Oto Basamak
Ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen arabalar genelde yüksek araçlardır. Onların bu kadar tercih edilmesinin belli birkaç sebebi vardır. Bunların en başında yüksek araçları sürmenin birçok insana alçak araçları sürmekten zevkli ve kolay gelmesi vardır. Çünkü bu araçlar yukarıda olduklarından trafikte diğer araçlarının görüş alanınızı tıkamasını ve sizi sıkışmış hissetmenizi engellerler. Diğer bir güzel tarafı ise engebeli yollarda ya da bozuk asfaltlarda arabanızın alt kısmını vurma tehlikesi hissetmeden rahatlıkla arabanızı sürebilmenizdir. Jeep modelleri, ticari araçlar, karavanlar, otobüs tipi arabalar, arazi araçları genellikle yüksek araçlardır. Yüksek araçların bir tercih sebebi de bu araç tiplerinin hepsinin yüksek olması ve bunun daha güvenli bir sürüş ve daha az yorucu uzun yollar yapmanız için uygun olmasıdır. Ayrıca bu tip araçlar büyük olsalar bile tekerlerinin büyüklüğü ve yüksek oluşlarının kaldırıma çarpma ihtimalini azaltmasıyla park edilmesi de kolay araçlardır. Fakat bu araçlarla ilgili en büyük sıkıntı yükseklikleri dolayısıyla araçlara binerken problemler yaşanmasıdır. Özellikle sıkışık trafikte yahut giydiğiniz ayakkabı hareketlerinizi kısıtlıyorsa, elbiseleriniz darsa ya da bir yük taşıyorsanız yüksek araçlara binmek zor bir hale gelir. Bu durumdan kurtulmak için oto basamakları kullanarak aracınıza binerken yaşadığınız zorluklara bir son verebilirsiniz.
Kimler Oto Basamak Kullanmalıdır?
Oto basamaklar kullanım kolaylığı sağlamasıyla ve günlük yaşamda verdikleri rahatlıkla herkesin yapacağı ergonomik bir tercih olabilir. Ancak bazı kişilerin oto basamak kullanmaları neredeyse zorunludur. Yüksek adımlar atmak konusunda zorlanan insanların arabalarına binerken mutlaka oto basamak kullanmaları gerekir..Hamileler, özellikle de ilk ayların bitmesiyle beraber yürürken ve bazı hareketleri yaparken zorlanmaya başlarlar. Vücut ağırlıklarından dolayı belleri ve bacakları hassaslaşmıştır. Merdiven tırmanmak, yüksek bir yere adım atmak, bacaklarını çok fazla açmak onlara zor geleceği gibi özellikle hassas hamilelik geçiren insanlar için bu hareketler riskli de olabilir. Bu kişilerin de arabalara binerken oto basamak kullanmaları tavsiye edilir. Boyları belli bir uzunluğun altında olan insanlar, arabaya yetişememe durumunu engellemek ya da yetişebiliyorlarsa dahi trafikte uzun süreler beklemenin sorun yaratmaması için oto basamak kullanmayı tercih edebilirler. Hastalıklardan ya da romatizma gibi kronik durumlardan dolayı hareket kısıtlaması olan ileri yaşlı insanlar da yaşamlarını kolaylaştırmak için oto basamak kullanmayı düşünebilirler. Bunun dışında geçici bir süre için de olsa bel, bacak ya da ayaklarından sakatlık yaşamış insanlar sakatlanan bölgelerini fazla zorlamamak adına böyle bir adımlama işleminden kaçınmalı ve yüksek araçlara binerken oto basamak kullanmalılardır. Eğer küçük çocuklarınız varsa onların arabaya kolaylıkla binmesi için oto basamak kullanabilirsiniz.
