ÜCRETSİZ KARGO

Petrol Ofisi Süper Antifriz Yeşil 3 L
Petrol Ofisi Süper Antifriz Yeşil 3 L
(674)
260 TL
244,40 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Petrol Ofisi Extendend Life Coolant Kırmızı Antifriz 3 L 2022
(323)
315 TL
296,10 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Total Glacelf Konsantre Antifiriz 3 Litre
Total Glacelf Konsantre Antifiriz 3 Litre
(128)
375 TL
352,50 TL

ÜCRETSİZ KARGO

5

REKLAM

Wöbermann Kırmızı Antifriz 4 Mevsim Organik G12 -52 C 4 Lt.
(9)
199 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Total Glacelf Antifriz Mavi 3 Litre
Total Glacelf Antifriz Mavi 3 Litre
(126)
274,95 TL

ÜCRETSİZ KARGO

5

REKLAM

Wöbermann Kırmızı Antifriz 4 Mevsim Organik G12 -52 C 1.5 L
(15)
99 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Castrol Radicool Mavi Antifriz 3 L
Castrol Radicool Mavi Antifriz 3 L
(171)
290 TL
266,80 TL
Botogen  -57 C  Kırmızı Antifriz 3 L
Botogen -57 C Kırmızı Antifriz 3 L
(182)
130 TL
Osser Antifiriz - Mavi 3 L
(3)
129,90 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Petrol Ofisi Süper Antifriz 16 Kg
Petrol Ofisi Süper Antifriz 16 Kg
(23)
958,80 TL
938,40 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Shell Coolant Essential M Concentrate Mavi Antifiriz 3 L
(56)
280 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Shell Coolant Longlife RTU Organik Kırmızı Antifriz -37 Derece 3 L
(215)
326,75 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Spectre Hazır Antifriz G12 Kırmızı -40 Derece 2 Adet N11.388
Spectre Hazır Antifriz G12 Kırmızı -40 Derece 2 Adet N11.388
(16)
575 TL
SEPETTE
382,50 TL

ÜCRETSİZ KARGO

3

REKLAM

Wöbermann Kırmızı Antifriz 4 Mevsim Organik -40 C 4 Lt.
(5)
199 TL
Osser Antifriz Kırmız 3 Lt 2024 Üretim Yılı
(2)
99,90 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Total Glacelf Auto Supra Antifriz 1 L
Total Glacelf Auto Supra Antifriz 1 L
(20)
235 TL
Petrol Ofisi Hazır Antifriz -40 Derecec / 3 Litre
Petrol Ofisi Hazır Antifriz -40 Derecec / 3 Litre
(162)
197,80 TL

ÜCRETSİZ KARGO

Petrol Ofisi Life Coolant Kırmızı Antifriz 1 L
Petrol Ofisi Life Coolant Kırmızı Antifriz 1 L
(72)
180 TL
169,20 TL

Antifriz

Antifriz, özellikle Türkiye gibi iklimin çok fazla kararsız olabildiği bölgelerde dört mevsim her arabada bulunması gereken bir kimyasal maddedir. Tüm araçlarda, araçların su moleküllerinde meydana gelebilecek donma ya da aşırı ısınma gibi reaksiyonları önlemeye yarayan antifriz, ısı transferi yapıyor olmasıyla bilinmektedir. Antifriz kullanımına dair genel kanı, bu kimyasal maddenin donmayı önlemek adına yalnızca kışın kullanılması gerektiğidir. Ancak bu karışımın kışın donmayı engellediği bilinmekle birlikte yazın ise aşırı sıcaklığı ve kaynamayı önlediği kanıtlanmıştır. Antifrizlerin sıcağa ve soğuğa karşı farklı reaksiyonlar göstererek yaz kış motorunuzun sağlıklı olmasını sağladığı biliniyor. Motor soğutma sıvısı olarak bilinen bir sıvı olan antifrizler aynı zamanda kireçlenme ve aşınma gibi anlamlar taşıyan korozyon tepkimesinden de korumaktadır. Dolayısıyla sıcaklık farklarının gündüz ve gece, günün farklı saatlerine göre değişiklik gösterebildiği coğrafyamızda antifriz kullanımı bütün motorlu taşıtlar adına son derece önem arz ediyor. Antifriz seçiminde ürün renginden daha çok ürün tipine dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda antifriz ürün çeşitlilikleri dört farklı türde kabul görmektedir: İnorganik antifriz, organik antifriz, hibrit organik antifriz, nitritli organik antifriz. İnorganik antifrizler demir koruyucu olarak görev yapan fosfat ve alüminyum koruyucu olarak görev yapan silikat adlı maddelerden oluşur.

