Traktör Römorku

Tek başına hareket edemeyen, yakıtsız fakat traktöre veya tıra takıldığı zaman bir yerden diğer yere taşıma yaparken kullanılan alete traktör römorku denilmektedir. Farklı ihtiyaçlara yönelik tasarlanmış olsa da genellikle arazilerde, ekim, dikim veya bakım işlerinde, üretme, yetiştirme gibi doğa sayesinde tarımla ilgilenen insanların taşıma ve muhafaza etmesi için ortaya çıkmıştır. Farklı ağırlıklar taşıyabilmektedir ve farklı türleri vardır. Bunun yanı sıra farklı aksesuarları sayesinde yakıtlı araçlara takılarak çekilmesi sağlanmaktadır. Sağladığı faydalar sayesinde traktör römorku pek çok iş arabasında tercih edilmektedir. İstenilen bir yük bir yerden bir yere aktarılırken fazladan bir araca gerek yoktur ve başka insanlara bu işi yaptırmadan özellikle çiftçi ve inşaat alanında çalışanlar için kolaylık sağlamaktadır.

İşlevsel Römork Modelleri

İşlevsel Römork Modelleri

İşleri kolaylaştıran ürünler hem verimi artırmak hem de zamandan kazandırmaktadır. Bu sayede pek çok alanda işleri daha basit bir şekilde yürütülmesini sağlayacak eşyalar tasarlanmıştır. Bunlardan bir tanesi olan traktör römorku sayesinde taşıma işleriyle uğraşan mesleklere sahip olan kimseler ve şirketlere artı kazandırmaktadır. Her alet gibi römorkta farklı özelliklerde ve farklı alanlara hitaben üretilmiştir. Farklı iş alanlarına hitap ettiği gibi farklı renklerde ve büyüklüklerde seçilebilmektedir. Taşıyabildiği ağırlık genellikle yapılacak işte kullanılacak olan malzemelere ve ne kadar yük taşınmak istediğine bağlı olarak değişmektedir. Diğerlerine göre daha küçük olan ve daha az mesafede daha az yük taşımak için bisiklet kullanan kişiler tarafından kullanılan bisiklet römorku bisikletin arkasına takılarak ilerletilmektedir. İnşaat alanında çalışan işçiler için barınma, yeme, ofis gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapı halinde olan römorklar ise yapı römorku olarak adlandırılmaktadır. Kişisel araçların arkasına takılan seyahat römorkları ise gidilen ve gezilen yerlerde araçta kalma rahatlığı sağlamaktadır. Tır, kamyon ve traktör gibi yük taşımacılığı yapan araçların arkasına ve önüne takılan tam römorklarda bir diğer römork modellerinden bir tanesidir. Kırsal alanlarda yaşayan ve oralarda iş sahibi olan kişilerin yüklerini taşımak amacıyla tasarlanan ve motorlara takılabilen pratik römorklar ise motosiklet römorku olarak geçmektedir. Fakat motosikletin iki tekerleği olduğu için ve devrilme riski taşıdığından dolayı genellikle fazla yük alınmamalıdır. Ve bu yüzden çok fazla tercih edilmemektedir. Denizcilik alanında da pratiklik sağlayan römorklar karada teknelerin ilerletilebilmesi için tekne römorku geliştirilmiştir. Bu sayede denizden çıkarılan teknenin, karada bakımı yapılabilir veya ev garajında muhafaza edilebilir hale getirmektedir. En sık kullanılan ve özellikle tarımda çalışan insanların işini kolaylaştıran traktör römorku ise çeşitli mahsuller ve toprakların taşınabilmesi için üretilmiştir. Yarı römork şeklinde tasarlanan traktör römorku tarım alanı olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.

