Plaklar

Plaklar PVC ham maddesinden üretilen, iki adet yüzü olan ve aktif olarak her iki yüzüne de ses kaydı aktarılabilen daire şekline sahip ses depolama sistemleri olarak bilinmektedir. Plaklar üzerine sesler kaydedilmesinin ardından gramofon veya pikap adı verilen cihazlar sayesinde plakların içerisinde bulunan aktif ses kayıtları dinlenebilmektedir. Müzik, insanlık tarihi boyunca her dönemde var olmuş, kişilerin mental sağlıklarını olumlu yönde etkileyen sanat dallarından biri olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır. Müzik denildiğinde nostalji seven birçok insanın aklına da ilk olarak elbette plaklar gelmektedir. Plak kullanımı çok eski zamanlarda başlayıp uzun dönem etkisini ve kullanımını sürdüren müzik araçlarından biri olarak tarihte yer tutmaktadır. Günümüzde hala sıklıkla kullanımı gözlemlenen plaklar özellikle antika hayranları, nostalji tutkunları ve eski zaman esintilerine özlem duyan kullanıcılar tarafından gözlemlenmektedir. Geçmiş yıllardan bugüne kadar plak kullanımı önemini yitirmemekle beraber teknolojinin gelişimine de uyumluluk göstermiş ve günümüzde birçok yeni albüm seçenekleri plak versiyonları ile de plak sever kullanıcılara alternatif seçenekler sunmaktadır. Müzik çalar sistem üzerinde dönme mekanizması ile çalışma prensibi oluşturan plaklar bu şekilde içerisine kaydedilen sesi kusursuz bir şekilde dış ortama aktarmaktadır. Klasik müziği benimsemiş müzik ve plak tutkunları genellikle plak yerine gramofon aletlerini tercih etmektedir. Gramofon pikap olarak da adlandırılabilen bu cihazlar farklı çalışma prensibine sahip plak çalarlar olarak bilinmektedir. Standart pikapların üzerinde huni biçiminde borular yer almaya başlamış sonrasında bu borular da yerini hoparlöre bırakmıştır. Bu dönüşüm ise gramofon cihazların oluşumunu sağlamaktadır. Kullanımı standart pikaplara göre biraz daha karmaşık ve kompleks bir yol olarak bilinen gramofonlar da plak dinletisi için tercih edilmiş eşsiz parçalardan biri olarak bilinmektedir.

 Müzik Tutkunlarının Vazgeçilmez Parçası Plaklar

Müzik Tutkunlarının Vazgeçilmez Parçası Plaklar

Plaklar müziğin var olduğu ve dinlenildiği, üretildiği her dönemde kullanılmış olan sistemlerden biri olarak tarihte yer almaktadır. Her ne kadar plaklar tek bir başlık altında toplanıyor olsa da kendi içlerinde birçok alt başlığın ayrılmasına sebep olan farklı plak çeşitleri bulunmakta ve bu seçeneler çeşitliliğe neden olmaktadır. Günümüzde plak kullanımı müzik tutkunları kadar koleksiyon tutkunu ve antika ilgilisi kullanıcılar tarafından da ilgiyle takip edilmektedir. Plakların çalışma prensipleri mevcut kaydı naklen iletmeye yönelik tasarlanmış olup ortamda gerçek sese çok yakın bir etki oluşturmaktadır. Bu nedenle birçok sanatçının plaklarının çıkış yaptığı günden bugüne neredeyse her evde kendisine önemli bir yer bulduğu bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesi insanların hayatına birçok yeni teknolojik ürün entegre etmiş ve tüm bu ürünleri günlük yaşantımızın gereksinimleri haline getirmiştir. Radyolar yerini zamanla cep telefonlarına ve müzik çalarlara bıraksa da müzik tutkunları için plaklar apayrı bir yer tutmaktadır. Plak çeşitleri oluşturulurken plakların çap ölçüleri inç birimi üzerinden ölçülmekte ve hesaplanmaktadır. Plakların sınıflandırılma aşamasında çalışma esnalarında bir dakika içerisinde gerçekleştirdikleri devir sayısı belirleyici noktalardan biri olarak bilinmektedir. Ülkemizde mevcut olarak kullanılan plak seçenekleri oluşturulurken devir sayıları esas alınarak seçenekler belirlenmektedir. Plak çeşitlerinden biri olarak bilinen 16 devir plak modeli oldukça nadir rastlanan seçeneklerden biridir ve kullanımı sık gözlemlenmemektedir. 45 lik plak diğer bir adıyla da 45 devir plak olarak da isimlendirilmektedir. 45 lik plak modelleri 7 inç boyutuna sahip seçeneklerdir. Plak seçenekleri içerisinde kullanımı oldukça sık gözlemlenen ve yaygın olan 45 lik plakların her iki yüzü de kayıt alınabilir olup iki yüzüne de birer parça kayıt edilebilmektedir. Kullanımı en sık gözlemlenen plak çeşitleri arasında bulunan bir diğer seçenek ise taş plak modelleridir. Taş plaklar diğer bir adıyla ise 78 devir plak olarak bilinmektedir. Taş plakların çap ölçüsü 12 inç büyüklüğünde olup dış görünümü 33 lük plağa benzerlik göstermektedir. Taş plakta kullanılan malzemeler diğer plak türlerine göre daha sert olması sebebiyle seslerin ve ses tınılarının çok daha net ve ses izlerinin seyrek seviyede olmasıyla diğer plak çeşitlerinden ayırt edilmektedir. Sayfamızdan klasik gitar çeşitlerine de göz atabilirsiniz.

