Guaj Boya

Guaj boya su bazlı olan ve opak görünümüyle şeffaf olmayan bir boya cinsidir. Bununla birlikte, tempara, poster ve colour gibi isimlerle de bilinen boyalar, yine guaj boya kategorisinde yer almaktadır. Suyla karıştırıldığında seyrekleşen mat renklerine sahip ve çabuk kuruyabilen kapatıcılık özelliğine sahiptir. Aynı zamanda suluboya kategorisinde değerlendirilen; sulu boyadan daha koyu bir görünüme sahiptir. Kapatıcılık özelliğinden dolayı yağlıboyayla aynı özelliği gösteren guaj boya, saydam sıfatında yer almaz. Daha çok örtücü renkleri ile dikkat çekmektedir. Farklı renklerin birbiri ile karıştırılması sonucunda ortaya farklı renkler çıkar. Kağıt üzerinde matlaşarak tok bir görünüm elde edilir. Guaj boyayı sulu boyadan ayıran etmen, geniş bir kullanım alanına sahip olmasıdır. Afişlerde, amblemler üzerinde, logo tasarımında, animasyon ve karikatür renklendirilmesinde, kitap, dergi resim modellerinde ve daha birçok yerde dekoratif olarak kullanılmaktadır. Özellikle grafik tasarımında çok fazla tercih edilen guaj boyanın homojen bir dağılım oluşturma özelliği vardır.

Guaj Boya Özellikleri

Guaj Boya Özellikleri

Guaj Boya kullanımında en dikkat edilmesi gereken nokta su ile seyreltilmesidir. Alması gerekenden fazla su eklenmesi durumunda boya yapısının değişmesine sebep olabilmektedir. Kullanılacak alan göz önünde bulundurularak guaj boyanın miktarı belirlenmeli ve az miktarlarda su eklenerek boyanın seyreltilmesi sağlanmalıdır. Guaj boya yoğun bir pigmentasyon içermektedir. Tercih edebileceğiniz birçok guaj boya modelleri için sayfayı inceleyebilirsiniz. Boyanın açma işlemi tamamlandıktan sonra kullanılacağı alanın mümkün olduğunca temiz ve kuru olması en önemli etkenlerden biridir. Boyanacak olan alan üzerinde daha pürüzsüz ve daha uygulanabilir olması açısından bir kat daha uygulanmak istendiğinde ilk katın kuruması beklendikten sonra uygulama yapılması tavsiye edilir. Guaj boyada fırça kullanımında da dikkat edilmesi gereken yerler vardır. Kullanmış olduğunuz fırçayı farklı bir renk ile tekrar kullanmak isterseniz fırçayı bir önceki kullanmış olduğunuz renkten tamamen arındırmanız gerekir. Aksi takdirde her iki renk birbirine karışarak beklemediğiniz sonuçlar doğurabilir. Boyama işlemi bitirildikten sonra, dikkat edilmesi gereken diğer konu; boya yapılan alanın su ile temasının olmamasıdır. Su ile temas edilen guaj boya, çözünür ve uygulanan alan ya da resim bozulabilmektedir. Guaj boya, kaba ve sert bir malzeme olduğundan dolayı sert başlıklı kıllı resim fırçası kullanılması gerekir. Ayrıca guaj boyanın uygulanacağı alanın mutlaka kuru olması gerekir. Hem guaj boyanın hem de boyanın uygulanacağı alan birlikte ıslak olursa, üzerinde çalıştığınız renkler karmakarışık bir hale gelir ve çalışmanız boşa çıkabilir. Mikro guaj boya resim açısından diğer boya çeşitlerine oranla daha fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Sanat faaliyetlerinde dışında ahşap boyamada, küçük dekorasyon işlemlerinde, kumaş, cam, çeşitli zemin ve yüzeylerde, afiş tasarımlarında kullanılması, boyanın işlevselliğini arttırmaktadır. Gerek duyulan işlem için yukarıda bahsetmiş olduğumuz su ile seyreltilerek pratik bir şekilde kullanımı sağlanabilir. Bunun yanı sıra su miktarının minimum da tutulması ve boyanın birkaç kat uygulanması ile yağlı boya uygulamasına yakın bir uygulama söz konusu olur.

