Beyaz Et

Beyaz et, içerisinde birçok farklı beyaz et türünün yeraldığı bir kategorinin genel adıdır. Beyaz etler, kırmızı etlere oranla daha çok ve hızlı kasılan liflerden oluşur. Etin çok miktarda ve hızlı bir şekilde kasılması, ete kırmızırengini veren miyoglobin adlı proteinin azalması anlamına gelir. Beyaz et, kırmızı eteoranla kaslarında çok miktarda ve hızlı şekillerde kasılma olan hayvanlardanelde edilir. Dolayısıyla beyaz et, diğer etlere oranla daha az miyoglobinproteinine sahiptir ve bundan dolayı da beyaz rengini alır. Beyaz et çeşitleri, tavuk, hindi, horoz, kaz, ördek gibi birçok farklı kümes hayvanını içerir. Yapılan araştırmalara göre beyaz et, insan sağlığına çeşitli oranlarda katkısağlamaktadır. Beyaz et protein değeri, sahip olduğudüşük yağ oranı ve beyaz ette yeterli miktarda bulunan vitamin ve mineraliçeriği, yapılan bu araştırmaların vardığı sonucu doğrulamaktadır. Beyaz etler, çok sayıda çeşide sahip olduğundan dolayı hemen hemen her sofrada yer alabilir. Tavuktan kaza,hindiden ördeğe birçok farklı hayvandan sağlanan beyaz etlerin sahipolduğu bu çeşitlilik sayesinde hemen her kesim tarafından tüketilebilir özelliktedir.Özellikle her çeşit eti yemeyen çocuklar ya da yetişkinler düşünüldüğünde beyaz etin bu özelliği, insan sağlığı göz önünde bulundurulduğunda diğer et çeşitlerine göre ayırt edicidir. Tat, koku, görünüş, vitamin, mineral ve gerekli protein değerlerine sahip olan beyaz et çeşitleri, hemen her yaş grubundan insanın damak zevkine uyum sağlayabilir. Beyaz et, bu çeşitliliğinden kaynaklı olarak farklı form ve tatlarda tüketicilere sunulur. Beyaz et, genellikle kümes hayvanlarından elde edilir. Üreticiler, beyaz eti genellikle kümes ortamında yetiştirir. Tavuk eti ve yumurta gibi tüketiciler tarafından oldukça yüksek miktarda talep gören ürünler ise büyük iş hacmine sahip üreticiler tarafından daha hızlı üretilmek üzere büyük çiftliklerde üretilir. Dolayısıyla beyaz et üretimi küçükçaplı ve büyük çaplı olmak üzere iki farklı üretim bandından geçer. Bu ikifarklı üretim bandından hangisini tercih edeceğinizi ise tüketimalışkanlıklarınız belirler. Bu doğrultuda organik ve doğal besinlerle beslenmekisteyenler serbest gezen ve organik kümes hayvanlarından üretilen küçük çaplıüreticileri tercih ederken tükettiği üründe daha hızlıulaşılabilirlik ve denetim arayanlar ise hızlı ve denetlenebilir büyük çaplıüreticileri tercih etmektedir.

 Beyaz Et ve Genel Özellikleri

Beyaz Et ve Genel Özellikleri

Tavuk, ördek, hindi, horoz ve kaz gibi kümes hayvanlarının üreticiler tarafından özenle beslenip yetiştirilmesinden elde edilen beyaz et, beslenme düzenine dikkat edenlerin sıklıkla tercih ettiği et türlerindendir. Kaliteli ve yüksek miktarda bulunan protein değeri, düşük miktarda yağ oranı, vitamin ve mineral yönünden zengin bir içeriğe sahip olması vücudundaki kan hücrelerini arttırıcı bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla beyaz etin faydaları saymakla bitmez. Spor yapanların sıklıkla tercih ettiği beyaz etin hem besin değeri hem de fiyat ortalaması göz önündebulundurulduğunda tüketici dostu bir et ürünü olduğu gözlemlenmektedir. Beyaz etin besin değeri ele alındığında özellikle spor yapanların tercihetmesi anlaşılabilir. 100 gram tavuk etinde 21 gram protein, 4.5 gram yağ ve0.1 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Yüksek protein oranına sahip olan tekbeyaz et, tavuk eti değildir. Tavuk etinin yanı sıra hindi eti, kaz eti, ördeketi ve balık eti de yüksek miktarlarda protein içerir. Beyaz etler kaloriyönünden düşük olmaları sebebiyle de tercih edilir. Beyaz et kalori değerleri tavuk, but eti ve tavuk kalça Etinde 56, tavukkıyma ve tavuk göğüsünde 34, hindi butunda 62, hindi kıymasında 48, hindi göğüsetinde 47, hindi füme de 30 ve tavuk göğüs füme de 30 kalorişeklindedir. Beyaz et, kırmızı etin elde edildiği hayvanlara oranla yetiştirme,besleme, büyütme, taşıma ve pazarlama yönünden çok daha kolaydır. Dolayısıylabeyaz et üreticileri, kırmızı et üreticilerine göre çok daha az maliyetlehayvanlarını yetiştirme avantajına sahiptir. Beyaz et fiyatları bu sebeplerden dolayı herkesin kolaylıklaulaşabileceği seviyelerdedir.