 Plak Modelleri ve Plak Özellikleri Nelerdir?

Plak Modelleri ve Plak Özellikleri Nelerdir?

Plak modelleri ve özellikleri belirlenirken birkaç belirleyici unsur etkili olmaktadır. Plak modelleri oluşturulurken plak boyutları değişkenliğe sebep olan özelliklerden biri olarak adlandırılmaktadır. Plak boyutları plağın fiziki boyutları dışında dolum kapasitesi olarak bilinmektedir. Plak boyutlarının farklılık göstermesi ile kayıt ve dolum kapasitesi yüksek olan uzun çalar olarak adlandırılan ve yaklaşık 45 dakikalık kayıt imkanı sunan plak seçenekleri ve birçok farklı boyuta uygun süre bulunduran plak modelleri kullanıcılara sunulmaktadır. Plak seçenekleri oluşturulurken çap boyutu, inç özellikleri ve devir sayısı en temel unsurlar olarak bilinmektedir. En sık kullanılan plak modelleri gözlemlendiğinde devir sayıları esas alınarak yaygın bir kullanım gösteren plak çeşitleri; 33 devir plak, 78 devir plak diğer bir adıyla Taş plak ve 45 devir plak modelleridir. Taş plaklar mevcut ve daha güncel plaklara göre kullanıcılarına daha eskitme bir ses tınısı sunarak kendisine özgü bir hayran kitlesi de oluşturmaktadır. Taş plak tutkunları günümüzde hala nostaljik plak adı altında gramofonlar veya pikap çalarlar ile eşsiz ve keyifli bir müzik ziyafeti sunmaktadır. Günümüzde eskiden kalma ve teknolojinin gelişimiyle hayatımıza yeni girmiş olan eski ve yeni birçok plak seçeneği müzik tutkunlarına birçok farklı alternatif sunmaktadır. Hem antika hem de güncel plak kayıtlarını arşivleyerek bir plak koleksiyonu oluşturmak neredeyse her müzik tutkununun ve nostalji seven kullanıcının hayallerinden biri olarak bilinmektedir. Plaklar hassas ve kıymetli parçalar olması sebebiyle bakımı ve korunumu da titizlik ve özen gerektirmektedir. Özellikle plak modelleri arasında en sık tercih edilen seçeneklerden biri olan Taş plak modelleri kolay deforme olabilen, ses kalitesi incinebilen hassas aletler olmaları sebebiyle muhafaza edilmeleri de büyük bir önem gerektirmektedir. Plakların özellikleri; plak boyutları, plak devir sayıları, ölçüleri, gerçekleştirebileceği kayıt kapasitesi gibi belirleyici birçok unsur ile geniş bir çeşitlilik oluşturmakta ve 7’den 70’e tüm müzik tutkunlarına hitap ederek kullanıcılarına eşsiz müzik dinletileri yaşatmayı hedeflemektedir. Dilerseniz piyano çeşitlerine ve fiyatlarına sayfamızdan bakabilirsiniz.

 Plaklar Nasıl Çalışır?

Plaklar Nasıl Çalışır?