Guaj Boya Çeşitleri

Guaj Boya Çeşitleri

Guaj boya çeşitleri farklı markaların adı altında tüp ya da cam şişe formunda yer alır. Cam şişe formunda olan guaj boya seti kullanım ömrü açısından tüp formuna göre daha kısa vadeli olmaktadır. Cam şişede olması hava ile temasının daha fazla olmasından ve boyanın hızlı kuruma özelliğinden dolayı kullanılmayan boya kısa süre içerisinde kurur. Daha sonrasında su ile elbet çözünebilir ancak kurumadan önceki formunu koruyamaz. Tüp formu ise hava ile temasının daha az olmasından dolayı kullanım açısından ömrünün daha uzun olmasını sağlar. İhtiyaç duyulandan fazlası tüpün kapağının hava ile temas etmeyecek şekilde kapatılması ile kalan boyanın kuruması minimum düzeyde olacaktır. Kullanım ihtiyacına göre her iki formdan bir tanesi tercih edilebilir. Aynı zamanda plastik şişelerde hazır sulandırılmış bir formu da bulunmaktadır. Bu formdaki boya şişe veya tüpte olan versiyonlarından daha fazla olması ile birlikte aynı performansı sağlayamaz. Bunların yanı sıra Guaj Boya’nın kalitesine dikkat etmek gerekir. Kaliteli olmayan bir alım yapılması halinde boyadan beklenilen performans sağlanamaz. Boyanın pigment ve örtücülük oranı bir sulu boyadan öteye geçmez. Mikro guaj boya diğer boya çeşitleri ile kolaylıkla kullanılabilir. Kullanılacak alan ya da teknik ile birlikte seçilen bir diğer boyanın bir arada kullanımı uyumlu olması durumunda herhangi bir sorun oluşmayacaktır. Örneğin; bir tuval üzerinde yapılacak bir resim çalışması için renklerin geçişleri ve daha az pigment kullanımı gereken bölgelerde sulu boya kullanımı guaj boyanın yanında bir tamamlayıcı olacaktır. Bir başka örnek vermek gerekirse yine tuval ya da tuval benzeri bir kâğıt üzerine kuru boyalar ile yapılan çizimlerin üzerinden degrade bir görünüm vermesi için kullanılabilir. Yağlı boya ile kullanımı ise en kolay kullanımı sağlayacaktır. guaj boyanın yapısı itibari ile yağlı boyaya yakın olması bir arada kullanım için ideal bir seçim olacaktır. Bu noktada yani guaj boyanın farklı boyalar ile bir arada kullanımında en önemli nokta her iki boyanın da uygulanacağı alandır. Sulu boya ile birlikte bir ahşap zemine uygulanması halinde beklenilen sonuçtan farklı bir sonuç alınması muhtemeldir. Bu ayrıntıları göz önüne aldığınızda, n11'in geniş ürün yelpazesinde bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun olan guaj boya ürünlerine ulaşmış olacaksınız.