 Beyaz Et ve Tüketilme Biçimleri

Beyaz Et ve Tüketilme Biçimleri

Türkiye'de beyaz et, beyaz et döner olarak büyük bir pazara sahiptir. Bir çeşit fast food türü olan tavuk döner, pratik ve uygun fiyatlı olmasının yanı sıra neredeyse hemen her ülkede ve şehirde bulunabilir bir üründür. Özenle doğranmışfileto tavuk göğüslerinin soğan, salça ve baharat gibi farklı bitki ve soslarıile zenginleştirilmesinin ardından büyük bir şişe geçirilip ateş yardımıylapişirilmesinden elde edilir. Hazırlanan tavuk döner isteğine göre kesilipisteğine göre ekmek arası ya da tabakta servis edilir. 100 gram tavuk döner 6gram karbonhidrat, 17.2 gram protein; 14.6 gram yağ; 38.2 miligram kolesterol içerir.Beyaz et, fiyat skalası göz önünde bulundurulduğunda kolaylıkla satın alıpevinde de tüketebileceğin bir fiyata sahiptir. Uygun fiyat, hızlı pişme,çeşitli sebze ve baharatlarla çok farklı formlarda tüketilebilir olma gibiözelliklerinden dolayı rahatlıkla evlerde tüketilebilir. Özellikle tavuk eti;fırın tavuk, tavuk sote, tavuk schnitzel, kremalı tavuk, çıtır tavuk, tavukpirzola, tavuk şiş vb. birçok farklı yemek türünün yapımında kullanılmaktadır. Evlerdekolaylıkla hazırlanabilen ve en çok tercih edilen beyaz et yemeklerinden birdiğeri de tavuk schnitzeldir. Tavuk göğüslerinin bir bıçak yardımıylainceltilmesi ve çeşitli baharatlarla tatlandırılmasının ardından çırpılmışyumurta ve galeta ununa bulanarak kızartılması ile hazırlanır. Tavuk schnitzel,çocukların sıklıkla tercih ettiği besleyici bir yiyecektir. 1 porsiyonuortalama 300 kalori olan tavuk schnitzel, 10,34 gram karbonhidrat, 16.65 gramprotein, 19.83 gram yağ, 223 miligram potasyum, 35 miligram kalsiyum, 127miligram sodium, A ve C gibi vitaminleri içinde barındırır. Hazırlaması kolay olanbu beyaz etlerle yapılabilecek ev yemekleri listesi ise oldukça fazladır.

