Özgün Müzik

Türkiye’de müzik dünyasının sevilen türlerinden biri olan özgün müzik oldukça eleştirel bir yapıya sahiptir ve bu özelliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Özgün müziğin içerisinde yer alan sanatçıları ve özgün müziğin içerisinde bulunan eserleri keşfetmeleri için bu kategoride yer verilmiştir. Özgün müzik sanatçıları dinleyenlerine oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadır. Genellikle Anadolu halk ezgilerine müziklerinde yer veren sanatçılar aynı zamanda toplumsal sorunları ve toplumsal olayları da müziklerinde işlemişlerdir. Özgün müzik ve türküler oldukça iç içe geçmiş iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilinen geleneksel halk ezgileri kullanılarak müzikler oluşturulmakta ve dinleyenlerine sunulmaktadır. Genellikle ünlü şairlerin şiirlerinden esinlenerek oluşturulan türküler oldukça sevilmektedir. Bilinen en iyi şiirlerin türkü şeklinde okunabilmesi dinleyicileri oldukça tatmin etmektedir. Özgün müzik denildiğinde pek çok müzik türünün harmanlanması ile ortaya çıkan yeni bir müzik türü gelmektedir. Özgün müziğin içerisinde arabesk müzik ve protest halk müziği de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra fantezi müziğini de içerisinde barındırmaktadır. Tüm bu müzik türlerinin harmanlanması ile birlikte oluşan özgün müzik geleneksel ezgileri dinleyicilerine sunmaktadır. Toplumsal ve güncel olan olayların yanında halk efsanelerine de oldukça yer veren özgün müzik türü oldukça farklı hikâyeleri de konu almaktadır. Özgün müzik türünde gitar, keman, piyano ve bağlama gibi enstrümanlar kullanılmakta ve genellikle de enstrümanlar Batı kökenli olmaktadır.

Özgün Müzik ve Türküler

Özgün Müzik ve Türküler

Özgün müzik ve türküler Anadolu topraklarında gelenekselleşmiş müzik türlerinden biri olmuştur. Özgün müziğin genellikle toplumsal sorunları ve yörelerin sorunlarını müziğe yansıtan bir tarafı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu özelliği geçmişten günümüze türkülerimizde de görmekteyiz. Bunun en bilinen örneği olan Aşık Veysel bir halk ozanı olarak türkülerinde hem bireyselliğe hem de toplumsal sorunlara yer vermiştir. Özgün müzik Anadolu topraklarında türküler ile birlikte en çok dinlenen müzik türlerinden biri olmuştur. Aynı zamanda pek çok şairin şiirlerinin ezgilerle birleştirilmesi ile de özgün müzik oluşturulmaktadır. Bu nedenden dolayı özgün müzik genellikle halkın sesi olarak yaşayan toplumları, toplumların sorunlarını ifade etmektedir. Sevilen müzik türlerinden biri olan özgün müzik kendine özgü ezgileri ve her müzik türünde kullanılabilen enstrümanları kullanabilmesi ile de oldukça dikkat çekmektedir. Özgün müzik dinleyen kişiler genellikle türküleri dinlemekten de keyif almaktadır. Her ne kadar farklı müzik türleri olsa da özgün müzik ve türküler birbirlerine oldukça benzemektedir. Özgün halk müziği halkın içinden gelmekte ve böylece dinleyenlerin aslında içerisinde tanıdık ezgiler bulabileceği bir müzik türüdür. Özgün müzik nedir diye soran kişilere genellikle özgün müziğin bir halk müziği çeşidi olduğu söylenmektedir. Pek çok müzik aleti kullanılarak yapılan bu müzik türü bu özelliğinden dolayı farklı müzik türleri dinleyen kişilere de hitap edebilmektedir. Özgün müzik halk ezgilerinden oluşan, toplumda yaşanan olayları, toplumsal sorunları yansıtan bir müzik türüdür. Özgün müzik ile uğraşan kişiler bu müzik türü ile birlikte aslında sadece şimdiki zamanı değil geçmiş zamanları ve aynı zamanda beklenilen geleceği de konu almaktadır. Dinleyenlere geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek gibi tüm zaman dilimlerinden kesitler sunmaktadır. Aynı zamanda özgün müzik dinleyen kişilere şarkıların sözleri ile birlikte pek çok şey anlatılmak istenmektedir. Bunun en iyi örneklerini ünlü şairlerin şiirlerinin müzikleştirilip karşımıza çıktığı zamanlarda görebilmekteyiz. Bilinen ünlü şairlerin şiirleri ezgilerle birleştiğinde şiirlerden gelen toplumsal mesajlar özgün müzik ile birlikte dinleyiciye geçmektedir. Böylece aslında özgün müziğin ana fikrine de ulaşılmış olmaktadır. Hem toplumla hem de bireyle ilgilenen özgün müzik halk ezgisi olarak bilinen bir halk müziği türüdür.