Guaj Boya Seçimi

Guaj Boya Seçimi

Guaj boya seçerken boyayı uygulayacağınız alanı göz önüne alarak bir seçim yapmanız gerekir. Tek bir kerelik kullanım için yüksek gramajlı bir ürün almak yerine daha düşük gramajlı bir ürün tercih edebilirsiniz. Guaj boya yapmaya yeni başlıyorsanız guaj boya başlangıç seti almanız önerilir. Fakat tek tek almaya karar verirseniz de renk seçimi konusunda oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Temelde ana renkleri edinerek bu renklerin birbirine karışımını sağlayarak farklı renkler elde edebilirsiniz. Fakat en önemli kriterlerden biri renk seçiminizde mutlaka siyah ve beyaz guaj boya renkleri olmalıdır. Elde edeceğiniz diğer renkleri koyultmak ya da açmak istediğinizde bu iki rengi kullanmanız gerekeceğinden bu renklerin kalitesi ayrıca önemlidir. Beyaz ve siyah renkler diğer renklere oranla kalite bakımından olumsuz anlamda daha fazla çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple her guaj boya markaları bu iki rengi benzer kalitede olmayacaktır. Diğer renklerin kaliteleri benzer aralıklarda olması daha muhtemeldir. Bunların yanı sıra genelde 6 ya da 12 adetlik paketler halinde satışa sunulması ve farklı guaj boya fiyatları için, guaj boya ile ilk kez tanışacaklar için deneme aşamasında uygun fiyatlı seçenekleri tercih edebilmesini sağlar. Guaj boya farklılıklarına göre fiyatlar değişmektedir. Farklı mağazaların sunduğu seçenekler içinde size ve bütçenize en uygun olanını bulabilirsiniz. En dikkat edilmesi gereken nokta ise guaj boyanın içinde barındırmış olduğu bir maddeye karşı herhangi bir hassasiyetiniz var ise öncelikli olarak kullanmamanız ya da bir hayli temkinli kullanmanız tavsiye edilir. Genel anlamda ilkokul ve lise döneminde yaygın bir şekilde guaj boya kullanılmaya başlanır. Özellikle resim derslerinde tercih edilmesi o çağda bulunan grubundaki çocukların seviyesine uygun görülür. Esasında bir ilk tanışma bu şekilde sağlanır diyebiliriz. Daha sonrasında ise bu tanışmayı ilerletmek adına daha profesyonel bir şekilde eğitimleri verilmektedir. Güzel sanatlar fakültesi başta olmak üzere resim atölyeleri ve benzeri diğer sanatsal faaliyet alanlarında yaygın bir şekilde kullanımı mevcuttur. Bir diğer yaygınlığı ise yetişkin bireyler tarafından hobi olarak bir takım yapılan çalışmalarda renklendirme için ilk tercih edilen boyaların başında gelmesidir. Bir diğer yandan ise kullanım alanlarının çok çeşitli olmasından ve uygulanmasının pratik olmasından kaynaklı olarak oldukça öne çıkan bir boya formudur.

Guaj Boya Sulu Boyadan Farklı mı?

Guaj Boya Sulu Boyadan Farklı mı?