 Fümelenmiş Beyaz Et

Fümelenmiş Beyaz Et

Beyaz et, farklı çeşitlerde hazırlanarak sunulur. Beyaz etin en yaygın biçimlerinden bir tanesi fümelenmiş halidir. Fümeleme yöntemi, antik çağlardan beri insanların kullandığı bir et pişirme yöntemidir. Füme et, beyaz etin kullanım ömrünü uzatmak amacıyla tütsüleme tekniği kullanılarak hazırlanmış haline verilen addır. Füme beyaz et, odunların yakılmasıyla pişen beyaz etin dinlendirilmesinden elde edilir. Fümeleme tekniği birçok beyaz et üzerinde kullanılabilir. Hindi füme, hindi etinin derilerinden temizlenmesi, tuz ve baharatlarla zenginleştirildiktensonra dinlendirilmesi sonucu oluşur. Hindi füme, özel odunların yakılmasısonucu ortaya çıkan islerle dinlendirilebileceği gibi özel makineleraracılığıyla da dinlendirilerek fümelenebilir. Hindi etine uygulanan fümelemeyöntemi aynı zamanda ev ortamında da gerçekleştirilebilir. Ortalama bir dilim hindi füme etinin besin değeri 4.39 miligram protein, 0.75 miligram yağ, 0.27miligram demir, 149.4 miligram sodyum, 11.4 miligram kolesterol, 43.35 miligrampotasyum ve 3.75 miligram kalsiyum içerir. Baz alınan miktarın bir bütün hindifüme eti göz önünde bulundurulduğunda hindi füme protein oranının yüksek bir seviyede olduğu gözlemlenmektedir. Dolayısıyla hindi füme, protein yönünden zengin besinler tüketmek isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir ettir. Yapılan araştırmalara görebir porsiyon hindi füme eti, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu kas gelişimive enerji miktarı için gerekli olan proteinin bir kısmını karşılamaktadır. Aynızamanda B vitamini içeren ve bir tür B-3 vitamin deposu olarak görülen hindifüme eti, B-6 vitaminini de kendi bünyesinde barındırır. Hindi füme etinin faydaları saymakla bitmez. Hindi füme, ince şekilde dilimlenmiş olarak sunulur. Bu nedenle hindi füme etini istediğin gramajda satın alabilirsin. Tütsüleme tekniği ile uzun süredinlendirilerek hazırlandığından dolayı uzun bir raf ömrüne sahiptir. Hindi füme etinin fiyatı oldukça makuldür. Düşük oranda kaloriye sahip olmasına rağmen oldukça tok tutan hindi füme eti, kalori takibi yapan sporcular tarafından da sıklıkla tercih edilir. Hindi füme, tek başına tüketilebilmesinin yanı sıra diğer yemeklerde yardımcı besin olarak da kullanılabilir. Genellikle herhangi bir ekmek arası öğüne eklenen füme et,tüketilen yiyeceğin besin değerini artırmakta ve tok kalma süreni uzatmaktadır.

 Beyaz Et ve Köy Tavuğu

Beyaz Et ve Köy Tavuğu

Beyaz et çeşitleri arasında tüketilme oranı en fazla sayıda olanlardan biri de tavuk etidir. 100 gram haşlanmış tavuk etinde 170 kalori, 25 gram protein ve 7.4 gram yağ bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyada en çok tüketilen et türü tavuk etidir. Tavuk eti kendi bünyesi içerisinde A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve E vitaminlerini içermektedir. Tavuk etinin protein değerinin yüksek olması, bu et türünün tüketiciler tarafından tercih edilme oranını da yükseltmektedir. Tavuklar, üreticiler tarafından organik ve konvansiyonel olmak üzere iki farklı şekilde yetiştirilir. Organik tavuklar, genellikle köy tavuğu olarak bilinir. Üreticilerin kırsal kesimlerde, köylerde ya da doğal ortamlarda yetiştirdiği tavuklar köy tavuğu olarak isimlendirilir. Anadolu’da sıklıkla köy tavuğu yetiştirilmektedir. Köy tavuğunun özellikleri düşünüldüğünde genellikle küçük, kısa iblikli ve hareketli bir tavuk ırkı oldukları, aynı zamanda benekli ve çilli oldukları bilinmektedir. Köy tavukları melezlenerek ortaya çıkmıştır. Birden fazla cinstavuğun yetiştirilmesinden et ve yumurta elde edilmektedir. Et oranı az fakatlezzet oranı oldukça yüksek olan köy tavukları, üreticilere aynı şekilde verimolarak düşük fakat lezzet olarak yüksek sayılabilecek miktarda yumurta sağlar.Köy tavuğu yetiştirildiği doğal ortam, kullanılan doğal yem ve serbest gezmegereksinimleri ile endüstriyel üretimden ayrılmaktadır. Doğal ortamdayetiştirilen, serbest olarak gezebilen ve doğal yemlerle beslenen köytavuklarının sıklıkla tercih edildiği gözlemlenmektedir. Köylerde yaşayan insanlartarafından yetiştirilen köy tavukları, tüketicilere direkt olarak ulaştırıldığıiçin herkesin ulaşabileceği fiyatlardadır. Köy ortamında yetiştirilen,tüketicilere kolaylıkla ulaştırılabilen köy tavuklarına tüketiciler tarafındanyüksek bir ilgi olduğu söylenebilir. Köy tavuğu yetiştiricileri tavuklarınıhazır ve doğal olmak üzere iki farklı yemle beslemektedir. Tamamen doğalkoşullarda büyüyen, serbest olarak dolaşabilen ve tam olarak doğal besinlerlebeslenen köy tavuklarına organik köy tavukları adı verilir. Organik köy tavuğu fiyatları, tüketicilerin cebine dost olacak seviyelerdedir.