Römorkları Kullanırken ve Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Römorkları Kullanırken ve Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ağır iş taşıtları gibi römorklarında kullanılırken ve takılırken uyulması gereken kurallar ve önlemler vardır. İnsanlar kendileri taktığı için özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Olası iş kazalarının önüne geçilebilmesi için teknik özelliklerin iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu sayede kolaylık sağlayan traktör römorku kolay bir şekilde traktöre monte edilebilmektedir. Takılmadan önce traktör römorkun yakınına getirilip yaklaştırılmalıdır. Doğru bir şekilde bağlamak kadar güvenli bir şekilde hallolması da çok önemlidir. Traktörün çalıştırılması için iki vitesinde boşa alınması gerekmektedir. Geri bir şekilde gitmesini sağlayarak römorka yaklaştırılmalıdır. Römork ve traktör birbirlerine yaklaştırılırken etraftaki insanlara dikkat edilmelidir. Arada herhangi bir nesne ya da insan olmamalıdır. Yoksa arada sıkışabilir. Römorka yaklaştırılan traktörün römorka bağlanabilmesi için arka kısımda yer alan çeki demirine bağlanmalıdır. Bu çeki demiri traktörlerde bulunan uygun çeki kancası olmalıdır. Ön tarafında çeki oku bulunan römorkun, traktördeki çeki demirinin tam ortasına denk gelecek şekilde oturtulmalıdır. Bu işlem yapıldıktan sonar sabitleme işlemi çok önemlidir. Olası kazaların önüne geçmek ve ufak bir işlemde birbirlerinden ayrılmamaları için sabitleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde hem traktörü kullanan kişi zarar görebilir hem de römorkla taşınan malzemeler zarar görebilmektedir. Yalnızca römorku kullanan ve malzemeler değil aynı zamanda yoldan geçen bir insanın üstüne devrilmesi durumunda kalıcı ve geri alınamayacak hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Pim ile sabitledikten sonra römork ve traktör kullanılabilmektedir. Manevra ya da engel karşısında birbirlerinden kopmamalarını sağlamaktadır. Römork ile traktör elektriği birbirine bağlandıktan sonra traktör römorku takma işlemi güvenli bir şekilde halledilebilmektedir. Çıkarılma işlemi için ise düz bir zemin gereklidir. Engebeli ya da tarla ortamında gerçekleştirilmemelidir. Römorkun kaymasını engelleyecek malzemeler konulduktan sonra takılma esnasında yapılan işlemlerin tam tersi çıkartma işleminde uygulanmalıdır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi römorkun taşıyabileceğinden fazla ağırlık yüklememektir. Bu sayede römorkun olası durumlarda devrilmesi önlenmektedir. Ve traktörü kullanan kişinin iyi bir sürücü olması önemlidir. Hem traktör sürülecek hem de bir ağırlık çekilecektir. Bu yüzden manevraları iyi yönetebilecek bir kişi tarafından kullanılması gerekmektedir.

Traktör Römorku Aksesuarları

Traktör Römorku Aksesuarları

Römorku hem kolay monte edebilmek için hem de römorkun daha kolay bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak için bazı aksesuarlara ihtiyaç vardır. Bu aksesuarlar sayesinde römork kullanırken yaşanacak zorluklar en aza indirilecektir. Römork her ne kadar yük taşımayı kolaylaştırmak için tasarlansa da bazı aksesuarları olmadan taşımak bir hayli zor olabilmektedir. Bunlardan en önemlisi römorkun taşıyacağı ağırlığın römorka aktarılmasında yaşanacak zorluktur. Bunu ortadan kaldırmak için römork hidrolik piston sayesinde zeminden alınan ağırlıklar kolay bir şekilde içerisine aktarılabilmektedir. Bu sayede rahatlıkla ağırlıklar yüklenip geri çıkartılabilmektedir. Bunun haricinde ağırlığından dolayı çekmek bir hayli zor olan römorklar dururken diğer taşıtlara göre daha yavaş bir şekilde bu işlemi gerçekleştirmektedir. Olası kazaların önüne geçebilmek için hem römorku çeken traktörün kaza yapmasını önlemek hem de arkasından gelen araçlara zarar vermemesi açısından stop lambası kullanması gerekmektedir. Arkadan gelen araçlara duracağını işaret eden stop lambası sayesinde traktörle beraber traktör römorku çeken kişi zaman kazanmış olur. Trafik kuralları ve can güvenliği nedeni ile arabalara ve diğer tüm taşıtlara takılması gereken reflektörler römorklara da takılmalıdır. Reflektör lambaları sayesinde arkanızdaki araçlar belirli bir mesafeye kadar ışığı sayesinde kullanılan aracı fark edebilmektedir. Aynı zamanda öne takılan reflektör sayesinde de aracı kullanan kişi önündeki araçları kolaylıkla ayırt edebilmektedir. Traktörün arkasına takılan römork, traktörün arkasındaki reflektörleri keseceği için römorklara da reflektör takılmalıdır. Bir diğer aksesuarlardan olan karoser güvenli ve sağlam olmalıdır. Traktör römorku sürücüsünün ve diğer sürücülerin güvenliği için römork kilidi bulunmalıdır. Karoser kapaklarının sağlamlığından ve kilitli olunduğundan emin olunmalı ve kontrol edilmelidir. Seyir halinde bu güvenlik kapaklarının açılması nedeniyle arkadaki olan araçlar zarar görebilir ya da anlık yük bırakılmasıyla beraber traktör römorkunu kullanan şoför yana savrulabilmektedir. Bu yüzden traktör römorku kullanan kişilerin aksesuarlarının da zaman zaman bakımını yaptırması önemlidir.