Guaj boya sipariş etmek istediğinizde sitemizin kırtasiye ürünleri kategorisinde yer alan yere göz atabilirsiniz. Bu kategoride günümüz şartlarında gereken ürünlerin erişimi ve temin edilmesi bakımından oldukça kolay bir şekilde ulaşımı sağlanabilmektedir. İhtiyaç duyulan ürün miktarı ve durumlarında günlerce beklemenize gerek kalmadan en hızlı şekilde ürünü temin edebilirsiniz. Guaj boya renkleri içeriğinde bulunan zamk oranı sulu boyadan daha fazladır. Dolayısıyla bir yere uygulamak istediğinizde mutlaka yüzeyin yağlı olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Yağlı ve yaş olmayan tüm yüzeylere guaj boya uygulayabilir ve kendi tasarımınızı yaratabilirsiniz. Kullanılan alanlar sadece kağıtla sınırlı değil; aynı zamanda seramik, cam, tahta, kumaş, duvarlar ve alçı yüzeylerine dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Guaj boyayı kağıt üzerine uygulayıp kaliteli bir sonuç çıkarmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Doğru kağıt seçimi en önemli kritik noktadır. Kağıt yüzeyinin kesinlikle parlak ve pürüzlü bir yapıda olmaması gereklidir. Aksi takdirde istediğiniz rengi elde edemezsiniz. Düzgün olan kağıt yüzeyi ve boyandığı zaman kenarları kıvrılmayan kağıtları tercih ettiğinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kağıt ağırlığının da yüksek olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Farklı bir deneyim için renkli kağıtlar üzerinde de deneme yapabilirsiniz. Sulu boyada kullanılan klasik fırça tekniğini aynı şekilde guaj boya için de kullanabilirsiniz. Farklı bir teknik olarak spatula, sünger, merdane gibi aletleri kullanabilirsiniz. Trilinin ile guaj boya çizimi yapmak istiyorsanız birkaç basit adımı uygulamanız yeterlidir. Öncelikle trilinin satın almak istiyorsanız kırtasiye malzemelerinin arasında yer alan ve ayrı olarak satılanlara göz atabilirsiniz. Ayrıca pergel takımının içinde de satılmaktadır. Guaj boya tekniğinde trilinde daireler çizmek istediğiniz zaman, kırtasiye ürünlerinden pergeli araç olarak kullanabilirsiniz. Trilinin içerisine mürekkep veya guaj boya koyun. Boyanın kıvamı için ayran kıvamı dediğimiz çok sulu ve çok katı olmayan formu hazırlayın. Fırçadan destek alarak trilinin içine koyun. İstediğiniz takdirde ikisini birden koyabilirsiniz. Daha sonra düz ve dairesel çizgiler çizmek için bir pergel kullanabilirsiniz. Pergelin kalem konulan bölümünden destek almak için o bölümü çıkarıp onun yerine trilin monte edin. Onun içine de boya koyun ve dilediğiniz daireleri rahatlıkla çizebilirsiniz. Çizgi kalınlığını ayarlamak için vidayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Trilin aracılığıyla daire çizme aşamasına geçmeden önce son olarak temiz bir kağıt havlu veya bezle taşmış olan boyaları temizleyin. Ayrıca guaj boya 24’lü setlerini deneyerek farklı renk deneyimleri kazanabilirsiniz.

Guaj Boya Resim Çalışmaları

Guaj Boya Resim Çalışmaları

Guaj boya ile resim yapmak istediğinizde öncelikle boyayacağınız kısmı veya şekli kurşun kalem kullanarak kağıdın üzerine çizin. Resimde guaj boya seti kullanımı, tıpkı sulu boyada da kullanılan teknik gibi kullanmak istediğiniz renkleri palate sıkın ve renk karışımını palet üstünde yapın. Renk karışımı yaparken maksimum üç renkten faydalanmalısınız. Üç renkten fazla kullandığınız zaman renk değerleri azalmakta ve grileşmektedir. İnceltmek istediğiniz guaj boyanın kıvamını çok iyi bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Çok sulu veya çok koyu guaj boya kullanımı yanlış bir kullanım olmakla birlikte, gerçek rengi ortaya çıkarmaz. Bu yüzden kıvamı çok iyi bir şekilde ayarlamalısınız. Çalışmaya başladığınızda kıvam konusunda daha iyi ayarlamalar yapabileceksiniz. İlk etapta bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Guaj boya uyguladığınız alanı yanlış boyadıysanız, boya kurumadan hemen düzeltme işlemine başlamalısınız. Eğer altta kalan boya çoktan kurumuşsa; temiz bir fırça yardımıyla sulandırarak silebilirsiniz. Hatalı kısmı sildikten sonar kurumaya bırakın. Daha sonra tekrar boyama işine girişin. 12’li guaj boya seçimi yaptığınız takdirde neredeyse tüm ana renklere sahip olursunuz. Ürün ve fiyat çeşitliliği bakımından, n11’de her bütçeye uygun ürünlere ulaşabilirsiniz. Okul döneminde, resim ve görsel sanatlar derslerinde guaj boya kullanımı öğrencilerin resim yapma sanatını daha çok sevmesine olanak sağlamaktadır. Guaj boya teknik olarak incelendiği zaman sulu boya ve yağlı boyanın da öğrenilmesini kolaylaştırır. Ayrıca farklı renk keşfi için kullanılan en iyi boyalardandır.

Guaj Boya Nasıl Kullanılır?