Plaklar müziğin olduğu neredeyse her dönemde müziğin insanlara erişmesine olanak sağlayan ve bir köprü görevi gören ekipmanlardan biri olarak bilinmektedir. Plaklar çalışma prensibi olarak disk yapısında bulunan görünümleri üzerine ses kayıtlarının işlenmesi ile çalışmaktadır. Ses kayıtlarının plaklar içerisine aktarılması farklı bir süreçken sonrasında kullanıcının dinlenmesi amacıyla sunulması farklı bir süreç olarak bilinmektedir. Plaklar kendi başına bir anlamı olmayan gibi gözüken ve tek başına dinleme işlemi gerçekleştirilmeyen ekipmanlardır. Plakların içerisinde mevcut halde bulunan ses kayıtlarını dinlemek içinde belli başlı teknolojik alete gereksinim duyulmaktadır. Plak kullanımı için şart olan mekanizmaların başında elbette pikaplar gelmektedir. Plak çalar olarak da adlandırılan pikaplar plaklar ile birleşerek kullanıcılara eşsiz bir müzik dinletisi keyfi sunmayı hedeflemektedir. Pikap plak kullanımı müzik severler kadar antika ve nostalji tutkunlarının da hem eşsiz müzik ziyafetleri yaşamak amacıyla hem de şahane bir antika aksesuar olarak kullanılması sebebiyle ev ve yaşam ortamlarında pikaplara sıklıkla yer vermektedirler. Pikaplar ile plak dinletisi gerçekleştirilmeden önce; plak, pikap mekanizmasının üzerine yerleştirilmelidir. Sonrasında plağın üzerine plak iğnesi yerleştirilmelidir. Sistem içerisinde bulunan başlangıç ayarı onaylanarak sonrasında plak keyfine başlanabilmektedir. Plak iğnesi bir pikap içerisinde bulunan en önemli parça olarak adlandırılmaktadır. Plak iğneleri halk arasında pikap iğnesi olarak da isimlendirilmektedir. Plak iğnesi döner bir plağın üzerini çizerek içerisine kaydedilmiş tını, ses ve melodilerin dış ortama aktarılmasını sağlayan temek ekipman olarak tanınmaktadır. Bu nedenle doğru ve kaliteli bir plak iğnesi seçimi oluşabilecek sesin kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir. Klasik müzik plak seçenekleri özellikle klasik müzik tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği ekipmanlardan biri olarak bilinmektedir

 Plak Fiyatları Nelerdir?

Plak Fiyatları Nelerdir?

Plaklar çıkış yaptıkları ve ilk kullanıma başladıkları günden bugüne dek kendisine duyulan ilgi ve talep hiç azalmayan müzik ekipmanlarının başında gelmektedir. Plak kullanımının kişinin mental, psikolojik ve ruh sağlığını rahatlatarak mevcut stres seviyesini minimuma indirmek gibi etkileri olduğu bilinmektedir. Bu etkilerin de yanı sıra plak birikimini ve plak saklamayı bir tutku haline getirmiş birçok plak düşkünü koleksiyoner kullanıcıya rastlamak da mümkündür. Plak düşkünlüğü ve müzik sevgisi dışında antika seven, nostalji tutkunları ve eski alet, cihazlara ilgi duyan kullanıcılar da evlerinde, çalışma alanlarında ve tüm yaşam alanlarında nostaljik parçalara yer vermekten memnun olmaktadır. Bu nostaljik parçaların başında da plak ve pikap kullanımı gelmektedir. Yalnızca bir dekor amacı ile kullanıldığı takdirde bile plaklar bulundukları ortamın tasarım seviyesini bir üst perdeye taşıyan ender parçalardan bir olarak bilinmektedir. Plak fiyatları birçok farklı etken unsur sebebiyle değişkenliğe sebep olmakta ve kullanıcılara, müzik tutkunlarına geniş bir fiyat aralığı sunmaktadır. Plak fiyatları oluşturulurken plağın ses kayıt kalitesi, plak boyutu, plak içerisindeki kayıt sayısı, plağın tarihi bir değer taşıyıp taşımaması gibi birçok nokta fiyat aralığının belirlenmesinde etkili olmaktadır. Plak fiyatları orijinal plak seçimi yapılacak olması esas alınarak çeşitlenirken sağlıklı ve doğru bir dinleti için mutlaka orijinal plak seçeneklerinin tercih edilmesi önerilmektedir. 45 lik plak fiyatları da aynı maddeler ile değişik bir fiyat aralığı sunarak yaygın kullanım gösteren plak çeşitlerinden biri olarak yer almakta ve ilgiyle kullanılmaktadır.

