aparat kullanmaya gerek kalmadan yiyeceklerinizi ısıtabilirsiniz. Çoğunlukla mikrodalga beyaz renklerde tercih edilerek, her mutfak dekorasyonuna uyum sağlayabilir. Son zamanlarda özellikle ankastre modellerde mikrodalga siyah rengi ile de dikkat çekmeye başlamıştır. Tüm bu modellere ek olarak beyaz eşyalarda vazgeçilmeyen inox renk seçeneği de mikrodalga fırınlarda kullanılmaktadır. Pratik kullanımlı bir fırın olan mikrodalga uygun fiyat ve performansları ile de her mutfağın başlıca eşyaları arasında yer almaya başlamıştır. Beyaz eşya kullanımında oldukça sık tercih edilen eko mod özelliği mikrodalga fırınlarda da karşımıza çıkmaktadır. Kullanım sırasında %40’a varan enerji tasarrufu sağlayan son teknoloji ürünü mikrodalga fırınlar ile sağlıklı kullanım mümkün olmaktadır. Hayata hız katan pratik kullanımları ile bu cihazlar mutfaktaki en önemli yardımcılardan biridir.
Mikrodalgaya Konabilir
Cam
Seramik
Kağıt kaplar
Plastik saklama kapları
Mikrodalgaya Konmaz
Alüminyum folyo
Metal kaplar
Kese kağıdı
Naylon poşet
Mikrodalgada Neler Yapabilirim?
Mikrodalga fırınlar yiyecekleri ısıtmak ya da buzlarını çözmek gibi işlemler için kullanılır. Bunun yanında bazı mikrodalga modelleri ızgara özellikleri sayesinde yiyecekleri pişirmek için de kullanılır. Mikrodalga fırınlar ile klasik işlemler dışında sarımsak soymak, bitki kurutmak, kestane pişirmek, bayat ekmekleri yumuşatmak ya da meyve sebze kabuklarını soymak gibi ısı gerektiren birçok farklı işlem yapılabilir.
Mikrodalga Nasıl Çalışır?
Mikrodalga fırın çalıştırıldığında oluşan frekans dalgaları, öncelikle su olmak üzere bazı maddeler tarafından hızla emilirler. Bu mikrodalga oluşan enerjiyi ısıya dönüştürür. Ortaya çıkan ısı yalnızca su ve yağ gibi maddeler tarafından emilir. Bu durum da sadece fırın içerisindeki yiyeceğin ısınmasını ya da pişmesini sağlar.
Mikrodalga Nasıl Temizlenir?
Mikrodalga fırınların temizlik ve bakım işlemine başlamadan önce mutlaka elektrik ile olan bağlantısı kesilmelidir. Doğru temizleme işlemine başlamak için ilk olarak mikrodalga fırının döner başlığı çıkarılır. Sabunlu ya da deterjanlı su ile döner başlık temizlendikten sonra fırının içi nemli bir bez yardımı ile kolayca silinir. Mikrodalga fırınların verimli kullanımı için tavsiye edilen ideal temizlik yöntemi, her kullanımdan sonra, yemek kalıntılarını çok bekletmeden uygun şekilde temizlemektir.
Mikrodalga Nasıl Kullanılır?
Isıtılacak ya da pişirilecek yiyeceğin cinsine bağlı olarak, seçilen ısı ve zaman ayarı ile mikrodalga fırın oldukça kolay bir şekilde kullanıma hazır hale getirilir. Cam ya da porselen tabak içerisine konan yiyecek, fırın tabağı üzerine yerleştirildikten sonra uygun ayarda fırın çalıştırılır. Pişirme ya da ısıtma işlemi için ayarlanan uygun süre sonunda yiyecek hazır hale gelir. İçten dışa ısıtma teknolojisi sayesinde mikrodalga fırınlarda ilk olarak kap içerisinde bulunan yiyeceğin ısındığı görülür.
Mikrodalga Ne İşe Yarar?
Mikrodalga fırın, elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesi ile içerisine konan yiyecek ya da içeceklerin ısınmasını sağlar. Ortaya çıkan ısı enerjisi yiyecekler içerisindeki su tarafından emilerek, kısa bir sürede ısınmasını ya da pişmesini sağlar. Sahip olduğu özelliklere ve programlara bağlı olarak mikrodalga fırınların, buz çözücü etkisi de bulunmaktadır. Meyve sebze kurutmak, hamur mayalamak gibi sıcaklık gerektiren işlemler için de mikrodalgalar kullanılabilir.
Mikrodalgada Neler Pişirilebilir?
Mikrodalga fırınlarda kullanılan ızgaralar sayesinde patates kızartması, kek ve yumurta gibi pratik yemekler pişirilebilir. Bunların dışında sebze haşlamak ya da kurutmak gibi işlemler için de mikrodalga fırınlar kullanılabilir. Balık pişirmek de mikrodalga fırın ile son derece sağlıklı olmaktadır. Bütün ya da parça halinde her türlü balık bu fırınlarda pişirilebilir. Mısır patlatmak, kestane pişirmek ya da latte gibi köpük gerektiren içeceklerin hazırlanması için de mikrodalga fırınlar kullanılabilir.