Oto Basamak Çeşitleri
Farklı kullanım alanlarına ve estetik zevklere hitap eden birçok çeşit oto basamak vardır. Oto basamakların en büyük ayrımı markadan markaya değişmesidir. Bütün markalar kendi araçlarına uyumlu farklı oto basamaklar üretirler. Çünkü her aracın kapı girişi ve tabanı farklıdır ve oto basamakların uyumsuz durmaması, kolay takılabilmesi ve kullanımının risk yaratmaması için araçların markalarına ve modellerine özel üretilmeleri gerekir. Kendi aracınızın modeli ve markasına uygun oto basamakları sayfamızda seçtikten sonra diğer özelliklerine bakarak seçiminizi yapabilirsiniz. Marka ve model ayırdının dışında oto basamakların diğer bir temel özelliği yapıldıkları maddedir. En temelde oto basamaklar alüminyum ve plastikten ya da kromdan yapılırlar. Alüminyum oto basamaklar hafif ve dayanıklıdır. Aracınıza ekstra ağırlık yapmaz ve dengesini bozmazlar. Ayrıca yumuşak zeminli olduklarından ayak sağlığı için de birebirdirler. Alüminyum oto basamakların yumuşak bir ham maddeden yapılmış olması, arazi kullanımında ve darbe alabileceği yol sürüşlerinde çarpmalar sonucu şekillerinin bozulmasına neden olur. Dolayısıyla alüminyum oto basamaklar şehir içi kullanıma ve asfalt yollara daha uygundurlar. Krom basamaklar ise daha dayanıklı bir maddeden yapılmışlardır. Daha sert ve darbelere karşı korunaklı olan krom basamaklar arazi kullanımları için ve engebeli yollarda daha iyi bir araç tercihi olarak karşımıza çıkabilir. Sizin kullanım alanınıza göre sayfamızı ziyaret ederek bu basamaklardan edinebilirsiniz. Oto basamakların bir diğer ayırt noktası ise elektronik olup olmadıklarıdır. Elektrikli oto basamaklar araba kapıları kapatılıp hareket başladığında arabanın zeminine doğru kendilerini çekerek arabanın yan tarafında oluşturdukları çıkıntıyı yok ederler. Böylelikle dar yollarda, köy yollarında, ya da virajlarda basamağın çarpma ihtimali azalır. Bu basamaklar kapılar açılıp araba durduğunda tekrar dışarı çıkarak inmenize yardımcı olurlar. Eğer araba kullandığınız mekanlar dar ise böyle basamakları tercih edebilirsiniz. Elektrikli olmayan basamaklar ise bulundukları yerde sabittirler. Ancak bazı modelleri manuel olarak arabanın altına itilebilir. Elektrikli bir basamağa ihtiyaç duymuyor ama nadiren de olsa dar alanlarda araç kullanmanız gerekiyorsa böyle basamakları tercih edebilirsiniz. Oto basamakların bir diğer özelliği ise geceleri parlayan modeller olup olmayışlarıdır. Bazı oto basamaklar üzerlerinde fosforlu işaretleyiciler içerirler, böylece gece karanlıkta parlayarak onları rahatlıkla görmenizi sağlarlar. Özellikle karavan kullanıyor ve bilinmeyen yollara çıkıyorsanız ya da kamp yapmak için doğanın ortasında karanlık yerlere gidiyorsanız arabanızın basamağını rahatlıkla görmek isteyebilirsiniz.
Oto Basamak Montajı
Oto basamakları internetten satın aldığınızda montajını kendiniz yapmanız gerekecek. Ama bunun için endişelenmenize gerek yok çünkü montajları oldukça kolay. Öncelikle ihtiyacınız olanlar bir adet şarjlı el matkabı ve yıldız tornavida başta olmak üzere modelinizde başka çeşit vida başları varsa bunlara uygun tornavidalardır. Bu aletleri edindikten sonra bir iş eldiveni ve koruyucu gözlük takarak bir adet el feneriyle oto basamaklarınızı kendiniz montajını gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken arabanızı kapalı konuma getirerek oto basamaklarınızın içerisindeki montaj için gerekli olan vidaları ve somunları ayırmaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra el feneriyle araba kapılarınızın altındaki bölgeyi aydınlatıp incelemelisiniz. Burada oto basamağın oturması gereken iki adet sabitleme demiri barındıran bölge göreceksiniz. Bu sabitleme demirlerini arabanızın altına takılı tutan vidaları şarjlı el matkabıyla çıkarmalısınız. Bunları çıkardıktan sonra eğer paslanmış bir eşya varsa ve vida yuvalarında pas mevcut ise pas çözücüyle bu pası temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra bölgeyi tozlardan arındırıp kurumasını beklemelisiniz. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra öncelikle oto basamağınızı arabanıza olması gereken şekilde yerleştirin ve sonra basamaktan çıkan vidayla önce sabitleme demirini vidaya geçirip vida boşluğuna yerleştirerek şarjlı el matkabıyla vidalamayı gerçekleştirin. Bu işlemi yaparken önce bir vidayı bir miktar sıkmalı, sonra basamağın diğer vidasını aynı prosedürü uygulayarak tutacak kadar sıkmalısınız. İki vida da yerleştikten sonra sırayla vidaları sonuna kadar vidalayın. Bu işlemi yapmanızın sebebi vidalardan birini sonuna kadar sıktığınızda basamağı yamuk takma ihtimalinizdir. Dengeli bir basamak takımı için işlem iki seferde bitirilmelidir. Vidalama işlemini bitirdikten sonra vidaların açıkta kalan ucunu somunla kapatarak montaj işlemini tamamlayabilirsiniz. Montajdan sonra kullanıma geçmeden basamaklarınızı mutlaka kontrol ediniz. Eğer montaj işini kendi başınıza yapmak istemiyor ya da denediğiniz halde yapamıyorsanız öncelikle aldığınız oto basamağın aracınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Oto basamak aracınızla uyumluysa ve siz doğru işlemleri yapıyorsanız belki de arabanızın montaj prosedürü farklıdır. Bu durumda alanında profesyonel birine ya da arabanızın marka servisine bu işlemi yapması için aracınızı götürebilirsiniz.