Antifriz Nedir?

Antifriz Nedir?

Antifriz soğuk havalarda ihtiyaç duyulan bir araç sıvısı olarak bilinse de radyatörde oluşabilecek kireçlenmelere karşı işe yaraması ve sıcak havaya karşı, dolayısıyla hararete karşı da işe yarıyor oluşu nedeniyle her mevsim kullanılması gerekmektedir. Antifrizler, içlerinde yer alan glikol maddesi sayesinde ısı transferi yaparak motoru koruyor olması ile bilinir. Antifriz ham maddesi etandiol olarak da bilinen glikol, suyu emen sentetik bir sıvı maddedir. Glikol ve su gibi maddelerin karışımı olan antifriz, sıfır derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önlerken daha çok otomobil motorlarında tercih edilmektedir. Ayrıca glikol adlı sıvı aslında renkli değildir. Piyasadaki antifriz üreticileri; glikol ve su gibi maddelerden oluşan antifrizin oran ve kullanım alanı konusunda karışıklığa yol açılmaması adına antifrizlere renk karıştırmaktadır. Antifriz satın alınırken renkler belirleyici bir faktör olsa da bu aşamada aracınızın aksamında kullanılan maddeler hakkında bilgi sahibi olmanız bir avantaj olarak görülebilir. Antifrizin bir başka özelliği ise motor bloklarında yaşanabilecek paslanmaları engelleyebilmesidir. Radyatör suyunun kireçlenmesini önleyen antifriz, motorun ömrünü artırır. Ayrıca motor tıpalarında meydana gelme ihtimali bulunan su sızıntılarını önlemekte ve pompa sorunlarını giderebilmekte işe yarıyor olması nedeniyle hem dizel hem de benzinli araçlar için kesinlikle tavsiye edilmektedir. Yılda bir değiştirilmesi önerilen antifriz, sirkülasyon pompasının verimliliğini artırarak motorun daha stabil bir randımanla çalışmasını sağlar. Ancak bu denli verim almak ve antifrizi bir dezavantaja dönüştürmemek adına antifriz karıştırılırken kullanılacak olan suyun oranı ve keskinliğine dikkat etmek gerekir. Bu sırada musluk suyu yerine daha yumuşak bir su kullanılması önerilmektedir. Sayfamızdan Petrol Ofisi antifriz çeşitlerine bakabilirsiniz.

Arabanıza Uygun Antifriz Çeşitleri

Arabanıza Uygun Antifriz Çeşitleri

İnorganik antifrizler demir motor blok, alüminyum pompa ve soğutma sıvısının temas ettiği motor parçalarında gözlenmesi muhtemel olan oksitlenmeyi ve dolayısıyla oluşabilecek korozyonu önler. Ortalama ömrü kırk elli bin kilometre arasında olan inorganik antifrizler araç kullanım oranına göre yaklaşık iki yıl kullanılabilmektedir. Organik antifrizler, 2-EHA asitle birlikte bazı organik asitler içermektedir. Demir koruyucu olarak fosfat ve alüminyum koruyucu olarak silikat maddelerini içermeyen organik antifrizler, inorganik antifrizlerin aksine korozyon koruması sağlayamamak dezavantajına sahiptir. Motora geç nüfuz ettiği için yavaş ve uzun süreli bir kullanım deneyimi sunan organik antifrizler iki yüz bin kilometre kullanım ömrüne sahiptir. Dolayısıyla kullanım oranına göre yaklaşık beş yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Hibrit organik antifrizler, organik ve inorganik antifrizleri aynı anda bünyesinde barındırmaktadır. Hibrit organik asit teknolojisi özellikle yeni nesil alüminyum motorlara sağladığı mükemmel uyumla göze çarpmaktadır. HOAT (Hybrid Organic Acid Technology) olarak da bilinen bu antifriz motor soğutma sisteminde yer alan alüminyum, demir, çelik, lehim, bronz ve bakır gibi bütün maddeler adına müthiş bir koruma sağlar. Radyatör hortumlarında gözlenebilecek genleşme ve deformasyon gibi tepkimelere karşı birebir çözümler sunmakla birlikte radyatör sisteminde görülebilecek metal yüzeylerdeki aşınma, kireçlenme ve paslanma gibi problemlerin de önüne geçebilmektedir. Nitrit, nitrat, boraks, fenol ya da silikat içermeyen hibrit organik asit teknolojisi birleşiminde çevreye zarar verecek maddeler barındırmadığı için çevreci bir profile sahiptir. Nitritli organik antifrizler, antifriz çeşitleri arasında en güçlü olanıdır. Organik antifrize nitrit ve molibden gibi bileşenler eklenerek elde edilmektedir. Molibden kurşuna benzeyen bir madde olarak bilinirken eser miktarda ilave edilmesi çeliğin daha da güçlenmesine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla molibden gibi bir maddenin yer aldığı nitritli organik antifrizler çok uzun ömürlü olmalarıyla bilinmektedir. Nitritli organik antifriz ömrü en yüksek olan antifriz çeşididir. Çok güçlü olması nedeniyle genellikle iş makineleri ve kısa sürede uzun yol yapan araçlar için önerilir. Diğer antifrizlere nazaran satışı daha yüksek meblağlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla çok fazla kullanılmayan ve güçlü bir motora sahip olmayan araçlarda kullanılması çok fazla önerilmez. Aynı zamanda kış için lastik zinciri satın alımlarınızı da sayfamızdan yapabilirsiniz.