Guaj boyalar, su bazlı şeffaf olmayan bir boya çeşididir. Sulu boya gibi şeffaf bir görünüme sahip değildir. Guaj boyalar, uygulandığında mat bir görünüme sahip olur. İçerisinde fazla miktarda su bulunan guaj boyalar, bu yönüyle sulu boyaya benzemektedir. Guaj boyalar, içerisine su katılarak kullanılır. Çoğunlukla renklerin karıştırılmasıyla farklı renkler elde edilir. Böylece zengin renk skalasına ulaşılır ve beyaz renk katılarak ara tonlar rahatça uygulanabilir. Guaj boyalar, sulu boya gibi saydam bir boya değildir. Kuruyan boya mat bir görünüme bürünür. Guaj boyaların, içine katılan su miktarı iyi ayarlanmalı, az konulduğu zamanlarda uygulanan zeminde boya kaynaklı deformasyonlar oluşabilir, fırça izleri, boya kabarcıkları meydana gelir. Fazla su konduğu zamanlarda ise sulu boya etkisi gösterdiği için guaj boya kapatıcılığını ve matlığını kaybedecektir. Bu sebeple su miktarı iyi ayarlanmalıdır. Guaj boya, fazla ve üst üste uygulandığında yağlı boya yerine kullanılmaktadır. Yağlı boya yerine kullanılacak guaj boyaların su oranına dikkat edilmeli, normal kullanımdan daha az su konulmalıdır.

Guaj Boya Nerede Kullanılır?

Guaj boyalar, sulu boyadan sonra en rahat kullanılan boya çeşididir. Rahat ve kolay kullanım sebebiyle pek çok alanda kullanılmaktadır. Guaj boyalar, birçok kişinin hayatına okul dönemiyle girer. Daha sonra amatör ve profesyonel birçok ressam ya da tasarımcılar tarafından tercih edilir. Guaj boyaların kullanım alanları oldukça geniştir. Yüzeyi yağlı olmayan birçok alanda rahatça kullanılmaktadır. Hayatımızın çoğu alanında karşımıza çıkan guaj boyalar; afiş tasarımı, logo, amblem, animasyon, karikatür, kitap, defter, dergi, kumaş, cam, ahşap, dekoratif ürün tasarımı, resim çalışmaları ve hobi alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Guaj boyalar, kapatıcı özelliği yüksek olduğu için grafik tasarım çalışmalarında en çok kullanılan boya türüdür. Guaj boyalar, en az 200 gr canson ve şöhler kağıdı üzerine uygulanır. İçerisinde bulunan suyun fazlalığı nedeniyle 200 gr altında olan kağıtlarda kabarma meydana gelecektir. Uygulamaya başlamadan önce yapılacak çalışma, kullanılacak fırça, kağıt veya materyaller seçilmeli, en uygun olan yöntemlerle boya uygulanmalıdır.

Guaj Boya Nasıl Çıkar?

Guaj boyalar, kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken bir boya türüdür. Guaj boyalar, Kullanım sırasında etrafa sıçratılmamalı, kumaş ve cilt gibi alanlara buluşmamasına dikkat edilmelidir. Uygulama yaparken elde ve kumaşta oluşan boya lekelerine, kurumadan müdahale edilmeli, ıslak bir bez yardımı ile hemen silinmelidir. Guaj boyalar, kolay uygulandığı gibi boya kuruduktan sonra su ile temasa geçtiği durumlarda, kolayca çözülecektir. Guaj boyların temizlenmesinde dikkat edilecek en önemli faktör, temizlenecek yüzeyin cinsidir. Ahşap cam gibi yüzeylerde kurumadan müdahale edildiği zaman herhangi bir leke oluşmayacaktır, boya yüzeyden kolayca çıkacaktır. Kumaş gibi yüzeylerde temizlenmesi zor olsa bile, ılık su ve bir bez yardımıyla çıkması mümkündür. Bu yüzeylerde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, boyanın kuramadan yüzeyden temizlenmesidir. Guaj boya yüzeyde ne kadar uzun süre kalırsa, kuruyup yüzeyden temizlenmesi o kadar zor olacaktır.