 Beyaz Et ve Kars Kazı

Beyaz Et ve Kars Kazı

Kars kazı Türkiye’de sıklıkla tüketilen ve büyük bir pazarasahip olan bir kaz türüdür. Kanatlı bir kuş cinsi olan kaz, su kuşları kategorisinde yer alır. Dünyanın birçok farklı ülkesinde yetiştirilmekte olan kazlar, uzun süredir insanların besin olarak tükettiği bir kuş türüdür. Kolay otlatılma, uzun ömürlülük, yumurtlama oranı, yumurta büyüklüğü, tüy oranı, lezzetli olma ve yetiştirilme kolaylığı gibi çok sayıda olumlu sayılabileceközelliğe sahip olan kazlar, bu özellikleri sayesinde üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilen kümes hayvanları arasında yer alır. Sulak alanlarda beslenen kazlar, yetiştirilmek için çok büyük arazilere ihtiyaç duymaz. Kendi kendilerine bakabilme özelliklerinden dolayı yem maliyetleri de düşüktür. Kazlar, genellikle kış aylarının başlamasıyla birlikte yumurta yönünden en zengin dönemlerini yaşarlar. Yaklaşık otuz gün kuluçka süresi olan kazlar,sulak alan ve düzenli beslenme koşullarına sahip oldukları sürece üreticilereverimli ve çok sayıda yumurta sağlamaktadır. Kaz eti ve yumurtalarının yanındayağları ve tüyleri de kullanılmaktadır. Kaz eti yüksek protein oranınasahiptir. Bir porsiyon kaz etinde 6.83 gram protein, 2.14 gram yağ, 26.10miligram sodium, 126 miligram potasyum ve 3.90 miligram kalsiyum bulunur.Yüksek oranda protein içeren kaz eti, günlük protein ihtiyacını hızlı birşekilde karşılamak isteyen tüketiciler tarafından tercih edilebilir. Kaz etiaynı zamanda insan vücudunun ihtiyacı olan A vitaminini de tek başınakarşılayabilme özelliğine sahiptir. Coğrafi koşullar, sulak araziler, iklim şartlarıve barınma alanları göz önünde bulundurulduğunda Kars, kaz yetiştiriciliği içinTürkiye’nin en uygun şehridir. Bu sebepledir ki Kars kazı büyük bir ünesahiptir. Kars kazı fiyatları tüketicinin bulunduğu ve kars kazını talep ettiğibölgeye göre farklılık gösterebilir. Kars kazının eti, kuru et olarak datercih edilebilir. Kars kazları kesim işlemlerinin tamamlanmasının ardındankurutulma işlemine alınır. Özenle yapılan besleme ve yetiştirme işlemininardından kesilip tuzlanan kaz etleri, kurutma işlemi için hazır hale getirilir.Üreticiler tarafından oluşturulmuş yapıların yüksek noktalarına asılarak eldeedilen kurutulmuş kars kazına yılbaşında talep yüksektir. Diğer hayvanlarınzarar vermemesi ve yukarıdaki soğuğu iyice alabilmesi için yüksek noktalaraasılırlar. Yaklaşık 30 gün boyunca kurutulduktan sonra hazır hale gelmektedir. Kurutulmuş kars kazı fiyatı, kaz eti fiyatları gibi herkesin ulaşabileceğiseviyelerdedir. Sayfamızda yer alan beyaz et ürünlerini inceleyebilir,beğendiğiniz ürünleri sepetinize ekleyerek alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca, et şarküteri sayfamız üzerinden istediğin tüm et ürünlerine ulaşabilirsin.