 Antifriz Renkleri ve Özellikleri

Antifriz Renkleri ve Özellikleri

Antifriz aslında renksiz bir madde olmasına rağmen sızıntı olma ihtimalinde su ve antifrizin ayırt edilebilmesi ve antifriz çeşitlerinin doğru bir biçimde birbirinden ayrılabilmesi adına çeşitli renklerle birlikte üretilmektedir. Kırmızı, pembe, koyu pembe, sarı, turuncu, yeşil, açık yeşil, koyu yeşil ve mavi gibi birçok renk varyasyonu bulunan antifrizler genellikle üç renkte incelenmektedir. Bu üç renk; yeşil, mavi ve kırmızıdır. Yeşil antifriz inorganik antifriz olarak bilinmektedir. Yeşil antifrizler demir motor bloğuna sahip araçlar için kullanılırken sirkülasyon pompası alüminyum olan araçların korumasında rol almaktadır. Radyatör suyunun soğuk havalarda donmasını, sıcak havalarda kaynamasını önlediğinde yaz kış kullanılması tavsiye edilen yeşil antifrizler etilen glikol bazlı olmakla birlikte pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici ileri teknoloji maddelerle bezenmiştir. Kırmızı antifriz genellikle organik antifriz olarak bilinmektedir. Kullanma sıklığı az olan araçlarda tercih edilmekle birlikte motor aksamının büyük ölçüde alüminyum ile üretilmiş olduğu araçlar için üretilmektedir. Eksi kırk beş dereceye kadar donmayı engelleyebilme özelliğine sahip olan kırmızı antifrizlerin sertlik derecesi yüksek olan bir suyla birlikte kullanılması önerilmektedir. Ortalama olarak son on beş yılda üretilen araçlara hitap eden kırmızı antifrizler en yaygın çeşitlerdendir. Mavi antifriz standart kullanım ürünü olmakla birlikte klasik antifriz olarak bilinmektedir. Mavi antifriz kullanan araçlar kırmızı antifriz kullanılanlara nazaran daha azdır. Etilen glikon bazlı olmakla birlikte bünyesinde silikat, fosfat, amin, nitrit ve borat gibi maddeler içermeyen mavi antifrizler alüminyum yüzey korumasının daha fazla önem arz ettiği yüksek teknolojili araçlar için üretilmektedir. En az iki yıl boyunca kullanılabilen mavi antifrizler, kırmızı antifrizler gibi eksi kırk dereceye kadar donmamayı garanti eder. Diğer bütün antifriz çeşitlerinde olduğu gibi mavi antifrizler de aşırı sert su, deniz suyu, tuzlu su ve atık su ile kullanılmamalıdır. Bunun sebebi antifrizin soğutma sisteminde yer alan kimyasal bileşiklerin elektrik akımıyla ayrışmasına, yani elektroliz olayına karşı direnç sağlamasıdır. Tuzlu ve sert sular bu ayrışmanın sağlanmasına yardımcı olarak soğutma sisteminize zarar verebilir. Dolayısıyla antifriz kullanımında renklere ve metotlara dikkat etmek son derece önemlidir. Size uygun renk ve türde antifriz çeşitlerini antifrizlerle ilgili sayfamıza göz atarak inceleyebilirsiniz.

 Hangi Antifriz Size Uygun?

Hangi Antifriz Size Uygun?