 Eskimeyen Ender Parçalar Nostaljik Plaklar

Eskimeyen Ender Parçalar Nostaljik Plaklar

Plak kullanımı özellikle çıkış yaptığı ve ilk kayıtların alındığı döneme oranla günümüzde oldukça farklı gelişim gösteren bir kullanım seçeneği olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise aranjman müzik olarak adlandırılan müzik türünün popüler olduğu 60’lar dönemi ve 80’li yıllarda plak kullanımı büyük bir ilgi ile karşılaşmaktadır. 80’ler plak seçenekleri içerisinde 80’li yılların en unutulmaz şarkı ve kayıtlarından oluşan, kullanıcılara eski ve anlamlı günleri hatırlatmayı hedefleyen ve nostaljik plak olarak da adlandırılan plak seçeneklerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle nostalji tutkunları tarafından 80’ler plak seçenekleri beğeniyle kullanılmaktadır. Günümüzde hala birçok sanatçı çıkardıkları albümlerin ve online ortamda yayınladıkları dinleti ve kayıtların yanı sıra plak koleksiyon tutkunları için albümlerinin plak versiyonlarını da satışa sunarak plak sever ve nostalji tutkunlarıyla buluşmasına olanak sağlamaktadır. Plak kayıtları içerisinde kullanılan ve özellikle de eski dönemde kayıt altına alınmış plaklarda gerek besteler gerekse enstrüman kullanımı ve icra yeteneği bakımından değerlendirildiğinde her plağın başlı başına bir sanat ve müzik yapıtı olduğuna kanaat getirmek elbette kaçınılmazdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve üretimin hız kesmeden artış göstermesi sebebiyle birbirinden farklı müzik tarzlarından oluşan binlerce plak seçeneğine erişmek mümkündür. Her bütçeye uygunluk gösteren plak seçenekleri ve ortalama bir plak çalar ve pikap kurulumu ile evinizde veya yaşam alanınızda nostaljiye yolculuk yapar kusursuz bir müzik dinletisi yaşamanız mümkündür.

Plak Nedir?

Plaklar PVC denilen bir maddeden temel alınarak üretilen ses depolama birimleri veya aygıtları olarak bilinmektedir. Plaklar her iki yüzeyine ve tarafına da kayıt yapılabilen ses kayıt cihazlarıdır. İçerisine kaydedilmiş sesler, enstrümanlar ve melodiler pikap, plak çalar veya gramofon denilen cihazlar sayesinde dinlenebilir ve kayıt altında bulunan sesler bu şekilde dış ortama aktarılabilmektedir. Pikap veya gramofon denilen aletler elektrik gücü esas alınarak çalışan cihazlardır.

Plak Nasıl Çalışır?

Plaklar temel mantık olarak oldukça basit düzeyde ve kolay bir çalışma prensibine sahip sistem mekanizmalarıdır. Plakların çalışma prensibi içerisine işlenmiş diğer bir tabir ile yazılmış ses kayıtlarının belirli dokunuşlar sayesinde dış ortama aktarılmasını sağlayan bir çalışma sistemi ile kullanıcılarına kusursuz bir müzik dinletisi yaşamaktadır. Plaklar çalışırken pikap denilen aygıtın üzerinde yer alan merkez bölgesine plak oturtulmalıdır. Ardından plak iğnesi veya pikap iğnesi isimleriyle bilinen mekanizma plağın başlangıç noktasına konulur. Plak dönmeye başladıktan sonra plak iğnesi ses kayıtlarının yazılı olduğu bölgeleri çizerek sesin dış ortama aktarılmasını sağlamaktadır. Temel mantık olarak plak iğneleri bir nevi plak içerisinde saklı olan ses kaydını okuma işlemi yapmaktadır.

Plak Nasıl Temizlenir?

Plakların devamlı kullanımı ve uzun süreli yol arkadaşlığı yapılması plaklara iyi bakılmasından geçmektedir. Plak kullanımının sağlıklı ve sorunsuz gerçekleşmesi için plaklara iyi bakılması, düzenli olarak temizlik işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Plakların toz tutmaması bakım tüyolarının başında gelmektedir. Bu nedenle plak eğer kullanım dışında olduğu anlarda plak kutusu içerisinde saklanacaksa plak kılıfının açık kısmının, plak kapağının kapalı olan kısmına denk gelmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu uygulama sayesinde tozlanma oranını minimum seviyeye indirmeniz sağlanmaktadır. Plak bakımında plak iğnesinin bakımı ve temizliği de oldukça önem gerektiren konulardan biridir. Standart orta seviyede bir plak iğnesinin ortalama kullanım ömrü yaklaşık olarak 3000 saat olarak bilinmektedir. Kullanım ömrü dolduğunda plak iğnesinin değiştirilmesi ses kalitesini ve plak çalışma sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Plak temizliğinin düzenli rutinler halinde belirli aralıklarla yapılması ve pikap içerisinde bulunan tüm ekipmanların, sistem mekanizmalarının detaylı temizlenmesi kullanıcılara çok daha uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır. Plakların tozu alınırken alkol içermeyen ve uçucu özel solüsyonlar kullanılması önerilmektedir. Solüsyon ile toz alma işlemi gerçekleştirilirken %100 pamuklu bir bez kullanılması çizilmeleri önlemekte ve ses kalitesine gelebilecek tüm sorunların önüne geçmektedir. Plakların temizliği kadar muhafaza edilmesi de oldukça önemli olup; çizilmesini önlemek amacıyla koruyucu kılıfları olmadan üst üste muhafaza edilmemesi önerilmektedir.