Özgün Müzik Şarkıları

Özgün Müzik Şarkıları

Özgün müzik şarkıları genellikle halk müziği seven kişilere bunun yanında aynı zamanda her müzik türünü dinleyen kişilere de hitap etmektedir. Özgün müzik şarkıcıları genellikle Anadolu topraklarında yetişmiş ya da Anadolu topraklarındaki insanlardan etkilenmiş kişilerdir. Toplumun, halkın sesi olan bu sanatçılar özgün halk müziğini insanlara toplumsal olaylarla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla, aynı zamanda kendi duygularını ve düşüncelerini aktarmak amacıyla kullanmaktadır. Bu nedenle özgün müzik genellikle dinleyenlere toplumla ilgili bilgiler ve öğütler vermektedir. Toplumlarda geçmişten bu yana olan yoksulluk, savaş ve buna benzer toplumsal sorunları müziklerinde işlemişlerdir. Bazı özgün müzik sanatçıları ünlü şairlerin şiirlerini müzikleştirmiş ve halk ezgileri ile birlikte dinleyenlerine sunmuştur. Böylelikle hem ünlü şairlerin şiirlerini daha bilinir kılmakta hem de müzik sevdalarını aktarmak istedikleri duygulara ve düşüncelere yansıtmaktadırlar. Günümüzde müzik dünyasında pek çok müzik türü bulunmaktadır. Özgün müzik tüm müzik türleri dinleyicilerine hitap etmektedir. Halk ezgilerini kullanarak yaptıkları müziklerine, geçmişten günümüze kullanılmakta olan geleneksel enstrümanları ekleyerek duygu ve düşüncelerini müziğe yansıtmaktadırlar. Özgün müzik türkü olarak bilinmektedir ancak özgün müzik bir halk müziği çeşididir. Halk ezgilerinden oluşmuş bir müzik türüdür. Türküler ile ortak enstrüman kullanmaları özgün müzik ile türküleri aynı müzik türü gibi görmelerine neden olmaktadır. Özgün müzik sanatçının işlemek istediği duygu ve düşünce ile oluşturulabilir. Aynı zamanda tüm enstrümanlar kullanılabilmektedir. Adından da anlaşılabileceği gibi özgün müzik aslında kişinin istediğine göre şekillendirebileceği, kişinin kendisine özgü bir müzik türü olarak karşımıza çıkabilmektedir. Özgün müzik listeleri pek çok müzik çeşidini de içerisinde barındırmaktadır. Özgün müziğin şiirler ile birleştirilmesi ile birlikte edebiyat dünyasının da müzikle nasıl bir ilişkide olduğunu da görebilmekteyiz. Özgün müzik dinleyen kişiler genellikle edebiyat dünyasının içerisinde olan, şiirlerden hoşlanan ve kitap okumayı seven insanlardır. Bunun yanında ezgileri için özgün müzik dinleyen bir kitlede bulunmaktadır. Özgün müzik toplumları bir araya getirmek için, toplum içindeki sorunların bilinmesi için ve bu sorunların çözülebilmesi için müziklerinde yer vermişlerdir. Özellikle Aşık Veysel bunun örneklerinden olan biri olarak bilinmektedir. Anadolu’ yaşayan Aşık Veysel yaşadığı topraklardaki sorunları şiirlerine ve türkülerine yansıtmıştır. Ünlü bir halk ozanı olarak bilinen Aşık Veysel Anadolu’da yaşayan insanların yaşam biçimlerini, duygu ve düşüncelerini şiirlerine ve müziğine aktarmıştır.

Özgün Müzik Önerileri

Özgün Müzik Önerileri

Özgün müzik denildiğinde pek çok ünlü sanatçı akıllara gelmektedir. Örneğin; Selda Bağcan, özgün müzik önerileri listesinde ilk sıralarda yer alan sanatçılardan biri olmaktadır. Yerli albümler ile özgün müzik kategorisinde yer alan Selda Bağcan eserlerini sevenlerinin beğenilerine sunmuştur. Aynı zamanda Zülfü Livaneli de bu öneri listesinde yer alan sanatçılardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Ahmet Şafak ve Ali Kınık’ta özgün müzik listeleri içerisinde ilk sıralarda yer alan ve beğeniler toplayan sanatçılar arasında yer almaktadır. Özgün müzik şarkıcıları genellikle toplumsal olaylara değindiğinden dolayı sadece müzikle uğraşan kişiler değillerdir. Aynı zamanda başka meslek gruplarından kişilerde özgün müzik sanatçısı olabilmektedirler. Özgün müzik sanatçıları arasında listede üst sıralarda olan bir diğer isim ise Ahmet Kaya’dır. Pek çok eseri geçmişten günümüze dinlenmektedir. Özgün halk müziği sanatçıları müzik dünyasında oldukça iyi bir yerde bulunmaktadır. Hem edebiyatla hem de müzikle ilişkili olan eserler dinleyenlerin beğenilerini kazanmaktadır. Özgün müzik sanatçılarına ve özgün müzik sanatçılarının eserlerine bu kategoriden ulaşabilirsiniz. Ünlü sanatçıların pek çok eserinin yer aldığı bu kategoride özgün müziğin en sevilen şarkılarına ulaşabilirsiniz.