Su molekülleriyle yaptığı işbirlik sonucu radyatördeki hararet, donma ve aşınma gibi problemlere karşı koruyucu görev üstlenen antifrizler, seçim söz konusu olduğu zaman aracınızı iyi tanımanızı gerektirmektedir. Bu konudaki bilgilendirme genellikle aracınızın kullanım kılavuzunda mevcut olsa da ikinci el bir araç sahibiyseniz aracınızda son kullanılan antifriz türünü bilmeniz önem arz etmektedir. Yani antifriz alırken aracınızın kullandığı türe dikkat etmekle birlikte son kullanılan antifriz türünü de incelemelisiniz. Zira iki farklı türde antifrizin karışması, ikisinin ya da ikisinden birinin koruyucu özelliğini kaybetmesine sebep olabilmektedir. Özellikle organik ve inorganik antifrizlerin birbirine karıştırılması kesinlikle önerilmemektedir. Bunun geçmenin en kolay yolu antifriz alırken eski antifrizin türünü öğrenmektir. Üreticisinden aldığınız araçlarda ise kullanım kılavuzu bu konuda yeterli bilgiyi içermiyorsa üretici ile iletişime geçerek karar vermeniz önemlidir. Antifriz seçiminde aracın motorunu oluşturan parçalar ve motorun çalışma prensipleri önem arz ettiği için bu ve benzeri bilgileri araştırarak da sonuca ulaşabilirsiniz. Günümüzdeki araçların birçoğu alüminyum aksamdan oluştuğu için genellikle silikat içeren hibrit ya da organik antifrizler tercih edilmektedir. Su ile karıştırılarak kullanılan antifrizlerde donma derecesi adına belirleyici faktörlerden birisi de suyun sertliği olduğu için bu konuya dikkat edilmesi de son derece önemlidir. Seçim yaparken aracınızın kullanım sıklığı ve yaşadığınız bölgedeki suyun sertliği ile ilgili de bir çözüm geliştirmeniz gerekiyor. Örneğin yaşadığınız bölgede suyun sertlik derecesi düşükse ve otomobil sık kullanılıyorsa genellikle inorgamik olan yeşil renkli antifrizler tavsiye edilmektedir. Aksine, aracınızı sık kullanmıyorsanız ve kullanacağınız sudaki sertlik seviyesi yüksekse hibrit ya da organik antifrizler kullanmanız çok daha doğru olacaktır. Az kullanılan araçlarda ve sertlik seviyesi yüksek olan su ile karıştırılması tavsiye edilen antifrizler genellikle kırmızı renktedirler. Dolayısıyla antifriz tavsiye edilirken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Antifriz seçiminde kararsız kaldıysanız aracınızın kullanım kılavuzundan, araç üreticinizden ya da antifrizlerle ilgili sayfamızdan antifrizlerle ilgili teker teker inceleme gerçekleştirerek size uygun olanı bulabilirsiniz.

Antifriz Kullanımının Faydaları

Antifriz Kullanımının Faydaları

Sirkülasyon pompası basınç oluşturmak için girişli ve çıkışlı şekilde üretilmiş bir pompa çeşididir. Kapalı su sistemlerinde yer alan suyun devir daimi sağlayan sirkülasyon pompaları yalnızca temiz su pompalamak için kullanılsa da bu suyun kireçlenme olanağı çok yüksektir. Antifrizlerin en önemli görevlerinden birisi, sözü geçen sirkülasyon pompalarının korozyona karşı kireçlenmesini önlemektir. Ayrıca içten yanmalı araçların silindirleri arasında yakıt yakılmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan ciddi bir ısı söz konusudur. Isının kontrolünü sağlamak için araçta bulunan soğutma mekanizmaları devreye girer fakat bazı durumlarda hava ve su versiyonları adı verilen bu mekanizmalar yeterince iyi çalışmaz ve motor hararet yapar. Motorun hararet yapması, aracın o anda kullanılamaz duruma gelmesini ve araç aksamlarının geri döndürülemeyecek problemlerle yüz yüze olması anlamını taşır. Dolayısıyla araçlarda ısının kontrol edilmesi, motor parçalarının belirli bir ısı seviyesini aşmayacak şekilde çalışmak üzere üretilmiş olması nedeniyle çok büyük önem taşımaktadır. Aracınızın en önemli parçası olan motor, ısı kontrolünün iyi yapılmaması gibi durumlarda zarar görerek büyük mali sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle motorunuzun ve radyatörünüzün ısı kontrolünü sağlayarak motorunuzun sağlığını ısı konusunda büyük ölçüde garantiye almanız kesinlikle önerilmektedir. Antifrizlerin türlerine göre ömürleri değişirken kullanım oranı da göz önünde bulundurularak hareket edilmeli ve antifriz değişimi düzenli olarak yapılmalıdır zira düzenli antifriz değişimi yapılan araçların kireçlenme, donma ve hararet konusunda, antifriz konusuna dikkat göstermeyen araçlara göre çok daha sorunsuz olduğu bilinmektedir. Antifrizler yaygın olarak kışın getireceği sonuçlar için kullanılmaktadır fakat anlaşılacağı üzere kullanılmasını gerektiren tek faktör soğuk değildir. Düzenli antifriz kullanımı; termostat, radyatör ve su pompasında doğabilecek olan onarım ihtiyacını da en aza indirmek anlamını taşıyor. Bütün bunların ekseninde antifriz faydaları aracınız için yapmanız gereken düzenli oto bakım sürecinin en önemli parçalarından biri olarak görülmelidir.

Antifriz Ne İşe Yarar?

Antifriz yaz mevsiminde hararete ve kış mevsiminde donmalara karşı rol almakta, su pompalarında karşılaşılabilecek aşınma ve kireçlenmelere karşı faydalı olması ile bilinmektedir. Araç motorunun ve motor bağlantılarının tamamında gözlenebilecek donmaları ve ısınmaları engellemesiyle bilinen antifriz, bu hizmeti bünyesinde bulundurduğu glikol adlı madde sayesinde gerçekleştirmektedir. Hem sıcak iklimlerde hem de soğuk iklimlerde kullanılması önerilmektedir. Bunlar dışında motor bloklarının paslanmasını ve bunun neticesinde oluşabilecek aşınmaları engelleyen antifriz, aracınızın en temel ve en önemli parçası olan motorunuzun ve dolayısıyla aracınızın sağlığı adına atılabilecek en büyük adımlardan birisi olarak görülmektedir.

Antifriz Nasıl Konulur?

Aracınıza antifriz koymadan önce aracın soğuk olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Antifriz hararete karşı işe yarar fakat araç hararet yaptıktan sonra kullanılması zararlıdır ve motorun soğuması beklenmelidir. Bu kontrolden sonra aracın kaputu açılır ve ızgaraya benzer bir araç olan radyatör bulunur. Radyatörün hemen altındaki tahliye kapağı açılarak içindeki su dışarıya boşaltılır. İlk çalıştırmada su kaybı meydana gelebilmektedir. Bu durumun yaşanması ihtimali göz önünde bulundurularak su kontrolü yapılmalı ve ardından suyun standart seviyeye gelmesi sağlanmalıdır.

Antifriz Nereye Konur?

Antifriz, radyatörün alt kısmında yer alan tahliye bölümündeki suyun dışarı atılmasından sonra radyatöre dökülerek kullanılır. Radyatörlerin üstünde sıvı doldurmak için bir kapak bulunmaktadır. Tanınmaları adına bu kapağa dikkat etmek yeterince yardımcı olacaktır. Genellikle kaput açıldıktan sonra karşılaştığımız aksamların sol tarafında yer almaktadırlar.

Antifriz Ne Kadar Konmalı?

Antifriz su ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Karışımdaki antifriz oranının yüzde otuz üçten az olmaması ve yüzde altmış yediden fazla olmaması gerekir. Bu ölçüye dikkat edilerek yaklaşık üç litrelik antifriz radyatöre su ile karıştırılarak eklenmelidir. Sadece su kullanıldığı zaman donma derecesi sıfır santigrat derece olurken kaynama noktası da yüz santigrat derecedir. Eğer su ve antifriz yüzde elli oranında karıştırılırsa motor eksi otuz yedi santigrat derecede donarken yüz yedi santigrat dereceye ulaştığı zaman kaynar. Bu, sade su ile var olan yüz santigrat derecelik donma ve kaynama aralığının yüz kırk dört santigrat dereceye kadar çıkarılması anlamına gelmektedir. Saf su tek başına soğutma tepkimesi gösteremezken sıcak havalarda hararetin başlıca sebebi olabilmektedir. Dolayısıyla suyun tek başına kullanılması soğutma sistemine zarar verir ve soğutma sisteminin verimliliğini de azaltır. Bu nedenle araç motorundan maksimum verim almak için antifriz kullanılmalıdır. Sıvı üreticileri yüzde yetmişten fazla antifriz kullanılmasını tavsiye ediyor. Ancak bu oran, sıcak iklime sahip bölgelerde yüzde altmışa kadar düşebilmektedir. Ancak antifriz üreticilerinin büyük bir bölümü yüzde elli su ve yüzde elli antifrizin karıştırılarak radyatöre eklenmesinin en ideal oran olduğunu söylüyor. Bu nedenle yarı yarıya belirlenebilecek bir oran en doğru seçim olacaktır.